《het examen》

505 39 8
                                    

Sorry voor de late update maar ik ben op vakantie en heb geen geschrikte plek om digitaal te tekenen/ normaal tekenen lukt gewoon ff niet.

~*~

Het tekenexamen of beeldende vakken examen bestaat uit twee delen: theorie en praktijk. Zoals jullie misschien nog niet wisten ik ben ervoor geslaagd met een 7. Das btw erg goed voor dit.

Theorie

De theorie is werkelijk het meest klote deel omdat de theorie in alle niveau's moeilijk is. Je moet verschillende begrippen kennen zoals de verschillende vormen van vormgeving of welke materialen de kunstenaar gebruikt heeft om zijn art te maken. Mijn examen bestond uit ik geloof 46 vragen die ik in 1,5 uur moest maken. Maar omdat ik op speciaal onderwijs zit (heb PDD-NOS en concentratieproblemen) kreeg ons kleine groepje van 3 mensen een half uur extra terwijl ik die nooit echt gebruikte😂.

Terwijl je de theorie aflegt moet je meerkeuzevragen, beschrijvingen en argumenten kunnen opschrijven over de bronnen of foto's die je krijgt te zien in de bijbehorende bijlage. Ik kan geen voorbeeldvragen geven omdat elk jaar het examen een ander thema heeft. De thema's verschillen per niveau.

VMBO/MAVO (ik doe MAVO) had dit jaar het thema "Beweging.

HAVO/VWO had het thema "schoonheid".

De thema's klinken leuk maar dat zijn ze alles behalve. Beweging is moeilijk te beschrijven en vooral moeilijk als je het moet schilderen. De inhoud van je examen heeft daarom ook veek vragen die met  beweging te maken had.

Als mijn brein het goed heeft was ik geslaagd met een 6/7 voor de theorie (en dat was erg goed).

Praktijk

De praktijk is de leukste en het gaat sneller als je denkt. Dit examen duurt 6 uur (!). Als je denkt pffff ik ben eerder klaar heb je het fout. Ik deed er 5 uur en 39 minuten als je het opruimen meetelt wat 9 minuten duurde.

De praktijk is opgebouwd uit verschillende tijdvakken.

Als eerste wordt je kennisgemaakt met de examinatoren (ik had super leuke) en die gaan samen met jouw de opdrachten bespreken.

Vaak heb je 3 opdrachten maar wij hadden keuze uit 4. Een soort opdracht waar je beweging moest laten zien, een ontwerp opdracht, een fantasie opdracht en ook een soort nateken opdracht. Ik koos voor de fantasie opdracht waar ik een vriendelijk gebaar moest tekenen/schilderen.

Je krijgt een schetstijd, prototypetijd en dan het eindwerk.

Ik was snel klaar in de schetsperiode en begon nog voor de middagpauze aan de eindopdracht. Ik ging een high five schilderen.

Op het einde moet je nog een verslag schrijven over je werk en dan ben je klaar. Je werk wordt naar de overheid gestuurd en zal een half jaar in hun bezit zijn. Of je hem daarna terugkrijgt weet ik niet.

Tips die ik je kan geven tijdens het praktijk zijn:

1. Werk met de materialen die je fijn vind. Als je bijvoorbeeld niet met ecoline kan werken moet je ook geen ecoline kiezen.

2. Het maakt niet uit als je eindwerk niet klaar is want je wordt beoordeeld op je proces.

3. Neem genoeg eten en drinken mee. De kantine had voor ons pizzaburgers gemaakt voor in de pauze om de eten. Ze waren heerlijk. Maar zorg dat je ook iets te eten tussendoor hebt. Neem bijvoorbeeld fruit of koekjes mee. Drinken is vaak op locatie (ik had die dag 2 liter water gedronken)

4. Luister muziek. Vaak mag je niet praten omdat alles in stilte moet worden gedaan dus had ik een koptelefoon meegenomen. Ik neem eigenlijk altijd mijn koptelefoon mee omdat ik niet zonder muziek kan😂. Ook toen ik dit schrijfte was ik gewoon muziek aan het luisteren. Als je muziek op hebt lijkt alles sneller te gaan en (althans dat kreeg ik) een boost om verder te gaan.

5. Soms pauze nemen. Ik nam soms pauze om mijn hand rust te geven. Doordat ik snel kan schilderen omdat ik het vaak doe werd mijn hand sneller moe. Je krijgt sowieso al twee pauzes van 15 minuten en 60 minuten.

Gebruik de skills die je al hebt en geniet van de dag want het is geweldig. De sfeer was gezellig en ik was aan het klieren met mijn beste vriend toen de examinatoren met een examenkandidaat weg was. Wat ik je nog kan vertellen is dat je aan het einde van de dag echt bekaf bent en naar je bed wil. Je bent fysiek maar ook mentaal uitgeput.

Voor de praktijk was mijn eindpunt een 7,4 en daarmee de hoogste uit ons groepje.

A/N

Een lang hoofdstuk omdat er gewoon veel te vertellen is. Wat wil je nog meer weten? Zeg het in de comments!

Vote

Comment

Follow

Xxx Sunny

Ps. Binnenkort zal ik misschien actief worden op snapchat als ik weet hoe die stomme app werkt.

The art of the MoonWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu