ENCYKLOPEDIE: NÁKLADNÍ LODĚ

23 2 0
                                    

Společnost vlastní šest nákladních lodí, které křížují v lidmi kolonizovaném vesmíru. Jejich jména jsou: Atlas, Titan, Mobydick, Kraken, Gargantua a Leviathan.

Vetšinu lodě tvoří takzvané Kontejnerové pole dlouhé i několik kilometrů. Standardní kontejnery obdélníkového (pro nepřetlakové) a válcového (pro ty pod tlakem) tvaru. Každý má celkem deset propojovacích úchytů, které umožňují jejich pospojování v jednotnou strukturu. Celé to pohání gigantické motory, uchycené na vnější straně Kontejnerového pole. V přední části se pak nachází několik specifických a samostatných dílů: Gondola, Časový motor, Zásobovací nádrže a Revitalizační jednotka.

Nejdůležitější částí jr Gondola, prostor pro posádku. Je jejich celým životním prostorem. Může se oddělit a fungovat zcela samostatně, pokud je potřeba opustit Kontejnerové pole. V hantýrce pilotů se mu říkává tahač, protože u menších lodích sloužící ve slunečním okruhu k osobní dopravě bývá jediným zdrojem pohybu. Ale pro nákladní dopravu je to nepřesné označení, tam není hlavním tažným zařízením, spíše řídící jednotkou, mozkem lodi.

Gondola je oproti nákladu drobná. Je třicet pět metrů dlouhá a má přibližně sedmnáct metrů v průměru. Ve třech patrech obsahuje řídící kabinu, kryogenní místnost, sociální zařízení se sprchou, nevelkou kapitánskou kajutu, společenskou místnost posádky s laboratoří, sklad, dílnu, uzavřenou zpovědnici a mozek lodi na svou velikost nazáván trochu vznosně počítačový sál.

Spolu s revitalizační jednotkou umožňují neomezené zajištění života po dobu mnoha měsíců. Ale posádka je vzhůru jen omezeně. Let v bdělém stavu lze počítat na dny.

Gondola má relativně stabilní přítažlivost jedna G díky tomu, že je umístěna mimo osu celku a celá gigantická konstrukce lodi s nákladem se otáčí okolo své osy.

MRAZIVÁ HLUBINAWhere stories live. Discover now