OPDRACHT 1

105 7 14
                                    

Ik draai de microfoon in mijn hand en ga in het midden van de deelnemers aan. Ze kijken elkaar bloeddorstig aan, klaar voor een strijd.

'Hallo dit is Lilly Adams en welkom bij de wedstrijd tienerfictie. Ik sta hier met 13 kandidaten die klaar zijn om te schrijven. Toch jongens?'

Naast me wordt instemmend gemompeld. In het publiek schreeuwt iemand ineens Cat. Iemand hier heeft een fan, een gestoorde, maar wel een fan. Ik kan me er nog net van weerhouden vrolijk terug te roepen.

Je bent op televisie Lilly.

'We hebben sommige kandidaten al kunnen ontmoeten in de interviews, maar hierbij toch even kort hun namen: Boekennerd, Xlezendepanda, Charlie, Fenyawildeboer, benito_is_bae, Luca, Dysis, Roxy, JustAnDayDreamer, Charlotte, Cat, Jasmijn, Sam, Shirley' die enge vrouw gilt weer, 'Cat'

Het publiek is enthousiast vandaag en de spanning is groots. Ik ga op de donkerblauwe bank zitten samen met de andere kandidaten. Zodra iedereen comfortabel zit, deel ik de kaartjes uit met de opdracht. Ze kijken er verbaasd naar.

'Tieners hebben maar een moeilijk leven,' zeg ik met een schuine glimlach. Ik ben dan twintig, maar ik voel me nog steeds een tiener. 'Ze hebben namelijk één probleem dat in de weg zit van hun rebelse leven: hun ouders.'

'Ja, inderdaad!' schreeuwt diezelfde psychopaat van eerder. Iedereen raakt kort afgeleid voor ik verder ga. Wie heeft die raya nou weer binnen gelaten?

'De opdracht is dus om een verhaal te schrijven over ouders. Beschrijf met 400 tot 2000 woorden hoe er een felle ruzie is tussen de hoofdpersoon en zijn/haar ouders. Het maakt niet uit waar die ruzie over gaat als het maar eindigt met de volgende zin: met een harde klap sla ik hem in zijn gezicht.'

Er klinkt applaus als er een melodietje opkomt. Het programma komt aan zijn einde en de kandidaten hebben allemaal hun pen in hun handen.

'Nog een groot applaus voor alle kandidaten!'

---

In het kort de opdracht:

Een ruzie tussen de ouders en de hoofdpersoon
Eindigen met de zin: met een harde klap sla ik hem in zijn gezicht

Woorden: 400-2000
Af: over een maand: 2 april
Vergeet je titel niet

Je kan je opdracht inleveren via de mail planetraytis@gmail.com

Natuurlijk ga ik ook op dingen letten:

Typfouten/spelfouten/interpunctie: 2/20 (De dyslecten krijgen hier een puntje gratis bij)

Soms kan je ze makkelijk over het hoofd zien, soms zijn het domme foutjes, maar toch moet ik ze helaas mee tellen. Nog een keer goed overlezen dus om die d'tjes en t'tjes even goed te zetten. Mensen met dyslexie krijgen hierbij gratis één van de twee puntjes.

Uitwerking gevoel/ruimte: 5/20

Ik wil echt die boosheid, verliefdheid of verdriet voelen. Je hebt iemands gevoelens echt goed omschreven als het is alsof je het zelf voelt, alsof je zelf een karakter van het verhaal bent geworden. Wat voel jij als je verdrietig bent? Voel je een naar onderbuikgevoel, een tinteling in je oog voor je huilt... etc. 

Ook de omgeving kan voor een speciale sfeer zorgen. Voor een horrorfilm heb je bijvoorbeeld de cliché donkere kelder die je de stuipen op het lijf jaagt.

Uitwerking genre tienerfictie: 6/20

Het blijft wel een wedstrijd over tienerfictie, dus is het meer dan logisch dat je daar dan ook de meeste punten voor krijgt. Hierbij ga ik letten of de omgeving klopt en of het wel realistisch is. Het zou niet logisch zijn als er ineens een alien op ze neer daalt en meeneemt naar Raytis.

Originaliteit: 5/20

Je moet wel je beste kant kunnen laten zien. Je moet dus goed nadenken om je verhaal je eigen originele twist te geven. Misschien is het je speciale schrijfstijl, maar misschien ook gewoon je verhaalidee.

Algemeen: 2/20

Het aantal woorden en de datum van inleveren kunnen je ook punten opleveren, maar ook afnemen. Op tijd inleveren dus!

Tienerfictie [AFGELOPEN]Where stories live. Discover now