4 dny před zkouškami

85 6 0
                                    

Poslední čtvrtek na Sluneční škole. Zítra už jen dostaneme přednášku o zkouškách, pak složíme zkoušky a pak tadá, pět měsíců prázdnin. Ze zkoušek jsem nebyla nervózní, protože vím, že je neudělám. Naopak moje spolusedící a nejlepší kamarádka Rory sebou už od první hodiny pořád šije a těší se do spolku. Má velkou šanci a já jí to přeju. Z naší třídy je ona ta hvězda.

"Škoda, že tam nemůžeme obě!" zasněně se na mě zadívá.
"Ale ne, ani bych tam nechtěla," odporuji.
"Jsi hrozně neambiciózní, Ello," popíchne mě.
'Taky bys měla být, máme to v horoskopu,' pomyslím si, ale nahlas neřeknu nic. Jen pokrčím rameny. Nechci do spolku, chci v klidu sedět v kanceláři a navrhovat byty na zakázky. Zvoní na předposlední hodinu, hodinu lidské historie, ale nic důležitého už se stejně učit nebudeme, a tak vytáhnu tužku a skicák a začnu si čmárat. Ani nevnímám co, protože učitelka mi do toho pořád kváká a dožaduje se mojí pozornosti. Dívám se tedy na ni a svoji ruku nechávám klouzat po papíře jen tak.

Učitelka se jmenuje Laura Green a je narozena ve znamení býka, ročník 1963-1964. Učí lidské dějiny v posledním a předposledním ročníku. S vodními, vzdušnými a zemskými znameními podle mě vychází celkem dobře. Jak ale krotí děti ohně, to netuším.

Když konečně zazvoní, podívám se, co jsem to vlastně nakreslila a málem sletím ze židle. Dívka se dvěma rybami ve vlasech. Symbol mého znamení. Symbol vítěze ročníku. Symbol zástupce znamení ryb ve spolku dvanácti. Rychle skicák schovám před Rory. Celá naše patnáctičlenná třída se začne zvedat ze židlí a přesouvat do vodní arény, kde se logicky trénuje vodní magie. Rory do mě celou cestu něco hučí, ale moc ji nevnímám. Jsem hodně nervózní. A mám z čeho.

Na hodinách historie čarodějů jsme se učili, že pokud se někomu poslední týden před zkouškami z ničeho nic zjeví symbol zástupce jeho znamení, dotyčný vyhraje zkoušky a nastoupí do spolku dvanácti. Ale tam má přeci jít Rory.

Na hodině vodní magie pro ryby opakujeme vše, co jsme se naučili za celé devítileté studium. Všechno víceméně zvládám. Vodu miluju, a když s ní mám pracovat, cítím, že z ní čerpám energii. Získávám sílu z vody a následně ji do ní vkládám. Neunavuje mě kouzlit, což se bohužel nedá říct o mých spolužácích. Například Rory je po dvaceti minutách pěkně zadýchaná.

Vodní magii nás učí Anthony Yink. Je to skvělý člověk. Jeho předkové pochází od někud z Asie. Samozřejmě se narodil ve znamení ryb. Dnes má navíc speciální úkol psychicky nás připravit na zkoušky - alespoň v rámci možností - a tak končíme s čarováním o trochu dřív, abychom si o zkouškách mohli promluvit ve třídě.

Rory jde celou dobu vedle mě. Je úplně vyčerpaná, protože celou hodinu se snažila podávat co nejlepší výkon a tím si získat "náskok". Anthony totiž letos bude v komisi. Když si znovu sedneme do lavic, Rory se na mě podívá.
"Jak to děláš?" Musí se nadechnout uprostřed věty. "Že tě kouzlení vůbec neunavuje?"
Pokrčím rameny.
"Možná bys do spolku měla jít ty," poznamená.
"Rory..." začnu.
"Ani slovo!" utne mě. "Řekni, že se budeš snažit. Chci, aby tam byla ta správná, jasný?"
Kývnu.

"Hej, třído!" zakřičí Anthony. "Řvete skoro jako ti z ohně."
Všichni se na něj podívají.
"Dobře, ani z pěti procent ne tak nahlas jako oni, ale věnujte prosím pozornost mě a ne svým kamarádům," usměje se. Mlčím, stejně jako moji spolužáci. Čekáme, co nám řekne dál.
"Takže..." odkašle si. "Jak jste si určitě všimli, přelomový ročník je ročník ohně. Ačkoliv jsou většinou ohnivá znamení nejméně početná, letos se poprvé v historii stalo, že studentů magie ohně je více než studentů ostatních živlů. Vy ryby jste druhá nejméně početná skupina. Úplně nejméně je vodnářů, jako ostatně skoro vždycky. Nejvíce je naopak býků, pak beranů a lvů."
Ve třídě to zašumí. Lvů bývá málo.
"Klid," Anthony zaťuká prsty o stůl. "Nemohu vám bohužel říct, jaké úkoly budete při zkouškách plnit."
To jsem čekala.
"Ale mohu vám popřát hodně štěstí," usměje se. "A vězte, že ať vyhraje kdokoliv, vy všichni jste si na Sluneční škole vedli velice dobře a prokázali jste čest svému znamení."

Po tomto pěkném přání mu zatleskáme a rozejdeme se domů. Tedy, já se o to jen pokusím. Anthony mne ve dveřích chytí za rameno.
"Ello?" osloví mě. Otočím se na něj.
"Děje se něco?" zeptám se.
"Vyhraje nejlepší. Nemusíš mít pocit viny vůči Rory. Pochopí to," řekne a pokyne mi, abych odešla. Kývnu hlavou a utíkám domů. Můžu myslet jen na jedinou věc.

On ví o tom symbolu.

On ví o tom symbolu

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Třinácté znameníWhere stories live. Discover now