-Filemafobi-

465 17 4
                                    

Filemafobi:Öpmekten ya da öpüşmekten korkma.

Kimilerinin saçma kimilerinin ise komik bulabileceği bu fobilerin tek ortak yanı gerçek oluşu.Evet dünya üzerinde bu korkuları taşıyan insanlarda bulunmakta.

Sevdiği insanlarla öpüşmekten müthiş bir korku duyan Filemafobik kişiler, sevgilerini ifade edememekten de şikayetçilerdir. Bu kişiler, eşleriyle bir ömür boyu asla öpüşmezler bu yüzden evliliklerinde sorun yaşarlar. Karşı taraf kendisini değersiz hisseder ama asıl sorun Filemafobik kişinin kendisini değersiz, önemsiz ve özgüvensiz hissetmesidir.Nedenleri arasında, çocuklukta "kimseyle öpüşme, mikrop kaparsın", "öpüşmek pisliktir" gibi gerçek dışı korkutmalar vardır.Özellikle Odipal dönemde yani beş yaş çocukları, ebeveynlerini dudaktan öpmek isterler. Çocuğun bu davranışına karşın, "ayıp", "günah" "pis" demek yerine, "biz birbirimizi yanağımızdan öperiz, karı kocalar dudaktan öpüşür" şeklinde bir yaklaşım daha doğrudur.

Erkeklerdeki Filemafobi sebepleri arasında, genç erkeğin ilk cinsel deneyimini hayat kadınıyla yaşaması ve iğrenmesi de uzmanlarca ifade edilmektedir.Psikoterapi ile tedavisi mümkün olan Filemafobi ve diğer fobilerin çocuğunuza musallat olmaması için, çocuklarınızı korkutarak büyütmeyin. Yapmasını istemediğiniz davranışlarında korkutmak yerine, onunla iletişim kurarak, gerçekleri yaşına uygun bir dille anlatın. 

Fobi Ansiklopedisi #Wattys2019Where stories live. Discover now