Cruelty-Free Nedir?

96 8 0
                                    

Türkçe ismiyle işkencesiz veya zulümsüz, kozmetik sektöründe üretim aşamasında ve sonrasında ürünlerin ve hammaddelerin hayvanlar üzerinde test edilmemesidir.
Ürünler üzerinde test yapmak istemeyen vicdan sahibi ve etik markalar alternatif testlerde ürünlerini deniyor.

Hayvanlar üzerinde deney yapmayan/yapan markalar daha sağlıklı daha kaliteli gibi bir durum söz konusu değil. Herhangi bir markanın herhangi bir ürününü kullanıp memnun kalıp kalmamak tamamen size kalmış bir şey. Cruelty-Free kullanıcılarının amacı, ürünlerini işkenceyle deneyen firmaların ürünlerini satın almayarak farkındalık yaratmak, daha çok insana ulaştırmak ve o markalarında deney yapmalarını engelleyebilmek.

Markalar beyaz, gri ve siyah bölge olmak üzere 3 gruba ayrılıyor:

Kendileri hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde test yapmıyor, hammaddelerini satın aldığı üreticilerden de hayvanlar üzerinde deney yapılmadığına dair bir belge istiyor ise bu firma beyaz bölgededir. Firmanın finansal, ortaklık olarak hayvan deneyleri yapan hiçbir firmayla ya da markayla ilgisinin olmamasının yanı sıra hayvan deneyleri yapmaya zorlayan ülkelerin pazarlarında da yer almıyor.

Gri bölgedeki markalar ise, eskiden beyaz bölgede yer alan, ama bir noktadan sonra hayvan deneyleri yapan veya buna karşı olmayan firmalar tarafından satın alınıp, o kuruluşların alt markası olarak, hayvan deneylerine bir şekilde bulaşması ile bulanıklaşıyorlar. Ya da maalesef Çin pazarına girebilmek için marka değerlerinden vazgeçiyorlar.

Siyah bölgedeki markalar da kuruluşlarından itibaren hayvan deneyleri yapan, bunu inkar etmeyen, hatta gururla haykıran markalar.

🐰

Çin'in Polikası ve Dayatması Nedir?
Çin hükümeti bir önceki bölümlerde sıraladığımız onlarca nedene rağmen bilinçsizlik veya başka sebeplerden dolayı hayvan deneylerini zorunlu tutuyor. Buna gerekçe olarak vatandaşlarının sağlığını korumaktan bahsediyorlar ancak hepimiz bunun gerekli olmadığını aksine vatandaşların sağlığını daha fazla tehlikeye attığını biliyoruz. Yavru ahtapot ve deniz canlılarının canlı canlı kaynar sulara atılıp henüz can çekişirken yendiği, her sene milyonlarca köpeğe işkence yaptıktan sonra 'festival' adı altında katledildiği ve bunların normal karşılandığı bir ülkeden de zaten böyle bir tutum beklenirdi. Hayvan deneyi yapmayı kabul etmeyen, vicdanlı ve etik markaları ise pazarına almayan Çin dünya nüfusunun yaklaşık %30'unu oluşturuyor ve dünyanın en kalabalık ülkesi. Bu sebepten dolayı ne yazık ki birçok markaya para tatlı geliyor ve değerlerinden vazgeçip Çin pazarına girerek gri bölgedeki markalardan biri haline geliyor. Kendileri deney yapmasa bile, Çin hükümetine kendileri adına deney yapılması için bir miktar para veriyor ve Çin pazarında ürünlerini satmaya başlıyor.

Satın almış olduğunuz ürünlerin arkasında 'leaping bunny' yani zıplayan tavşan logosu, vegan işareti varsa, bu ürün kesinlikle beyaz bölgededir. Ama beyaz bölgede olan her firma bu logoları kullanmak zorunda olmadığı için, bu logonun olmadığı tüm ürünler hayvan deneyi yapıyor diyemeyiz. Özellikle Avrupa'da satılan kozmetik ürünlerinin hayvan deneyi yapmayan markalara ait olmasından dolayı, bu logoları kullanmak halkta kafa karışıklığına sebep olur. Diğer ürün de curelty free olmasına rağmen logo olmadığı için insanlar curelty free olmadığını düşünür. Saydığım sebeplerden dolayı Avrupa'da üretilen ürünlerde bu logoları göremeyiz. Bu yüzden sadece logoları bağlı kalmak yerine küçük bir internet araştırmasıyla soru işaretlerinizi giderebilirsiniz.

Hayvan Deneyleri ve Cruelty-Free Yaşam Where stories live. Discover now