• 1 •

724 39 1
                                    

Kili s Fili, Bofurem a Oinem pádlovali, Tauriel hlídala a Iris byla s dětmi uprostřed. ,,Musíme opatrně." řekla Tauriel a mávla na ně, aby opět vypluli. Nebyli jediní co veslovali pryč. Každý vesničan vesloval jiným směrem, ale všichni chtěli uniknout ohni. Celé jezední město bylo na nohou, nebyl nikdo kdo by spal nebo byl u sebe doma. I staří lidé, i malé děti se drželi svých nejbližších a utíkali. Nebo pluli a hlídali si draka který nad nimi létal a pálil město pod sebou. Neměl slitování s ničím. Iris ani nemyslela na to, zda jsou Bilbo s Thorinem a ostatními naživu. Teď hlavně chtěla ochránit ty, co tady jsou s ní.

,,Pozor!" vykřikli trpaslíci a když se podívala před sebe, narazili do lodě se zlatem. Starosta s Alfridem se na ně pohrdavě podívali a střáže pluli dál. Iris jim věnovala stejně zlý pohled jako oni věnovali jim a pohlédla na padající zlato. ,,Radši si zachrání zlato než lidi ve městě? Co to je sakra za starostu?" rozčilovala se nahlas a zabalila nejmladší z děti do deky. ,,Zvykejte si, slečno Iris. Lidi nemusí být vždy ti dobří." řekla Tauriel. Iris jenom něco zamumlala a podívala se na zapálené domy. 

,,Táta." vydechl Bain najednou a ona se podívala směrem, kam se díval on. ,,Tati!" vykřikli dívky a i Iris spatřila Barda na nejvyšší věži jak skřílí po Šmakovi šípy. ,,Trefil ho!" vykřikl Kili. I ona ho viděla, ale byli to pouhé šípy. ,,Ne." zakroutila Tauriel hlavou. ,,Ale ano, já to viděl, trefil ho!" pokračoval Kili. ,,Jeho šípy dračí kůži neprobodnou. A bojím se, že žádné." povzdechla si elfka. Loďka se s nimi zhoupla, když Bain vyskočil do vzduchu a chytil se háku. ,,Baine!" vykřikla Iris. ,,Co to dělaš?" přidal se k ní Bofur. ,,Baine, vrať se! Musíme se vrátit!" vykřikla starší z dívek a ona se dívala, jak Bain utíkal. ,,Ne, nemůžeme. Musíme jet dál, nesmíme se zdržovat." řekla přísně Tauriel. Iris pouze doufala, že tohle peklo co nejdříve skončí.

Vyplouvali na kraj Jezerního města až několik dlouhých minut poté co je Bain opustil. A stalo se něco, co se jí vryje do paměti - Šmak vylétl nahoru do mraků a poté začal padat třemhlav dolů. ,,Je mrtvý." usmála se Iris. ,,Šmak je mrtvý, Bard to dokázal." podívala se na ostatní. Byli stejně nadšení, jako ona. ,,Je po všem." vydechla a pohlédla k hoře. ,,ZA svítání se tam vydáme." řekl Fili a pomohl zastavit loď. Iris vystoupila a pomohla dětem. I ostatní u nich začali stavit. Postupně všichni vystoupili a i na těch posledních pár hodin několik z nich unaveně ulehlo na zem a usnulo. Nedivila se jim - nic jim již nehrozilo. Šmak byl mrtvý a oni byli všichni vyčerpaní. I jí se zavírali oči. ,,Měli bychom se prospat." řekla Tauriel, jako by jí právě četla myšlenky. ,,Musíme najít otce s Bainem." řekla staší z dívek. ,,Váš otec i s vašim bratrem jistě žijí ale vy se musíte vyspat. Buď vás oni najdou teď, nebo vy je ráno. Ale uvidíte je. Jste unavené, musíte se vyspat. Už vám nic nehrozí." ujala se slova Iris a mile se na ně usmála. PO chvíli ticha obě dvě přikývli a lehli si vedle sebe na zem. Oin s Kilim a Filim si sedli vedle nich a Iris se k nim nakonec přidala. Jediná Tauriel odešla někam dál.

,,Ráno vyrazíme. Určitě žijí." řekl Oin rozhodně. ,,Ano. Bude ale chvíli trvat než je najdeme." řekl Fili. ,,Ale najdeme je." odporovala Iris a Kili přikývl. ,,Ano. Všechno bude v pořádku. Ale měli bychom se konečně pořádně vyspat." řekl Oin a Iris s ním musela souhlasit. ,,Asi jo." připustila nahlas a lehla si. ,,Alespoň na těch pár hodin." podívala se na dva mladší trpaslíky a schoulila se do klubíčka. ZAvřela oči a usmála se když si uvědomila, že zítra už bude všechno dobré. S touto myšlenkou usnula tvrdým spánkem. 

,,Iris! Iris, vstávej!" sykl na ní Fili a ona otevřela oči. ,,Pojď, vyspíš se potom." vytáhl jí na nohy a ušklíbl se tomu, jak byla rozcuchaná. Ledabyle si prohrábla rukou vlasy a podívala se na dívky. Přešla k nim a objala je. ,,Najdete je, uvidíte. Vím to." zašeptala. ,,Děkujeme ti, za všechno." usmáli se na ní a ona jim úsměv oplatila. ,,Nevidíme se naposledy, o to se postarám." mrkla na ně a ony se uchechtly. ,,Hodně štěstí." zamávala jim a prošla kolem Tauriel a Kiliho. Mile se na Tauriel usmála a zamávala jí. Elfka jí gesto mile oplatila ale poté se opět podívala na Kliho. Iris se vyhoupla do loďky a pádlem pomohla Oinovi, Bofurovi a Filimuab se dostali loďkou ze břehu. ,,Kili!" zakřičeli na trpaslíka. ,,Dejme mu ještě chvíli." zašeptala a pousmála se. I Fili pochopil. ,,Nesmíme čekat moc dlouho." řekl Bofur a ona zakroutila hlavou. ,,Dočkáme se." řekla, ale to už k nim Kili přišel a oni pádlovali. Iris si stoupla dopředu a dívala se na horu. ,,Taky se těšíte?" zeptala se vesele a Bofur se zasmál. ,,Jistěže." přitakali všichni a ona na chvíli zavřela oči. 

Long journey 3 (CZ; Hobbit) Kde žijí příběhy. Začni objevovat