Deset chyb - které kreativní psavci dělají 1/2

5.2K 433 42
                                    


1. Hledání toho, jak dostat knihu do tisku a výdeje dříve než je projekt kompletní.

- Musím osobně říct jednu věc, jsem člověk, který by jednou rád publikoval a je nás tu vážně hodě lidi, kteří takový sen mají. Rada do budoucna, kterou jsem pochytila při talentovkách na moji střední školu, je, abyste projekt vypilovali a příběh jim nabídli tak, jak jen nejlépe jste dokázali jej napsat, opravit a dodělat. 

Odevzdávejte to, až když budete mít pocit, že je to to nejlepší.

2. Čekání na inspiraci.

- To je jako když v neděli čekáte na autobus, který jede ve středu. Je to k ničemu, nikam se neposunete. Jasně, může se stát, že na vás mrkne šťastné oko a budete mít inspiraci ihned. Většinou to tak žel bohu nefunguje.

Když něco chcete, musíte taky pro to něco udělat. Přečtěte si knihu, podívejte na film, projděte si svoje poznámky - nechte mozek relaxovat za tím účelem, abyste něco našli a nebojte, potom inspirace přijde sama od sebe, však museli jste ji jít naproti.


3. Zkouška toho, zdali dokážete napsat něco "jiného"

- Když to má přijít, tak to přijde a třebas napíšete něco, co není váš denní šálek kávy. Pokud jste ale začínající spisovatel, který nepublikoval je to trochu hra s ohněm. Většinou píšeme o podobných věcech, člověk, který píše spíše fantasy bude mít v tomto tématu veliké znalosti a měl by je patřičně využít. Není úplně dobré, aby zničehonic přeskočil na sci-fi, pokud to není něco, s čím rád přichází do styku.

Opět není radno násilím něco někam táhnout.

Já třeba volnočasově píšu básně, někdy ujdou, jindy ne a díky tomu vím, že básník ze mě nebude - někdy vám téma prostě nesedne, nebo klidně jen útvar... Zkrátka nemá cenu bojovat chlebem proti kameni, když kámen stejně jíst nechcete.

4. Využívání nevhodných slov, nálad a pasivního hlasu.

Berme náš příběh jako film - vidíte herce, kteří hrají přesně podle toho, jak se postava cítí. To je přirozený řád věcí, nikdy se nestane, že by herec plakal, když má postava slavit vítěství a být v maximálně dobré náladě.

Chápete, co tím chci říct?

Ve chvíli akce se hodí nepřepiplávat scénu, aby bylo vidět, že jde vše rychle, tak napište jen postřeh, rychlý záběr a jistou změnu. Tento proces nejde úplně dobře napsat, zvláště mě, když právě s tímto mám lehce problémy.

Jde o to, abyste nevěznili své postavy a dali jim možnost se vyjádřit.

Když se třeba Jan naštve, tak ať praští do stolu a zakřičí - když zakřičí, musíte použít vykřičník a zvýraznit to, co on řekl.

Pusťte si film, zkuste popsat velmi emotivní scénu a opravujte, jinak než psaním a odkoukáváním se to nenaučíte, možná máte přirozený talent, ale i tak by bylo fajn si to zkusit, nikdy si nemůžete být jisti, že vám to vážně jde, dokud se o to nepokusíte.

Pusťte si film, zkuste popsat velmi emotivní scénu a opravujte, jinak než psaním a odkoukáváním se to nenaučíte, možná máte přirozený talent, ale i tak by bylo fajn si to zkusit, nikdy si nemůžete být jisti, že vám to vážně jde, dokud se o to nepo...

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.

Vciťte se třeba do zpěvačky v tomto gifu. Jak se cítí? Čeho lituje? Jaký má pocit uvnitř sebe? Cítí, že exploduje? Cítí, jak přestává být lidskou bytostí? 

Vyberte si něco, zkuste to a uvidíte.

Cvičení dělá mistry - ale to až časem a vynaloženou snahou.

5. Rozhodnutí nečíst knihu, kde je hlavní hrdina stejného pohlaví jako vy, protože se bojíte, že byste se příležitostně mohli až příliš podobat.

Větší blbost jsem neslyšela, ale asi i to se může stát. Čtěte všechno, nezáleží na tom, jestli je je hlavní hrdina klučina nebo holka. Je to fuk. Čtěte příběhy, abyste zjistili, kam vás táhne vaše srdce, abyste zjistili, co chce vaše srdíčko psát a co je mu nejbližší. Žijte s hrdiny ostatních a nebojte se, každý má milion variant toho samého příběhu a přeci to ten samý příběh není.

Můžete se inspirovat, to vám absolutně nikdo nezazlívá!

Spisovatelka, která napsala Město z Kostí se inspirovala Harrym Potterem, když se zamyslela, jak by vypadal vztah Ginny a Draca. Bum a máte tu knihu, která se inspirovala, je na světě a je populární. 

Rada tedy zní - najděte srdce, najdete příběh.


_________________________________________________________________

Tak a máme za sebou druhý díl, tyto rady budou rozděleny na dvě části, protože si chci zachovat určitou délku textu a běh celého projektu. :-) Musím říct, že až projdeme tak deset podobných "přikázání", tak odbouráme hodně hodně věcí ve vaší hlavě a i v té mé. :-)

Pokud vám rady pomohly, ujistily v něčem, podpořte knihu hvězdičkou (ohodnocením), přidejte si do seznamu čtení, abyste našli další část!

Blackroor

V čem vás tyto body podpořily? Dělalo vám něco z toho problémy?

Piš líp!Kde žijí příběhy. Začni objevovat