Waarom we nog geen buitenaards leven vonden ...

110 14 14
                                    

27/07/2016

Naar schatting bevinden er zich al tientallen miljarden leefbare planeten in ons sterrenstelsel

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Naar schatting bevinden er zich al tientallen miljarden leefbare planeten in ons sterrenstelsel. Er wordt verwacht dat er op enkelen van die planeten leven te vinden is. Dus: waarom hebben we nog geen buitenaards leven ontdekt?

   Opdat een planeet 'leefbaar', moet ze aan bepaalde vereisten voldoen. Liefst is de planeet net zo groot als de aarde, met een vergelijkbare oppervlaktetemperatuur. Natuurlijk moet ook water aanwezig zijn, en ook een plek in de 'goldilock zone' of simpelweg de leefbare zone. Een leefbare zone is een denkbeeldige zone rondom een ster. Hier is het niet te warm (zodat vloeistoffen niet verdampen), maar ook niet te koud (zodat vloeistoffen bevriezen). Een planeet die zich in deze zone bevindt, kan dus vloeibaar water op het oppervlak hebben. De foto hieronder kan wat meer inzicht geven.

   De aarde voldoet aan al de vereisten, al is dat natuurlijk niet verwonderlijk

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

   De aarde voldoet aan al de vereisten, al is dat natuurlijk niet verwonderlijk. Ze is immers tot noch toe het enige voorbeeld een planeet met leven op, dus bij het zoeken naar bewoonde planeten, zal men de facto zoeken naar planeten die gelijkend zijn met de aarde. En dit zijn er veel: tientallen miljarden leefbare planeten in ons sterrenstelsel. Tientallen miljarden planeten die zowaar leven kunnen bevatten. En wat hebben we al gevonden? Niets. Geen buitenaards leven. Maar waarom vinden we niets, ook al zijn er zo veel kansen? Hieronder enkele mogelijke antwoorden.

1. Buitenaards leven bestaat niet

   Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende verklaring: natuurlijk vinden we het niet; het bestaat immers niet. Of het klopt? De enige manier waarop we dat kunnen uitvinden is door een alien tegen het lijf te lopen. Maar als we kijken naar de bouwstenen van het leven, waaruit we allemaal voortvloeien, maar ook de manier waarop deze op aarde is beland, zou het eerder onwaarschijnlijk zijn dat wij de enige planeet zijn waarop er leven is.

   De aanwezigheid van water hebben wij zo dus aan kometen te danken, maar nog veel voorwaarden voor leven danken we aan kometen die tegen onze planeet botsten (bijvoorbeeld aminozuren); die botsingen komen natuurlijk niet alleen bij ons voor.
   Kortom: de bouwstenen van leven zijn hoogstwaarschijnlijk op tal van plekken in de ruimte te vinden. Het enige wat er verder nog nodig is, is een veilige thuishaven: een planeet zoals de aarde. En zoals hierboven beschreven, bestaan die.

Ruimte Wetenschap - SterrenkundeWhere stories live. Discover now