MUTLULUK NASIL GELİR ? (SEROTONİN HORMONU)

2K 46 1
                                    

SEROTONİN (MUTLULUK HORMONU) NEDİR ?

Yapay yollardan ecstasy ve çikolata tüketiminde salgılanan mutluluk hormonudur. Doğal yollardan ise normal bir insan vücudu tarafından gün boyu salgılanır.Ayrıca aşık olma durumunda da salgılama düzeyi artar.
Doğal bir duygudurum dengeleyici olarak da bilinen serotonin hormonu motor becerilerimizden duygusal dengemize, uyku düzenimize, yeme alışkanlıklarımıza ve sindirim düzenimize kadar birçok farklı şekilde etkisini gösterir. Vücudumuzda sağlıklı düzeyde salgılanan serotonin hormonu; depresyon ve anksiyete bozukluğunun azalmasına, yaraların iyileşmesine, sindirim sisteminin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

SEROTONİN EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLI 9 DURUM ;

-Kendinizi sürekli sinirli hissediyorsanız ,
-Her şeyin kötü durumda olduğunu düşünüyorsanız,
-Çikolatayı çok yiyorsanız ve kendinizi alıkoyamıyorsanız,
-Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız,
-Fazla kaygılıysanız,
-İştahınız sürekli değişim içindeyse,
-Evden çıkmak istemiyorsanız,
-Kişisel bakımınıza zaman ayıramıyorsanız,
-Sürekli baş ağrısıyla savaşıyorsanız,

Muhtemelen serotonin hormonu eksikliğiniz var ama bu durum kalıcı bir durum değildir çünkü bu hormonu doğal olarak vücudumuz salgılar sizin için bu yetersiz olabilir.Muz ve ceviz gibi meyveleri yiyerek vücudunuza serotonin hormonunun girmesini sağlayabilirsiniz.  Yaşamınızda yapacağınız düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, meditasyon, psikolojik destek gibi birkaç basit değişiklikle serotonin değerlerinizi yükseltebilir ve kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.


Serotonin ve Depresyon
Birçok araştırmacı serotonin seviyesindeki dengesizliklerin ruh hâlini etkileyip, depresyona neden olduğuna inanmaktadır. Serotonin eksikliği şu üç nedenle oluşabilir: beyin hücrelerinde üretimin az olması, reseptör bölgelerinin yetersiz olması ya da serotonin yapımında kullanılan triptofan maddesindeki eksiklik. Bu üç biyokimyasal bozukluktan biri meydana geldiğinde, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu, panik ve hatta aşırı asabiyet ortaya çıkabilir.

Kadınlarda ve Erkeklerde Serotonin
Araştırmalar erkeklerin kadınlara göre biraz daha fazla serotonin bulundurduklarını göstermiştir, ama bu fark çok küçüktür, bu yüzden ihmal edilebilir. Ama erkekler ve kadınlar arasında serotonin düşüşüne gösterilen tepki bakımından çok büyük bir fark vardır. “Biological Psychiatry” dergisinde yayımlanan bir araştırmada, “triptofan azaltımı” tekniği kullanılarak, serotonin seviyesi düşürülmeye çalışılmıştır. Bunun sonucunda erkekler daha fevri hareket etmeye başlamışlar ama depresyona girmemişler. Kadınlar ise ruh hâllerinde ciddi bir negatif değişim hissetmişler. Daha dikkatli davranmaya başlamışlar, ki bu duygusal refleksin depresyonla yakından ilişkili olduğu düşünülmektedir. Serotoninin işlenmesi sistemi erkek ve kadınlarda aynı olsa da, araştırmacılar şimdi serotoninin erkekler ve kadınlar tarafından farklı şekillerde kullanıldığını düşünmektedir.

Serotonin Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?
“Serotonin sendromu” olarak da bilinen serotonin fazlalığı, tıpkı eksikliği gibi bazı sorunlara yol açabilir. Serotonin sendromunun en belirgin belirtileri arasında;
Huzursuzluk,
Baş ağrısı,
Kan basıncında değişiklik,
İshal,
Kalp atışlarında hızlanma,
Kas kontrolünün azalması,
Aşırı terleme,
Gözbebeklerinde irileşme gibi şikayetler yer alır.

İNSAN PSİKOLOJİSİHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin