Constant Vanden Stock, un președinte total....

10 1 0
                                    


Tot a ajuns din nou, după ceva vreme, Anderlechtul subiect al ziarelor, odată cu transferul stelistului Chipciu si al lui Stanciu, și iată povestile istoriei acestui club ne privesc din trecut.

Una din personalitățile care se identifică cu acest club este celebrul său președinte, Constant Vanden Stock. Acesta a trăit 93 de ani (1914-2008). Istoria sa comună cu celebrul club belgian începe la vârsta de 10 ani, când ajunge la grupele de juniori. În 1932, Constant își face debutul în prima echipă ca fundaș stânga. În sezonul 1935-36 o accidentare îl lasă inactiv pe o perioadă lungă de timp. În 1938 el se transferă la prestigioasa, în epocă, Union Saint Gilloise.

Era la clubul Parc Duden când a agățat ghetele în cui (1943), pentru a lucra cu normă întreagă la fabrica de bere Belle – Vue, o companie deținută de tatăl său Filimon Vanden Stock . În timpul al doilea război mondial , în 1944, a fost cel care a preluat conducerea fabricii, de când tatăl său a murit în captivitate, în Germania . El a ridicat această mică întreprindere, pe care a vândut-o în 1991.

Dar, Constant Vanden Stock a fost întotdeauna mai mușcat de virusul fotbal, decât de cel berii . El a servit timp de un an în calitate de președinte al clubului din La Forestoise (1951-1952), pentru a reveni rapid la Anderlecht ca administrator . El a devenit, în septembrie 1958, antrenor al echipei naționale de fotbal. A rămas în această poziție timp de zece ani și a condus Red Devils în 68 de meciuri internaționale. El a fost numit apoi director tehnic la FC Bruges, dar a rămas doar un an.

In 1969, el se întoarce finalmente la Anderlecht. Clubul se confrunta cu serioase dificultăți financiare și a văzut sosirea Vanden Stock ca un salvator. După doi ani de prezență de la club a preluat președinția timp de 25 de ani. Pe parcursul acestei perioade (1971-1996), Anderlecht a luat zece titluri de campioană și șapte cupe ale Belgia. Echipa lui a ajuns chiar și în prim-planul european, prin câștigarea de două ori Cupa Cupelor (1976, 1978) și o dată a Cupei UEFA (1983). La aceasta se adaugă și două Supercupa Europei (1976 și 1978). Succese care au făcut Constant Vanden Stock cel mai de succes președinte din istoria fotbalului belgian.

În virtutea acestor realizări, s-a decis să redenumească Emile Stade în Constant Vanden Stock în timpul construcției stadionului, efectuate în mai multe etape, în anii 80 și 90. Constant Vanden Stock a trecut activitățile sale de președinte fiului său, Roger, în 1996.

Reputația sa ca omul situațiilor. Cu toate acestea, reputația lui a primit niște zgârieturi în 1997 pentru un caz de corupție legată de meciul Anderlecht-Nottingham Forest. S-a stabilit că fostul președinte al lui Anderlecht a "împrumutat", în aprilie 1984 până la 1 milion de franci belgieni vechi (aproximativ 25.000 de euro) arbitrului spaniol Guruceta Muro, care a oficiat la semi-finala Cupei UEFA de la Bruxelles, 3-0 pentru RSC Andrelecht. Curtea de Arbitraj pentru Sport (CAS), cu toate acestea, niciodată nu a sancționat RSC Anderlecht pentru aceste fapte.


Poveștile fotbaluluiWhere stories live. Discover now