Kına Gecesi

2.4K 80 2
                                    

Bugün kına günümdü.Baya heyecanlıydım.Demir'le düğün mekanı falan her şeyi ayarladım.Demir'in ailesiyle de tanıştım.7 kardeştiler.Demir 3.sıradaydı.Sadece 7.kardeşi kızdı.Tabii bir de gıcık kuzeni Berivan.Demir'lerin konağında yaşayacaktık.Her ne kadar ayrı eve çıkalım dediyse de ben istemedim.'Burası Mardin tatlım aşiret denilen bir şey var nasıl olsa.Ayrıca sen bu aşiretin ağası olduğun için olmaz.' 'Benim müstakbel karım bunları nereden biliyor canım.' 'Araştırma yaptık canım'.

Bindallıyı  kayınvalidem seçmişti.Ama zevki müthişti.

Kına gecesinde Mardin oyunlarının yanı sıra hem horon hem de roman havası oynanacaktı

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Kına gecesinde Mardin oyunlarının yanı sıra hem horon hem de roman havası oynanacaktı.Demir'de benimle birlikte oynayacağını söyledi.'Aşkım iyi de erkeklerin burada kına gecelerine gelmeleri yasak.Sen git sıra geceni yap' 'Ama seni çok merak ediyorum nasıl oynadığını.' 'Bebeğim daha düğün var.' 'YA TUTMA BENİ HAZIRLANMAM LAZIM!!!' diyerek Demir'i gönderdim.Hazırlanmaya başladım.Bindallıyı sadece kına yakılırken giyecektım.Kıpkırmızıydı.Saçlarım sapsarıydı.Tam Karadeniz kızı gibiydi.Saçlarımıda ona göre yaptım.

Kına zamanıydı aşağı indiğimde bütün gözler üstümdeydi

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Kına zamanıydı aşağı indiğimde bütün gözler üstümdeydi.Öncelikle Mardin türküleri çalmaya başladı.Oynayanları izledim.2 saat kadar çaldıktan sonra ayağa kalktım.Bilgisayarın başına geçtim ve horon açtım.Önce horon sonra karşılama oynayacaktık.Horon açmamla bizim sülalenin ayağa kalkması bir oldu.'İşte benim sülalem'

Şarkının başlamasıyla hemen en başa geçerek horon başı oldum.'Yİhuhuhuhuhu'diyerek 3 ayak horonuna başladık.(Arkadaşlar bu arada ben de TRABZONLUYUM.Düğünlerde duyduğum şarkıları çalıyorum.)Aradan en sevdiğim horon başladı.

Bunu oynadıktan sonra annem yanıma gelerek 'biraz da bizi mutlu et beya' 'Tamam  beya'diyerek koşarak bilgisayarın başına geçtim.

ellerimi kaldırarak oynamaya başladım.Annemler hemen kalkıp oynamaya başladım.Biz hemen kardeşimle karşılıklı oynayarak bu havayıda bitirdik.Sıradaki hava kayınvalidemin istediğiydi.Hemen gidip açtım.

Karşıma Demir geçmişti.Oynamaya başladık.Yanıma gelip'Sen ne de güzel oynuyorsun'dedi.'Sen de öyle'deyip oynamaya devam ettik.Şarkı bittiğinde Demir gitmişti müziği ayarlamaya.Çaldığı şarkıyı duyunca şaşırmıştım.

Demir sen nereden biliyosun böyle şarkıları.'Bebeğim benim her yerden arkadaşım var.' 'Anlaşıldı o zaman bizim tarafın düğünü olursa bekleriz efendim.' 'Hayhay efendim.Neyse oynamaya devam edelim babaannem bize bakıyor.' 'Tamam' diyerek oynamaya devam ettim.Kardeşim yanıma gelerek'Abla diğer erkekler de geldi eniştemin babaannesi iki oyundan sonra Mardin oyunu oynasınlar'dedi.'Tamam ablacım'dedim.Gidip müziği değiştirdim.

'Bu şarkıda benden sana gelsin Demir Bey''Hayhay Asya Hanım.Yalnız annemleri de kaldır aşkım.' 'Tamam bebeğim' koşarak kayınvalidemlerin yanına gittim.'Annecim siz de bizimle oynar mısınız?' 'Aman kızım benim ne işim var oralarda' 'Lütfen annecim' diyerek kayınvalidemi kaldırdım.Piste giderken oynayarak gitmeye başladım.Piste herkes gelmeye başladı.Şarkı bitti hemen koşarak karşılama açtım.Demir gidrken kolundan tuttum'Demir bir dakika bu şarkıdan sonra istediğini yap.'

'Bundan sonra benim yöremin şarkıları Asya Hanım.' 'Peki Demir Bey.Zaten babaannende öyle dedi.Galiba gene ikimizin oynamasını istiyor.Ama ben bir çözüm yolunu bulucam ama sen gene devam hayatım.'şarkı bittikten sonra bilgisayarın başına geçtim.Mardine özgü halaylar açtım.O esnada yukarıya çıkıp üzerimi değiştirdim.Artık kına başlayacaktı.Aşağı indiğimde ortada bir sandalye vardı.Gittim hemen oturdum.Yanımda da Demir vardı.(Arkadaşlar bu kadar bilgiyi wattpaddan kitaplar okuyarak araştırdım.Bu roman havalarınıda annem Trakyalı olduğu için biliyorum.)Kına türküsü söyleme başladılar ama ağlayasım gelmiyordu.Bir iki damla yaş akıttım zoraki.Elimi inadıma açmıyordum.Kaynanam gelip avucuma altın koyduktan sonra açtım.Kına sürüldü.Sonra 2 saat daha mardin'e özü oyunlar oynandı.Herkes gittikten sonra bende odama çıktım.Çok yorulmuştum nasıl olsa yarın daha yorucuydu.

DEMİR'LERİN   EVİ

'Ben çok yoruldum anne benden bugünlük bu kadar'dedi Zülal.'Kızım ne oynadın sen be emin ol 3 gün içinde kapıya onlarca kişi gelicek.Ve müthiş Demir  abin onları kovucak.' 'Of ağabey  ya sen neden gidip kendi karına bakmıyorsun?Pistten inmedi.'   'Karıma laf yok.Ona ben izin veriyorum.' Babaannem oradan lafa atladı.'Ya oğul gelinim ne de güzel oynuyor.Ama ona da öğretesin Mardin oyunlarını nasıl olsa burada düğün çok olacak.Yarın reyhani oynacaksınız.'

'Tamam yade'.'Evet kim kime oyun öğyetiyor amca ben öğyetiyim yengeme.'

Baran ağabeyimin  kızı  oynamayı çok sever.'Yengene biraz halk oyunu öğretmemiz lazım amcacım.'

'Hıyyyy tayam hasta sonu ben ona öğyetebiliyim.Çok fazla öğyencim var.Ancak onu hafta onuna alabiliyim.'

'Tamam küçük öğretmen randevumuzuda aldık.Gelirken bir şey getirelim mi?'

'Ahat biy tana çikolata biy tane süt biy tane oyuncak biy tane kaydeş.Ben evde çok sıkılıyoyum ben bir tane kaydeş istiyoyum.'

Babam söze atladı.

'En yakın zamanda bizde istiyoruz Miracım.Zaten aşirette bu haberi bekliyor.'

'De hayde yatag yarın bizi çok yorucu gün bekliyor.'diyerek babaannem ile bütün ev halkı yatağa gittik.Yarın artık tek yatmayacaktım.


Mardin'de KaradenizliHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin