Terimler ve Özel Adlar Sözlüğü

162 3 0
                                    

Birinci Aile: Vampirlerin kral ile kraliçesi ve çocukları.

doggen: Vampir dünyasında hizmetçi sınıfının üyeleri. Efendilerine hizmet etmek konusunda çok eski, muhafazakâr geleneklere sahip olan doggen sınıfı vampirleri, üniforma giyerler ve davranış tarzları resmiyet taşır. Gün içinde dışarı çıkabilirler ama diğer vampirlere nazaran daha hızlı yaşlanırlar. Ortalama yaşam süreleri beş yüz yıl kadardır.

Dönüşüm: Bir vampirin yetişkinliğe geçtiği kritik dönem. Dönüşüm sonrasında vampirler hayatta kalmak için belli aralıklarla karşı cinsten bir vampirin kanını içmek zorundadır. Ayrıca dönüşümden çıkan bir vampir güneş ışığına direncini yitirir. Bazı vampirler (özellikle de erkekler) genellikle yirmili yaşların ortalarında gerçekleşen dönüşümden canlı çıkamayabilir. Dönüşüm öncesinde vampirler fiziksel açıdan zayıf, cinsel açıdan tepkisizdir ve maddesel halden çıkma yeteneğine sahip değillerdir.

Fade: Ölülerin sevdikleriyle yeniden birleştiği ve sonsuzluğa adım attıkları âlem.

Gereksinim: Dişi vampirlerin doğurganlık dönemi. Genellikle iki gün sürer. Bu zaman dilimi içinde dişi vampir yoğun cinsel ihtiyaç içindedir. Dişi vampirlerin dönüşümlerinden yaklaşık beş yıl sonra ilk kez görülen gereksinim, on yılda bir yinelenir. Gereksinim dönemindeki bir dişi vampirin yakın çevresinde olan bütün erkek vampirler buna farklı derecelerde tepki verir. Gereksinim tehlikeli bir zaman dilimi olabilir. Özellikle gereksinim dönemindeki dişinin eşi yoksa, dişi için rekabete giren erkekler arasında ihtilaflar ve dövüşler yaşanabilir.

Gömüt: Kara Hançer Kardeşliği'nin kutsal mekânı. Seremoniler için kullanılan bu mekân, aynı zamanda öldürülen Kırıcıların kavanozlarının saklandığı yerdir. Kardeşliğe giriş, cenaze ve disiplinle ilgili seremoniler burada gerçekleştirilir. Kardeşliğin üyesi olan savaşçılar, Yazıcı Bakire ve kardeşliğe aday vampirler dışında kimse Gömüt'e giremez.

hellren: Bir dişiyle evlenen erkek vampir. Erkek vampirler istedikleri takdirde kendilerine birden çok dişi alabilirler.

Kan Esiri: Diğerlerinin kan ihtiyacı için kullanılan erkek ya da dişi vampirler. Kan esiri tutma uygulaması günümüzde çok sık görülmese de vampir dünyasında kanunlara aykırı değildir.

Kara Hançer Kardeşliği: Irklarını Soykırım Cemaati'ne karşı koruyan, çok iyi yetiştirilmiş, üstün yetenekli vampir savaşçılar. Vampir ırkı içinde seçici çiftleşmenin ürünü olan kardeşler, muazzam fiziksel-zihinsel güçlerin yanı sıra, kendilerini çok hızlı iyileştirebilme yeteneğine de sahiptir. Ekseriyetle kan bağıyla kardeş olmayan savaşçılar, halihazırda kardeşlik içinde olan vampirler tarafından aday gösterilerek Kara Hançer'e dahil olabilirler. Saldırgan, özgüven sahibi ve tabiatları gereği gizemli olan bu savaşçılar, hayatlarını sivil vampirlerden ayrı sürer ve beslenmeleri gereken zamanlar haricinde ırklarının diğer sosyal sınıflarındaki vampirlerle çok az temas kurarlar. Vampir dünyası içinde efsane konumundadırlar ve kendilerine büyük saygı gösterilir. Yalnızca çok ciddi bir şekilde (örneğin yakından sıkılan kurşunla ya da kalplerine bıçak saplanmasıyla) yaralandıklarında öldürülebilirler.

Kırıcı: Soykırım Cemaati'nin üyeleri olarak vampirleri hedef alan ruhsuz insanlar. Ancak kalplerine bıçak saplanarak öldürülebilirler; aksi takdirde yaşlanmazlar. Yiyip içmeleri gerekmez ve cinsel açıdan iktidarsızdırlar. Zaman içinde saçları, tenleri ve gözleri rengini yitirdiğinden dolayı, Kırıcıların tamamı sarışın, soluk tenli ve donuk bakışlıdır. Kokuları bebek pudrası kokusunu andırır. Omega tarafından cemaate kabul edilen Kırıcılara seramik bir kavanoz verilir. Kırıcıların vücutlarından sökülen kalpleri bu kavanozların içinde saklanmaktadır.

leelan: Vampirlerin eski dilinde kabaca "en sevdiğim" olarak çevrilebilecek bir sevgi ifadesi.

Omega: Yazıcı Bakire'ye duyduğu öfke nedeniyle vampir ırkının kökünü kurutmayı amaçlayan, kötü niyetli, mistik figür. Sonsuz bir âlemde muazzam güçlere sahip olan Omega, Yazıcı Bakire'nin aksine, hayat yaratma gücüne sahip değildir.

princeps: Birinci Aile ve Yazıcı Bakire'nin Seçilmiş sınıfından sonra en yüksek vampir aristokrat sınıfı. Princeps, doğuştan gelen bir haktır; daha sonra kazanılamaz.

pyrocant: Bir bireyin sahip olduğu ciddi zayıflık. Bu zayıflık belli bir bağımlılık gibi içsel olabileceği gibi, zaaf gösterilen bir sevgili gibi dışsal da olabilir.

rythe: Başka bir vampiri rencide eden vampirin, bu vampirin onurunu teslim etmesi için kendisine tanıdığı hak. Kabul edildiği takdirde, rencide olan vampir dilediği silahı seçerek, rythe hakkını veren vampire saldırır. Saldırılan vampir kendini savunamaz.

Seçilmiş: Yazıcı Bakire'ye hizmet etmek için yetiştirilmiş dişi vampirler. Aristokrat sınıfa dahil olsalar da daha çok ruhani varlıklar olarak görülürler. Erkeklerle ya hiç ya da çok sınırlı ilişki kurmalarına rağmen, Yazıcı Bakire'nin buyruğu doğrultusunda savaşçılarla çiftleştirilebilirler. Geleceği görme yeteneğine sahiplerdir. Geçmişte kardeşlik içindeki eşi olmayan savaşçıların beslenme ihtiyacı için kullanılmış olsalar da bu uygulama kardeşlik tarafından terk edilmiştir.

shellan: Bir erkek vampirle evlenen dişi vampir. Eş sahibi erkek vampirlerin kendi mıntıkalarını koruma yönündeki güçlü güdüleri nedeniyle, dişiler genellikle birden çok erkekle eşleşmezler.

Soykırım Cemaati: Vampir türünün kökünün kurutulması için Omega tarafından bir araya getirilmiş katillerin oluşturduğu cemaat.

Vampir: İnsanoğlundan ayrı bir tür. Vampirler hayatta kalmak için karşı cinsten bir vampirin kanını içmek zorundadır. İnsan kanı vampirleri hayatta tutabilir ama insan kanının verdiği güç uzun ömürlü değildir. Yirmili yaşlarının ortalarında dönüşümden geçen vampirler, bundan sonra gün içinde dışarı çıkamaz ve belli aralıklarla beslenmek zorundadır. Vampirler, ısırarak ya da kan nakliyle insanları vampire dönüştüremezler ama insanlarla çiftleşen vampirler nadiren görülmektedir. Vampirler maddesel halden çıkma yeteneğine sahiptir ama bunu yapmak için öncelikle sakinleşip odaklanmak zorundadırlar. Ayrıca maddesel halden çıkarak mekân değiştirirken yanlarında ağır eşya taşıyamazlar. İnsanların zihinlerindeki kısa süreli hatıraları silebilirler. Bazı vampirler zihin okuma gücüne sahiptir. Ortalama yaşam süreleri bin yıla kadar çıkabilir. Bazı durumlarda bu süre daha da uzun olabilir.

Yazıcı Bakire: Vampir ırkının kralının rehberi olan mistik güç. Vampir arşivlerini tutan ve imtiyaz dağıtan varlıktır. Sonsuz bir âlemde var olur ve muazzam güçlere sahiptir. Hayat yaratabilir. Vampirleri bu yeteneğini kullanarak yaratmıştır.

Karanlık Sevgili Ön OkumaWhere stories live. Discover now