John Steinbeck - 6 writting tips

9.4K 696 84
                                    

1. Opomeňte, že dílo máte dokončit

Ztraťte pojem o těch 400 napsaných stránkách, které máte, raději napište každý den jednu stranu. To pomůže. Až to dokončíte, budete překvapeni. 

- Prakticky jde o to, abyste nekoukali na počet stran, ale nechali příběh, aby se vyvinul bez toho, abyste si dali hranici. Třeba to, co vás napadne nádherný příběh, který nepůjde vyprávět na 250 stran, ale na 350. Nebo naopak dokážete to popsat na 150 stranách, znáte to - je zlo, když je slov příliš a nebo naopak málo. 

Nejděte si proti srsti a nechte příběh, aby vás navedl.

2. Pište svobodně a rychle, hoďte to celé na papír

Nikdy nepřepisujte nebo neopravujte celý příběh. Přepsání nakonec dopadá jako omluva proto, abyste dílo nedopsali. Také to naruší běh příběhu, který se v případě přepsání kdesi ztratí. určitý rytmus a přirozené konání příběhu plyne z toho, že jej vymýšlíme za pochodu, kdy se setkáváme s novými věcmi.

- Přepisujte a opravujte až poté, co příběh dokončíte. Když začnete přemýšlet nad tím, co se stalo na začátku, tak nemáte ponětí, co hrdina řeší na konci. Vážně to naruší příběh, když najednou přidáte na základě přečtení něco navíc, co v původních plánech nebylo. (Někdy to neplatí, ale stává se to často.)

3. Zapomeňte na všeobecné publikum. 

V první řadě publikum bez tváří a jmen vás vyděsí k smrti a stejně jako v divadle také neexistuje. V psaní se zaměřte jen na jednoho čtenáře. Zjistil jsem, že někdy doopravdy pomůže, když si vyberete jednoho člověka - reálného živého člověka, kterého znáte nebo jen vymyšleného a pište pro něj.

- Jde jen o to, abyste věděli dvě věci - pro koho chcete psát a že se nemusíte bát. Nelze všem vyhovět, klučina, který staví budovy z Lega a hraji Minecraft nebude číst to samé, co holčička o dva roky mladší, která ještě sní o tom, že chce zámek a pořádného draka, aby měla společnost. ( Jen příklad.)

4. Když se vám zalíbí scéna nebo část, která se vám zdá lepší a neustále nad tím přemýšlíte - odejděte od toho. 

Jakmile je kniha dokončena zjistíte, proč to tam nešlo napsat, proč vám to nešlo - prostě to tam nezapadlo, nepatřilo to do příběhu. 

- Tady jde o to, že si vymyslíte úžasnou scénu, cítíte tam ty emoce, ale ne a ne, aby to člověk nějak sesmolil. I kdyby to nakonec do příběhu nějak šlo, tak to stejně zjistíte až na konci. Třeba si to vymyslíte ve čtvrté kapitole, ale když si to celé přečtete, tak zjistíte, že to nakonec patří třeba do kapitoly 27. Prostě někdy na tu promyšlenou scénu není místo a jindy musíte zjistit, kam by se mohla hodit.

5. Dávejte si pozor na to, aby vám některé scény nepřirostly příliš k srdci, měli byste si cenit celého příběhu a ne jen jedné události v něm.

Většinou se stane, že nezapadají do plánu.

- Opět to hovoří o předešlém bodě, kdy jste se rozhodli nakonec tu scénu někam vtlačit, protože prostě jí tam chcete. Ale násilí nikdy nic nevyřeší a to ani v případě literaury, tvorby i zcela běžného života. Buďte chytří, netlačte na pilu. Milujte celý příběh. 

To je jako byste na svém partnerovi měli rádi jeho oči, ale jeho charakter by vás až absurdně štval. prostě to nebude fungovat, věřte mi.

6. Když chcete psát dialog - řekněte si ho nahlas a napište.

Jedině poté, tam dostanete tu autenticitu.

- Tohle je velmi dobrá rada. Když jsem začínala se psaním (cca ve svých jedenácti letech) vypadalo to příšerně, nejhůř na tom byl popis okolí a akcí (s čímž stále bojuji), ale hlavně dialogy. V tomhle má autor absolutní pravdu, raději si to projděte, zkuste si, jak s vy sami budete tvářit, když ještě dodáte ty emoce, co k tomu patří a voalá, nebude to zas taková hrůza jako minule!

____________________________________________________________________

A tady nám také končí první kapitolka, doufám, že jste si vzali k srdci rady a nějak se s tím poperete. :-) V této knize toho bude trochu víc, než jen návody, ale i tipy apod. 

Nějaké hatlapatilky s charaktery apod. Rozhodně to nebude jen poklouzání po ledě, ale vybourání té krusty ledu a následné dlouholeté zkoumání. :-)

Pokud se vám první kapitola líbila, můžete si knihu dát do seznamu čtení a věnovat hvězdičku, pokud vám něco z toho pomohlo. 

Blackroor

A jaké tipy máte vy?

Piš líp!Kde žijí příběhy. Začni objevovat