1. Găseşte-ţi cititori!

3.8K 467 275
                                    

   Pe Wattpad să îţi găseşti cititori poate deveni chiar o durere de cap la un moment dat, mai ales dacă eşti un tip ca mine, care nu vizitează fiecare profil în parte, lăsând comentarii de genul: 

      ,,Waaaw... Şi tu eşti fană One Direction? Ce coincidenţă, şi eu la fel. Vaaaai, da' ce bine arată Harry în coperta cărţii tale, de unde ai luat-o? Şi eu scriu o poveste romantică despre Harry, în care sunt soră-sa, iar la un moment dat ajungem să ne-o tragem... Trebuie neapărat să o citeşti!"

   Bine, nici chiar aşa, însă aţi înţeles ideea, iar dacă nu aţi înţeles, spun din nou. Pupezele astea de paisprezece ani au mai mult succes decât mine la scris, oricât de dureros ar fi să recunosc lucrul acesta. De ce? Pentru că eu nu visez să fac gang-bang cu membrii trupei One Direction.     

   Nici nu pot să scriu o carte în care personajul principal este o virgină de şaptisprezece ani, care se regulează cu un vampir tinerel de doar trei sute de ani, pentru că oricât de tâmpit aş fi, am şi eu standarde, iar genul ăsta de pedofilie nu poate fi înţeles nici de Imran Majed Kareem Ahmed Abdullah Arif Hussein al VII-lea, care are douăzeci de soţii, cea mai bătrână având şaisprezece ani. Gata cu glumele pe seama arabilor, că mă trezesc dracu' cu vreo bombă în maşină. 

   O idee bună ar fi promovarea cărţii pe grupurile de facebook, ce au ca scop lucrul acesta, însă şi pe acolo e foarte greu, mai ales dacă eşti un tip arogant şi narcisist aşa ca mine, ce ajunge într-un final să se ia la harţă cu adminele, pe motiv că nu s-a respectat nu ştiu ce regulă a grupului. Prietene, dacă nu eşti în stare să respecţi o regulă, mai bine stai în banca ta şi nu te mai promova! Staţi puţin, am greşit sfatul, derulăm. Fătuco, dacă nu eşti în stare să fii amabilă cu o persoană aşa drăguţă ca mine, închide grupul!  

   Bine, acum o fi fost şi din cauza faptului că am postat de pe un cont puţin fake, deoarece dacă postam de pe contul meu adevărat, riscam să devin noua lor fantezie, în locul celor de la One Direction şi nu se mai lua nimeni de mine (v-am avertizat că sunt narcisist). Bineînţeles, nu pot risca să postez după profilul meu real, din cauza unei lucrări numite ,,Manuscrisul depresiei mele", în care limbajul meu puţin deplasat şi a unor întâmplări descrise pe acolo, îmi vor asigura cea mai rapidă concediere din istoria concedierilor la locul de muncă. Culmea, acea scriere a avut cea mai mare prindere la cititori. Nebunilor, vă plac cuvintele vulgare, nu? Nu-i problemă, o să scriu şi pe aici destule: cuvinte vulgare, cuvinte vulgare, cuvinte vulgare,  cuvinte vulgare, cuvinte vulgare, cuvinte vulgare, cuvinte vulgare,cuvinte vulgare,cuvinte vulgare,cuvinte vulgare ş.a.m.d.      

   Bun, revenim la cititori. Nu ştiu câţi cititori sunt pe Wattpad, majoritatea dintre ei fiind scriitori/scriitoare (eventual de 12-13 ani), kre au auzit shi ei/ele k e cul să scri, knd nai ce fake. Bineînţeles, exagerez, deoarece sunt unele persoane pe aici încât îmi vine să le cer autograf, dar îmi e teamă dracu' să nu fiu luat drept vreun obsedat ceva, împotriva căruia să se obţină eventual şi un ordin de restricţie. Anyway, ceea ce vreau să spun, este că cei mai mulţi sunt interesaţi doar de ,,operele" lor, iar dacă ţi-au lăsat un comentariu în care ţi se spune ,,Vai ce extraordinar/ă eşti!", este din cauza faptului că vor să le întorci serviciul. Ţeapă! Da, ştiu că sunt extraordinar, inteligent, arătos, bengos, sau mai ştiu eu cum, da' tot nu îţi las comentariu înapoi, deoarece sunt una dintre jigodiile wattpad-ului, care lasă comentarii doar la acele persoane care chiar ştiu să scrie. Bine, mai sunt şi acele persoane al căror profil nu l-am vizitat încă, din cauza faptului că timpul nu mi-a permis. 

   O altă tentativă de a mai căpăta cititori şi urmăritori, o reprezintă minunatele servicii în care vi se oferă cover-uri şi trailere la cărţile voastre, aşa, din bunătatea inimii. Ete scârţ! Orice afon poate căuta o imagine pe google şi să o editeze în paint, sau mai ştiu eu ce editor de imagine. Da' nu dom'le, noi tre' să creăm o carte drept portofoliu, în care ne lăudăm cu abilităţile noastre în paint. Există şi coperţi interesante, nu contest lucrul acesta, dar mai răruţ că-i mai drăguţ. 

   Am aberat destul de mult, fără să încerc a răspunde la întrebarea pe care o aveţi în minte. Cum găsim cititori? Simplu. Căutaţi scriitori din breşa voastră! Scrieţi o poveste fantasy? Daţi fuguţa click la descoperă şi vedeţi ce alte cărţi mai sunt la această categorie. Citiţi! Dacă v-a plăcut, lăsaţi-l pe autor să ştie, însă nu printr-un comentariu precum: ,,Ce tare!", ,,Frumos", ,,Îmi place cum scrii". Încearcă să argumentezi motivele pentru care ţi-a plăcut, utilizând un ton cât mai profesional, încât acesta să vadă că l-ai citit. Dacă nu îţi place, treci mai departe, nu fi bou sau vacă şi să spui ,,nu-mi place, eşti varză!". Acela poate fi un viitor cititor de-al tău, de la care poate învăţa pe viitor. 

   Într-un comentariu pe care îl laşi cuiva, nu îndemna niciodată să vină şi să îţi citească povestirea. E ca şi cum un străin ar intra în casa ta şi ţi-ar spune ,,Vino să vezi că eu am o maşină mai bengoasă ca a ta!", sau ceva de genul. Cum am spus, vino cu un comentariu cât mai constructiv şi mai interesant, pentru că dacă faci asta, atât scriitorul cât şi cititorii care îţi văd comentariul îşi vor arunca de curiozitate ochii în ograda ta. 

   Urmăreşte aceste persoane interesante! Lasă-i să ştie că tu îi apreciezi, chiar dacă ei nu te apreciază pe tine. Dacă te consolează cu ceva, nici Cărtărescu nu îi apreciază pe ei.  

   Presupun că target-ul tău de cititori nu reprezintă acea majoritate care doresc regulări cu One Direction, ci acele persoane cu adevărat interesante, care au habar să scrie şi altceva în afară de anumite scene văzute pe pornhub. Pentru asta va fi greu, pentru că nu trebuie să te concentrezi doar asupra lor. Da, ai citit bine. Trebuie să te concentrezi şi asupra ta. Să citeşti cât mai mult, să înveţi cât mai mult, iar după aceea să o iei de la capăt. Abia atunci te poţi concentra mai mult asupra numărului de cititori, pănâ atunci, acest număr este irelevant. Pe deasupra, trebuie să ţii minte un lucru foarte important: scrii pentru tine, nu pentru ei. În momentul în care realizezi lucrul acesta, criticile pe care le primeşti, vor fi mai uşor de suportat. Aici vă spune unul care a fost lovit dur de ziarişti, de editori, de profesori, de cititori, ş.a.md. 

   Să ne citim cu bine, până la următoarea mea aberaţie. 
   

Cum să devii celebru pe WattpadUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum