6. Peatükk "Dialoogid"

116 5 0
                                    




Dialoog ehk kahekõne on kahe või enama isiku omavaheline vestlus.

Dialoogide abil on võimalik väljendada tegelast- ja nende vahelisi tundeid, iseloomu, kedagi tsiteerida ja loomulikult näitamaks, kui keegi raamatus räägib. Kui me kasutame dialoogi, et kirjeldada kõne inimeste vahel jutu keskel, on sobiv kirjutada informatsioon, mida üks tegelane soovib edasi anda teisele, jutu vahele. Siinkohal näide:

Siim vaatas uurivalt aknast välja, jälgides mööda klaasi alla liuglevaid vihmapiiske. "Millal ema jõuab?" pöördus ta vanema poole. "Mitte veel niipea."pomises ta iseäralikult mornilt vastuseks.

Mida kindlasti mitte teha, kuidas mitte vormistada:

Siim: Millal ema koju jõuab?

Vanaema: Mitte veel niipea.

Siim: Miks?

Vanaema: Tal kestab täna töö kauem.

Sellist kirjutamisstiili kasutatakse vaid näidendite ja filmide kirjutamisel, mis ei jõua avalikkuseni paberil, vaid üldjuhul alles kinolinadel. Raamatu puhul on oluline just vormistus, kuna see on parim, mis Sinul kirjanikuna on pakkuda.

Miks?

Karakteridevahelise kõne tuleks paigutada lõikude sisse, kuna see võimaldab Sul väljendada emotsioone, keskkonda ja, kehakeelt ja hääletooni, mis kõik muudab jutu lugejale põnevamaks. Ainus, mida Mina isiklikult pean erandiks on telefonikõned, mida on sellise vormistusega isegi parem kirjutada ja mugavam lugeda, kuna ei ole just näoilmeid ega kehakeelt, mida kirjeldada, sest et vastaspooled ei näe üksteist läbi telefonitoru. Kui kirjutad raamatut või lõik(e)u, on sobiv aga kirjeldada selle tegelase käitumist, hääletooni ja emotsiooni sõnade kaudu, mis on suunatud liini teises otsas olevale inimesele (Näit. oletame, et Hans on Mariga telefonil ja Hans ütleb Marile "Ma olen sinus äärmiselt pettunud, et mind alt vedasid" (jutumärkides, nagu ikka) Seda vormistaksid Sa raamatus umbes nii:

"Ma olen sinus äärmiselt pettunud, et mind alt vedasid" tõdes Hans sõnu venitades. Mari poolt ei kostnud aga mitte hingetõmmetki. See pani poisi kahtlema, kas teiselpool toru üldse oli keegi.)

Kuid on oluline hoida meeles, et see, mida keegi ütleb, ei ole alati see, mida ta mõtleb (näit. valetamine jpm) Dialoogide sisu on alati sinu kohustus huvitavaks teha, ning see võiks olla üks nendest taktikatest, mida võiksid oma raamatusse lisada.

Või siis toodud otseste lausetena välja lugejale, ilma et sinu tegelane seda lausuks. (Rääkides ülaltoodud näitest, nüüd enam Hans ei ütle Marile, et ta on temas pettunud, et teda alt vedas, vaid autor kirjutab sellest ise, kui Hansu tunnetest sellel hetkel. Näit. "Hans tundis end altveetuna, mis võttis üle ta terve ilme, vedades suunurgad raskelt alla, justkui neile oleks lausepealt kaaluvihid peale asetatud.")























Viited:

http://filmitalgud.blogspot.com.ee/2011/03/stseeni-vormistamise-juhis.html

http://kinoveeb.delfi.ee/uudised/video-vaata-kuidas-kirjutada-ja-lavastada-filmides-head-dialoogi?id=74841965

https://www.universalclass.com/articles/writing/creative-writing/how-to-write-dialogue.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Dialogue

Kirjutamise 101 - Mida/Millest/Kuidas Kirjutada? Kõik Vastused.Where stories live. Discover now