8. Peatükk "Olulised Terminid Ja Mõisted/Kui Palju Teksti On Liiga Palju?"

60 4 0
                                    

Sündmus- piiritletud tervikna võetav protsess, millel on kindel algus ja lõpp. Erilisemaid sündmusi peaks Sinu lugeja oskama raamatut lugedes välja tuua. Igal sündmusel peab olema samuti eesmärk, kuidas, miks, mille või kelle pärast teatud asi juhtub ja kuidas see tegelasi endid üksteise või teatud olukorra suhtes mõjutab. 

Narratiiv- lugu või kirjeldus sündmustest, mis on omavahel seotud. See kehtib fiktiivsete kui ka päriselt juhtunud lugude esitamisel.

Fiktiivne - (Inglise keeles; fictional) Ebareaalne objekt, isik, või sündmustik, mille autor ise välja on mõelnud. 

Dialoog- Kahe või enama tegelase vahel toimuv kirjapandud kõne. 

P.O.V või POV- (Inglise keeles; point of view) Eesti keeles tähendab see lühend vaatenurka, kus lõik või raamat on kirjutatud kas ühe või mitme peategelase vaatenurgast, kirjutades igaühte neist minavormis. Näiteks;

Margareti P.O.V 

Ma sammusin mööda tühja kordori, kui ma kuulsin mingit kõlinat justkui tulevat ruumist, mis pidavat täiesti tühi olema. 


Efektiivne Kirjutamine 

1. Kirjuta teemadest, mis sind päriselt huvitavad

 On loomulik, et see, mida sulle tõeliselt teha meeldib, tuleb sul paremini välja, kui see millest sa absoluutselt ei huvitu. Kui sind huvitavad näiteks müsteeriumid ja/või nende lahendamine, siis miks mitte kirjutada just sellest? Kui sulle pakuvad huvi igailmelised intriigid ja draama, võid kirjutada või lisada oma raamatusse palju tegelastevahelisi rivaale, aga sedagi mõistuse piires. Proovi nii suur osa, kui vähegi võimalik, inspireerida päriselust, või sinu enda isiklikest kogemustest. On pea võimatu hakata kirjutama millegist, millega sul  ei ole kogemust, või isiklikku kokkupuudet. Sellepärast soovitan teemade puhul, millest sa palju ei tea, teha põhjalikku uurimustööd. 

2. Sea igale peatükile eesmärk. 

Iga kirjutatud peatükk peab viima lugu edasi, ning andma lugejale uut informatsiooni, et Su jälgija ühest ja sellest samast jorust ära ei tüdineks. Organiseeri oma peatükk, ning millest selles kirjutada kavatsed. Enne avaldamist võid küsida endalt küsimusi nagu; 

kas raamatule lisandus selle peatükiga midagi uut?

Kas see mõjutab oluliselt mingit tegelast?

Kas see mõjutab oluliselt raamatu lõppu?

3. Jäta üleliigsed sõnad välja. 

See on reegel, mida olen nii palju rikkunud, et nende rikkumiste arv ei mahuks vist terve pere käte sõrmedele ja varvastele kokku ka ära mitte. Kuid vahepeal on see täiesti hädavajalik, ning kõige paremini õpitaksegi oma vigadest. 

Palju 

Sest kui palju siis on "palju"? Võrreldes millega? See sõna võib lugejat eksitada ja segadusse ajada. Ilma kontekstita on see sõna tähendusetu. Samuti on see sõna väga subjektiivne; kogus, mis on sinu jaoks suur, võib olla teise jaoks väike ja vastupidi. 

Lihtsalt 

See ei lisa Su lausele lisaväärtust. Mitte mingisugust. Lihtsalt jäta see välja. 

Tundis/Tunneb/Tundma 

Kirjutajatena on meie ülesanne kirjeldada emotsioone läbi tegelase käitumise või mõtlemise, ilma seda sõna otse välja ütlemata. See mõjub lugejale palju tugevamini ja kõlab realistlikumalt, kui lihtsalt emotsiooni nimetamine. 

Väga 

Sarnane sõnale "Palju". Liiga subjektiivne ja isiklik. 

Sõnakordused

Kasuta siikohal sünonüüme. Kui kasutad lauses näiteks sõna "vihane", ning hakkad sellele järgnevat lauset kirjutama ja leiad end taolisest täbarast olukorrast, mõtle sünonüümide peale, kuna neid on pea igale sõnale mitu. Selleks võid kasutada interneti abi. 

Kirjavead

Kirjutasin neist põhjalikumalt peatükis 4. 

Kirjutamise 101 - Mida/Millest/Kuidas Kirjutada? Kõik Vastused.Where stories live. Discover now