Günümüzde mutlu olmak

1.8K 213 25
                                    

"Hayattan beklentiniz nedir?" sorusuna birçok kişi tek bir kelimeyle cevap verir: Mutluluk. "Peki siz mutlu musunuz?" sorusu sorulduğunda ise tatmin edici bir cevap bulmak oldukça zor. Bunun farkında olan tasarım, teknoloji ve eğlence sektörü de insanlara daha mutlu olabilecekleri mesajıyla ürünlerini sunma yarışında.

Bilim dünyasına baktığımızda son yıllarda muazzam düzeyde mutluluk üzerine araştırma yapıldığını görüyoruz. Pozitif psikoloji adı altında yapılan bu araştırmalarla bizi mutlu eden şeyler artık sır olmaktan çıktı. Dahası, araştırma sonucunda ortaya çıkan bu bilgileri hayatımıza adapte edebilme ve daha mutlu bir hayata sahip olabilme şansımız da var. Peki bizi daha mutlu eden faktörler nelerdir? Birkaçı üzerinde duralım.

Para mutlu eder mi? Hayır, aksine sanıldığı gibi para mutluluk getirmiyor. Elbette ihtiyacı giderebilecek miktarda paraya sahip olmak önemli. Bunun ötesinde, bir servete sahip olmanın insanları daha mutlu etmediği araştırmalarda görülüyor. Daha fazlasını elde etmek için hırsla, adım adım kendini materyalistliğe salanlara duyurulur.

Pozitif psikolojiyi bulan kişi olarak bilinen Martin Seligman, 'Gerçek Mutluluk' adlı kitabında evliliğin mutlulukla güçlü bir bağlantısı olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmalar evli insanların bekarlardan daha mutlu olduğunu gösteriyor.

Diğer bir faktör de iyi bir sosyal hayat. Bizi mutlu eden aktivitelerin tamamına yakını, arkadaşlarla yemek yemek ya da kahve eşliğinde sohbet etmek gibi sosyal faaliyetlerden oluşuyor. İnsan sosyalliğin içinde ancak kendini ifade edebilme, duygularını paylaşabilme imkânı buluyor. Bilindiği gibi: paylaştıkça sevinçler artar, kederler azalır.

Ümit veren manevi bir yolu takip etmek de aynı şekilde uzun vadeli mutluluğu sağlayan faktörlerden biri olarak sıralanıyor. Belli bir amaca matuf ve bizim için anlamı olan hayır işleri, kısa süren anlık zevklere göre çok daha uzun süre kişiye mutluluk verebiliyor.

Özetleyecek olursak; yeteri kadar para, huzurlu bir evlilik, yalnızlıktan ziyade insanlar içinde sosyal bir hayatı paylaşma ve de bizi tatmin eden manevi bir yol günümüz insanları için mutluluğun reçetesi olabilir.

İNSAN PSİKOLOJİSİHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin