4. Peatükk "Kirjastiil/vead"

134 10 0
                                    

Seda peatükki võime pidada kõige järgneva aluseks, on oluline seda kindlasti mitte lugemata jätta!

Järmisena räägime Sinu raamatu stiilist ja kirjavigadest. On oluline, et teaksid enne selle osa juurde suundumist, et vigu teha on täiesti inimlik, niikaua kuni me nendest õpime, ning neid ei korda, aitavad meie eksimused meil areneda. Mina leian, et selle asemel, et nüüd, jõudnud siin maastikul tasemele, kus seda taipan, ei teki mul vähimatki soovi minna tagasi oma esimese raamatu juurde, kus võib leida hulganisti kirjavigu, ning need ümber teha. Vastupidi! Mulle meeldiks, kui mu lugejad saavaksid vaadata tagasi minu esimesele raamatule, ning näha kui pika tee ma tulnud olen, kui palju ma arenenud olen. Iga kirjanik ei pruugi minuga nõustuda, ning selles pole samuti midagi halba. Meie eelistusi on sama palju erinevaid, kui on meid endid.

Mida siis oma raamatu kirjutamisel jälgida ja ära hoida, et;

*Meelitada uusi lugejaid, hoida ka praeguseid, ning võita nende lojaalsus?

Nüüd räägime lähemalt kirjavigadest, ning kuidas neid edukalt ja asjalikult vähendada.

On võimalik, et kasutad vaid üht ja sama kindlat, igavat vormingut

*Kui iga lõik näeb välja täpselt ühesugune – äärest ääreni teksti täis tuubitud – kaotab lugeja kiirelt huvi

*Kui kasutad liiga palju "rasvast" teksti, ei oska lugeja enam midagi oluliseks pidada

Kuidas seda parandada/ ära hoida?

ÕIGEKIRI

"-"

Vigu esineb tihti kriipsudega - sageli on mõtekriips seal, kus peaks olema sidekriips, veel sagedasem on olukord, kus kriips on jäänud liiga lühikeseks, eriti tihti kohtab seda vahemike puhul. 

Suur ja väike algustäht

Selle võib lugeda ehk ühtede levinuimate vigade alla. Tihtipeale on aetud segi nimed ja nimetused, vahel kirjutatakse kuude nimed suure esitähega. 

Numbrid 

Numbrite kirjutamisele tuleks rohkem tähelepanu pöörata. Mõnikord on tühikuid puudu, mõnikord üle, mõnikord on koma asemel punkt või arv ühel real ja tühik teisel. 

Akadeemiline tekst- tekst, mille kirjutamisel tuleb arvestada nõudeid, mis on üldtunnustatud ega sõltu valdkondlikust eripärast

Ups! Gambar ini tidak mengikuti Pedoman Konten kami. Untuk melanjutkan publikasi, hapuslah gambar ini atau unggah gambar lain.

Akadeemiline tekst- tekst, mille kirjutamisel tuleb arvestada nõudeid, mis on üldtunnustatud ega sõltu valdkondlikust eripärast.

Lühendite vormistus

Lühendite vormistus ja käänamine tasub kirjanikul hoolikalt enne peatüki avaldamist üle vaadata, sest mõnikord võib nii mõnigi asi olla meelest läinud. Siin on sulle edaspidist abistavat materjali;

käänded

käänded

Ups! Gambar ini tidak mengikuti Pedoman Konten kami. Untuk melanjutkan publikasi, hapuslah gambar ini atau unggah gambar lain.
Kirjutamise 101 - Mida/Millest/Kuidas Kirjutada? Kõik Vastused.Tempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang