~ 37. - Prípravy osláv ~

290 26 0
                                    

S ďalším dňom prišli kamery. Niežeby počas predchádzajúcich týždňov v paláci neboli, no teraz to bolo iné. Zatiaľ, čo pár kameramanov s režisérom s určitým odstupom sledovali priebeh Selekcie, títo ďalší kameramani prišli kvôli blížiacim sa oslavám.

Od dnes za dva dni začnú oslavy. Tri dni plné zmätku, hudby, farebných svetiel, ozdôb a plesov. Mne osobne to príde, akoby zobrali Novoročné oslavy, vykúpali ich v dúhe a natiahli na niekoľko dní. Zvyčajne sa tak nesťažujem, no tento rok to bude iné. Nielenže to bude naposledy, kedy budem oslavovať ako princ (čo znamená so značne menším počtom povinností a verejného vystupovania), ale okrem niekoľkých ďalších významných ľudí budú v paláci súťažiace.

Každý rok je trošku iný, keď sa jedná o plesy a zábavu v paláci. Ako zvyčajne si to berie na starosti matka a Tiana. Tento rok však do toho budú musieť zahrnúť i súťažiace, a tak sa moje povinnosti odkladajú a musím im pomáhať.

,,Rich, ty vôbec nedávaš pozor!" do mysle mi prenikol matkin hlas a vytrhol ma z myšlienok.

,,Ale počúvam vás..." odvetil som, no posledné, čo si spomínam bol výber farby ozdôb a dekorácii do veľkej tanečnej sály. Bola to kávová a strieborná. No to bolo, podľa hodín zavesených nad dverami do salóniku, pred dobrými dvadsiatimi minútami.

,,Matka sa pýtala, na druh hudby, ktorú by súťažiace preferovali,"ozrejmila mi Tiana, ktorá hneď z mojej tváre vyčítala, že neviem ktorá bije. ,,Matka tvrdí, že by mala prevládať hlavne klasika, no ja tvrdím, že by sme tento rok mohli uprednostniť novodobú hudbu."

Obe na mňa upreli svoje pohľady. A bolo to tu zase. Cítil som sa akoby som mal rozhodnúť nad niečim, čo ovplyvní životy... ach, omnoho radšej by som sa teraz venoval ekonomike.

,,A čo taaak..." natiahol som a uprel svoj pohľad na matku, ,,keby sme začali s klasikou a potom hrali modernú hudbu?"

,,Palác bude plný vysoko postavených ľudí. Navyše sme kráľovská rodina a musíme udržiavať tradície..."

,,Ale mami," pretočila Tiana očami, ,,sú to tradície, ktoré sme obnovili spred stovky rokov. Netvrdím, že by sme na to mali zanevrieť, ale doba ide ďalej a navyše, deti tých vysoko postavených ľudí budu určite tiež uprednostňovať modernú hudbu, rovnako ako súťažiace..."

A hádka začala. I keď hovorili pokojným, diplomatickým tónom, cítil som napätie, ktoré narastalo. Unavene som si stisol koreň nosa a vzdychol. Sedeli sme tu už niekoľko hodín, premeškali sme čas obeda a jediné, čo ma držalo od toho, aby som sa postavil a odišiel boli orechy v miske na stolíku.

,,Môžete láskavo prestať," ozval som sa po chvíli, na čo na mňa obe zazreli. ,,Riešime hlúposti. Tak proste začneme ples klasikou a potom budeme pokračovať modernou hudbou. Čo na tom, že to niekomu bude prekážať? Oni prišli do nášho domu, tak nech si nesťažujú." Nastalo ticho. Na Tianinej tvári pohrával veselý úsmev zatiaľ, čo matka nenachádzala slov. Nakoniec však obe len pokrútili hlavou.

A či to už skončilo? Kdeže! Slnko sa blížilo k zemi, keď ma konečne prepustili na slobodu. Hlavný plán na tri dni bol vymyslený a ja som mal ešte určite voľné priestory, ktoré som mal vyplniť spolu so súťažiacimi. Budú to rušné oslavy... a ešte sa i venovať hosťom...

Večer, pred začiatkom osláv prídu hostia. Mnohí vysoko postavení ľudia, naší príbuzní a priatelia. Prvý deň, je dňom sviatku práce, kedy obyvatelia dostanú voľno - okrem kameramanov, ktorý budí celý deň v paláci zaznamenávať (no sú tu dobrovoľne) - a peniaze na prichytenie slávnostnej večere na ďalší deň. Toho dňa sa budeme musieť o seba postarať sami, čo zahŕňa i navariť si. Môže to znieť nudne, no s Tianou a Henrym sme sa na to vždy tešili. Podvečer toho dňa budú od nás v televízii naživo prednesené príhovory a tým prvý deň končí.

Druhý deň, budeme tráviť v záhradách a vypĺňať čas rôznymi aktivitami. Obyvatelia budú mať opäť voľno, no počas dňa v ešte neurčenú dobu - aby nedošlo k určitým nepríjemnostiam - sa kráľovská rodina vydá do mesta. Večer prebehne už spomínaná slávnostná hostina sprevádzaná hudbou a tancom.

Tretí, posledný deň oslavy vyvŕšia plesom a ohňostrojom. Na dobu všetkých troch dní som s matkou a Tianou pre súťažiac vymyslel rôzne aktivity a prekvapenia. Celkovo som však mal z toho zmiešané pocity. Jednak mi prišla ich prítomnosť v čase osláv zvláštna a na druhú stranu mi behalo po rozume, že pre nich to bude prvýkrát, kedy nebudú so svojou rodinou počas osláv. Mal by som im to vykompenzovať...

✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳ ✳

Po dlhšej dobe nová časť. Táto bola skôr informačná, dúfam, že vás zaujalo, čo sa blíži. Súťažiace budú mať čas zažiariť, no to akým spôsobom je už na nich.

Selekcia ~ Richard ConellWhere stories live. Discover now