LANGE BEOORDELING

25 1 8
                                    

Anders dan tommiewan112 had niemand gereageerd en zoals ik heb gezegd, krijgen alleen de reageerders een beoordeling. Ik weet dat meerdere mensen hun stuk hebben ingeleverd dus als je daar nog een beoordeling van wil moet je het zeggen. Hoor ik niks van je, kan ik me beter focussen op andere verhalen die ik ga nakijken van mensen die wel een comment hebben geplaatst. Een comment plaatsen is namelijk mijn manier om te kijken of je dit überhaupt nog wel volgt.


Ik had tommiewan112 een 7 gegeven voor haar verhaalstuk. Hieronder een lange beoordeling.


Typefouten/spelfouten/interpunctie: 2/2

Je hebt het niet vaak fout gedaan, maar toch blijft het wel moeilijk. Bij een citaat van iemand, hoort "zeg ik" gewoon nog bij de zin.

"Het thema is iets met gekke haarstijlen," zeg ik, terwijl ik iets rechterop ga zitten.

Jij had dit:

"Het thema is iets met gekke haarstijlen.' Zeg ik.

Zie je het verschil?

Ook is het "rijden" en niet "rijen". Het is misschien ook mooier als je synoniemen kan vinden van "maar", dit woord gebruik je best vaak. Ook achter elkaar. Niet fout, maar niet zo mooi.

Uitwerking gevoel/ruimte: 3/5

Op zich vond ik dat je gevoelens al erg goed kon beschrijven. Wat ik als tip kan meegeven om het net wat beter te maken, is om echt op het effect van de gevoelens zelf te focussen.

Nu heb je dingen gezegd als:

Mijn moeder begint twijfels te krijgen. "Dat is best even rijden en dan moeten we je midden in de nacht ophalen."

Je kan dit uitbreiden door haar gezichtsuitdrukking te beschrijven. Misschien ook wel de toon in haar stem.

Ze fronst haar wenkbrauwen en glimlacht flauwtjes. 'Dat is best even rijden,' zegt ze voorzichtig, twijfelend kijkt ze naar mijn vader voor ze zich weer op mij richt. "We moeten je midden in de nacht ophalen."

Op zich deed je dit ook in het volgende stukje, maar je hebt meer gefocust op het feit dat het echt een persoon is die het voelt. Dat hoeft niet. Je kan ook gewoon het gevoel zelf beschrijven.

Nu deed je dit:

Ik krijg een rare soort tinteling in mijn buik en heb opeens het gevoel dat ik veel te langzaam ademhaal. Ik mag toch wel naar het schoolfeest?

Het is echt wel duidelijk dat je hoofdpersoon woedend is, maar de woede zelf kan je ook op een andere manier beschrijven. Dit hierboven is echt niet fout, maar ik probeer je meer opties te geven. Ook denk ik, althans dit heb ik persoonlijk, dat mijn adem versnelt als ik boos ben:

Vanbinnen borrelt een warm gevoel zich op. Mijn adem versnelt en komt er met zware halen uit. Met paniek schieten mijn gedachtes door elkaar en eentje blijft herhaaldelijk echoën. Ik mag toch wel naar het schoolfeest?

Het verschil is nu dat ik niet heb gefocust op het feit dat zij dat gevoel krijgt. Nergens staat "ik" als onderwerp.

Kan je me nog volgen?

Je hebt af en toe ook goed de ruimte erin verstopt. Zo wrijft ze bijvoorbeeld tegen de stoel. Echter kan je dit ook nog veel meer naar voren komen. De ruimte zelf kan namelijk ook een bepaalde sfeer afgeven. Misschien kan je ervoor zorgen dat haar ouders de deur dicht doen en op de bank gaan zitten. Dan weet je automatisch dat het een lang en serieus gesprek gaat worden. Als haar moeder dit gesprek tijdens het afwassen houdt en schreeuwt vanuit de keuken, weet je dat ze het niet echt serieus neemt en geen zin heeft in discussie. Dit kan je dus ook gebruiken.

Uitwerking genre: 3/6

Het is zeker een tienerfictieverhaal. Het gaat overduidelijk over het leven van een tiener en de elementen die erin voorkomen, zijn vast en zeker ook dingen die in ons eigen leven kan voorkomen.

Soms denk ik alleen wel dat de dingen die ze zegt, er wel erg doordacht uitkomen. Stel je voor dat jij naar een feest wil en uit pure frustratie ze probeert te overtuigen waarom je er naartoe mag gaan. Ik weet honderd procent zeker dat niet alle argumenten die je hebt gebruikt ergens op slaan. Sowieso keer je terug naar de "maar iedereen gaat" en val je vaak in herhaling. Misschien is dit alleen bij mezelf, maar mijn ouders zouden mij zo middenin mijn "speech" onderbreken met betere argumenten.

Originaliteit: 4/5

Die plotselinge wending aan het eind zag ik eerlijk gezegd niet aankomen. Ik had verwacht dat ze boos haar kamer in zou stormen of toch stiekem naar het feest zou gaan. Ik vind dat deze unieke wending zeker wat punten verdiend.

Wel vind ik, als klein dingetje, dat tieners vaak zo roekeloos worden afgebeeld. Niet elk meisje doet bepaalde dingen om dezelfde reden. Een bekende reden is populariteit op school, maar bedenk ook eens hoe het is als dit niet de reden is dat de hoofdpersoon uit gaat en slecht op school bezig is. Misschien is het wel om haar eigen onzekerheden te verbergen of om aandacht te krijgen van haar ouders. Het lijkt misschien heel iets kleins, maar de reden dat je iets doet, kan heel je karakter definiëren.

Algemeen: 2/2

Op tijd inleveren en aan de opdracht houden, heeft je deze twee extra punten opgeleverd.


Ai ajuns la finalul capitolelor publicate.

⏰ Ultima actualizare: Jun 16, 2017 ⏰

Adaugă această povestire la Biblioteca ta pentru a primi notificări despre capitolele noi!

Tienerfictie [AFGELOPEN]Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum