Světelný meč

44 9 0
                                    

Světelný meč jako takový je poměrně významnou součástí celého universa a dalo by se říct že i ikonou. V první části bych se proto rád zabýval tím, co to vůbec je, jak to plus mínus funguje a kdy to vůbec začal kdo používat.

Varování - informace jsou kánon. Pokud by byl zájem, šlo by přidat i informace z Legends

Co to je?

Rukojeť světelného meče Anakina Skywalkera

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Rukojeť světelného meče Anakina Skywalkera

Světelný meč, občas také označovaný jako laserový meč, je zbraní používanou řádem rytířů Jedi, Sithy a dalšími na Sílu citlivými jedinci. Světelný meč se skládá z plazmové čepele, která je napájena kyber krystalem, jenž se nachází skrytý ve většinou kovové rukojeti.
Tato zbraň vyžadovala důkladný trénink, jelikož oproti obyčejnému meči byla čepel téměř bez jakékoliv váhy, tudíž hrozilo nebezpečí rychlého zmrzačení sebe sama.

I když světelný meč používali i Sithové, někteří jedinci si mysleli že touto zbraní disponovali jen a pouze Jediové.

Světelný meč se dal využít jak v obraně tak v útoku. Projde víceméně čímkoliv, až na materiály vodící energii, některé kovy nebo jiný meč. V obraně mohl uživatel citlivý na Sílu odrazit střely z blasterů a s trochou cviku je mohl vrátit zpátky ke střelci.
Nejčastější variantou je meč s jednou čepelí, ale vyskytují se i verze se dvěmi a nebo i více čepelemi.

Historie

I když není jisté, kdy byly první světelné meče vyrobeny, víme že poprvé byly použity dávno před vznikem Republiky například při Velké zkáze Malachoru.

Více se začaly využívat jako zbraň po příchodu Klonových válek. Z Jediů, kteří původně pouze udržovali mír v galaxii, se nyní stali generálové republikových armád a tak byli nuceni využívat světelné meče mnohem víc než dřív.

Po konci Klonových se světelné meče staly poměrně vzácnými, protože jejich původní vlastníci byli buď mrtví nebo se až příliš báli Impéria na to, aby se nějak projevili. Za vlády Impéria byl frekventovaně využíván především jeden meč, a to ten ve vlastnictví Dartha Vadera.

Určitou dobu po porážce Palpatina a jeho Galaktického Impéria Luke Skywalker trénoval novou generaci Jediů, ale jeho snahy byly zmařeny jedním z jeho studentů, což opět vedlo k tomu, že světelným mečem disponoval uživatel víceméně temné stany Síly.

Jak to funguje

Rukojeť byla většinou vyrobená z kovu, existují však výjimky jako dřevo ze stromu Brylark, které bylo odolné jako kovy, nebo drahokamy.

Mezi součástky potřebné k fungování zbraně se řadí záležitosti jako modulační obvody, emitorová matice, tlačítko na zapnutí a nějaký zdroj energie. Některé meče měly dokonce i nastavení na trénink, takže jejich čepele nemusely být nutně smrtící.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Dec 30, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Encyclopedia GalacticaWhere stories live. Discover now