5. Pe wattpad este important să fii un figurant!

1.1K 199 72
                                    

   Mare mi-a fost mirarea, surprinderea, uimirea, surpriza, stupoarea, uluirea, stupefacţia, perplexitatea, consternarea şi mai gaşiţi voi sinonime, lăsaţi-vă de scris despre golănime. Observ că pe wattpad, lipsesc cu desăvârşire figurile de stil, motiv pentru care devin ostil, lucru ce mă face uneori să mă întreb ce dracu' aţi învăţat voi pe la limba şi literatura română, şi de ce mama naibii pusul mâinii pe carte se tot amână?

   Întotdeauna am considerat capabili comentatorii care clădesc comentarii constructive, indiferent dacă folosesc aliteraţii, cu sau fără motive. Mulţ'am dom'le poet sau poetă, că mai arunci tu câte una, ca prin arbaletă, chiar dacă sincopa este mai rar întâlnită, nu uităm de ea, că se simte jignită.

   Nu 'ntotdeauna 'ntrebă cineva ce-o fi aia afereză, da' ţin eu morţiş să specific că nu e un tip de freză, că toate cele enumerate acum sunt figuri de stil la nivelul sunetului, uitate acu' prin şoaptele vântului. Folosii şi o apocopă, da' nu vă gândiţi la antilopă! Ţăcănitul piticului de pe creier îmi aduce acum aminte de onomatopee. Ce-o fi aia? N-am idee. 

   Aş vorbi puţin şi de figurile de stil la nivel morfologic și sintactic, cu permisiunea voastră, ca nu cumva să stârnesc pe wattpad un război intergalactic. Fiecare doreşte o poveste sau o poezie bine scrisă, tuturor să fie transmisă, transmisă şi lui nea Caisă, transmisă pe orice fişă. Că am folosit epiforă, că am folosit anaforă, cititorul tot o adoră. 

   Un utilizator wattpad poate fi şi cititor, şi scriitor, şi comentator, şi ambasador, poate şi al cuvintelor un bun aranjator, deoarece enumeraţia măreşte aglomeraţia. Eu de ele v-am anunţat, sper doar că un scriitor talentat... De ajuns şi cu aposiopeza, nu-s profesor să vă 'ntocmesc sinteza. Din atâtea puteţi alege tot atâtea, dar vă rog stabiliţi-vă alegere când decideţi, ştiu că sunteţi isteţi, totuşi anacolutul e de domeniul lui Caragiale, ale cărui replici sunt demenţiale.

   Magnifice cuvinte sau formidabile idei, pot ieşi din orice condei. Nu-i un secret că inversiunea trezeşte cititorului pasiunea. Duceţi-vă-n dragostea mea, cu obscenităţile voastre pe care nu dau o caramea. Observaţi cum eufemismul îndulceşte pe toată lumea? Folosind limba nativă, să trec la invectivă, pentru a vă evidenţia scrierea primitivă? 

   Figurile de stil la nivel semantic seduc orice romantic. Pe foi virtuale, ce apar în cale, ca nişte parale, şi o iau la vale, comparaţii banale, se aştern în zare. Aţi auzit de faimosul epitet? Greu de folosit ce-i drept, necesar de cunoscut, pentru al lirismului adept. De metaforă nu mai zic nimic, a versurilor regină, uitată de cei ce se vor poeţi, umplând pagini de rugină. Că eşti înger, că sunt demon, multe vorbe's doar un zvon, antiteza se predică şi din amvon. 

   Recunosc că scriu încet, iar voi în viteză. Ce este asta? Ei bine, se numeşte tot antiteză. Versul vostru din două cuvinte mă indispune, până la cer... acesteia, hiperbolă i se spune. S-ar stinge falnicul Luceafăr pe bolta înstelată, de ar fi nevoit să vă citească măcar o dată. Eu nu am să vă iert că aţi făcut greşeala, să stricaţi coală albă, strălucitoare, irosind cerneala. Cât despre figurile de stil, ar mai fi vreo câteva, ce le avem gratis la îndemână, însă nu este vina mea, că aţi chiulit de la română.

Cum să devii celebru pe WattpadUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum