2.

57 2 0
                                    

   Lisa se probudila, chtěla zmáčknout budík, ale když otevřela oči zjistila, že není ve svém pokoji a zvuk co slyší není její budík. Také neležela ve své posteli, neměla na sobě pyžamo a něco jí tlačilo na zádech. Posadila se a zjistila, že na zádech má toulec s šípy a luk, co jí dala babička a oblečení má jako ze starých lukostřeleckých filmů, co si pouštěla u babičky. Aspoň mám něco, zaradovala se. Ale počkat, přece jen ji tady něco přišlo povědomé. No jasně, tohle je přece ten ,,další" svět, o kterém mi vyprávěla babička, přesně odsud mám ty jizvy. Jelikož to tady ještě moc neznala, rozhodla se, že to tady musí prozkoumat. Nevěděla sice kterým směrem má jít, ale slyšela nějaké zvuky, tak se vydala za nimi.

Najednou se ocitla v nějakém městě. Všude kolem byla výzdoba a fanfáry. Uprostřed náměstí bylo pódium, na které přicházel nějaký muž. Lidé hlasitě tleskali a volali ,,Ať žije Carl, náš moudrý pán!"

,,Ehm...ehm. Vážení občané sešli jsme se tu u příležitosti oslavení mých čtyřicátých narozenin. Jako každých deset let budou oslavy trvat sedm dní.
Již dnes započne výběr deseti nadaných chlapců a dívek, kteří budou mít tu čest sloužit v mém panství. U této příležitosti bych vám ale také měl sdělit jednu ne příliš dobrou zprávu. Jistě jste si již všimli, že hlavní zásobovací řeka pomalu vysychá, proto jsem již začal provádět nutná opatření. Mí muži se už dlouhou dobu snaží uschovat všechnu vodu, aby jí bylo dostatek pro všechny občany. Bohužel ale i přesto budeme muset omezit spotřebu vody. Proto budou každý den mí muži obcházet domy a přidělovat vodu, dospělému dva litry, dítěti do osmnácti let jeden litr, větším domácím zvířatům pět litrů a menším domácím zvířatům čtvrt litru. Je mi to opravdu líto, ale nevím, jestli vody ještě více neubyde. Nyní bych se rád přesunul do arény, kde započne výběr mých nových chlapců a dívek."

Lisa najednou zbystřila, uviděla totiž jednoho chlapce z Carlových služebníků, jak se pomalu vzdaluje od průvodu. Rozhodla se jít za ním, protože jí zajímalo, proč se narozdíl od ostatních občanů od průvodu vzdaluje. On ale najednou zrychlil a dal se do běhu. Lise to přišlo čím dál tím víc podezřelé a tak se pustila za ním. Stále ale přemýšlela: co kdyby to byl zloděj?

Proto vytáhla svůj luk, namířila na něj a zařvala: ,,Hej stůj". Kluk se pomalu otočil a zeptal se: ,,Co chceš? Nevypadáš jako někdo od Carla, nikdy jsem tě na jeho panství neviděl." ,,No, to máš pravdu. Ale vůbec, proč bych měla být odtamtud?" ,,Carlovi muži se přece nesmí vzdalovat, pokud to on sám nenařídí. Myslel jsem, že tě pro mě poslal." ,,A ty jsi někdo z Carlových mužů?" zeptala se Lisa. ,,No...byl jsem, ale teď..." ,,Ale teď co?" ,,Proč bych ti to jako měl říkat. Jsi nějaká cizí holka, kterou ani neznám a míříš na mě lukem." ,,No právě proto bys mi to měl říct, nemyslíš?! Vždyť můžu každou chvíli vystřelit." ,,To bys neudělala." ,,Myslíš?" Fššššššš ,,CO DĚLÁŠ!? Vždyť ten šíp byl pár centimetrů od mé hlavy!" ,,No tak ven s tím!" ,,Tak já ti to teda řeknu, ale až mi povíš ty, co tady děláš." ,,Dobře ale nebudeš mě mít za blázna." ,,Dobře slibuji," pousmál se kluk.

,,No... takže... když vy spíte já chodím do školy, navštěvuji babičku a tak. No a když jdu spát ocitnu se tady, jako kdyby žiji dva životy jeden tady a další ve 21. století. Ale toto se mi začalo stávat až v poslední době. Chápeš?" ,,Jo, vlastně jo. Jsem Nick a stává se mi to samé už od devíti let. Každou noc se objevuji tady. Rok po tom co jsem se tady objevil poprvé, pořádal Carl slavnosti jako dnes. Tam si mě vybral za svého sluhu. Od té doby jsem mu musel sloužit." ,,Tak to se ti u něj muselo líbit. Vypadal jako rozumný člověk." ,,Hmm... to jsem si ze začátku taky myslel," řekl s povzdechem Nick. ,,A co udělal tak špatného? Vždyť všichni lidé na náměstí vypadali, že ho mají rádi a jeho projev mi také nepřišel špatný." ,,Mají ho rádi jen ti, kteří nepronikli za zdi jeho panství. Kdyby nic neskrýval, proč by si asi tak pečlivě vybíral své sluhy? A proč by jinak bydlel za tak velkou zdí?" ,,Prostě chtěl mít soukromí. A co se sluhů týče, každý pán chce mít přece dobré sluhy." ,,A jak vysvětlíš to, že má na zahradě rybníčky a fontány?" ,,Eh...COŽE?!" ,,No ano, proto si vybírá sluhy, kteří u něj zůstanou celý život. Ale to nepočítal se mnou," řekl vítězoslavně Nick. Lisa na něj jen zírala s otevřenou pusou a nemohla tomu uvěřit. Pořád na ni Carl působil jako hodný člověk. Ale co, jak Carla tak Nicka znala stejně jenom chvíli, tak se rozhodla, že až přijde čas jistě se dozví, na čí straně je pravda.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Aug 23, 2017 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Další životWhere stories live. Discover now