#3

15 1 0
                                    

Sansa I

Při snídani oznámí septa Mordane Sanse, že je i se svou sestrou Aryou pozvána ke královně. Sansa se velmi těší, také proto, že tam bude její snoubenec, princ Joffrey. Vydává se i se svým zlovlkem Lady hledat Aryu, aby jí oznámila tuto radostnou novinu. Ta na břehu řeky Trojzubce čistí srst své Nymerii a zprávu přijme dost skepticky. Sansa ji nechápe a bojí se, že celou návštěvu jenom pokazí.

Vyjasňuje se rozdíl mezi oběma sestrami. Mladší Arya je neposedná, zvídavá, nedělá jí potíže porušovat nařízení, při putování Šíjí zkoumá okolí s Mycahem, synem řezníka, povídá si s prostými lidmi a cesta jí připadá zábavná, zatímco Sansa se jen nudí a proklíná nepohodlí. Sansa, snad proto, že je o dva roky starší, se snaží chovat „dospěle", ale je jen povrchní. Chce, aby vše bylo hezké a příjemné jako v písních. Ale zatím neví, že život není píseň.

Nepodaří se jí Aryu přemluvit, že by měla vyhovět královninu pozvání a zklamaná se vrací zpět. Cestou kolem tábora uvidí rytíře, kteří přijeli z Králova přístaviště, aby králi s královnou dělali čestnou stráž.

Ser Barristan Selmy - galantní a dvorný za všech okolností; on jediný se Sanse představí. Renly Baratheon - trochu lehkomyslný a namyšlený, jinak však vcelku příjemný a zábavný společník. Ilyn Payne - němý a hrůzu nahánějící kat.

Sansa se při pohledu na odpudivého královského kata poleká a vrazí do Sandora Clegana, z jehož popáleného obličeje má ještě větší hrůzu. Když rytíři spatří zlovlčici Lady, která Sansu všude doprovází, chopí se mečů a Sansa se rozpláče. Cersei pobídne Joffreye, aby ji uklidnil a věnoval se jí. Sansa, ačkoli nerozumí jeho vtipům, je jím okouzlena. Velký dojem na ni učiní i jeho meč, kterým se jí chlubí.

Projíždějí se na koních a posléze narazí na Aryu, která si s Mycahem hraje na vojáky. Joffrey se před Sansou vytahuje, chce Mycaha potupit a zraní ho. Arya ho praští holí a Joffrey se rozzuří a ohrožuje ji svým opravdovým mečem. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby nezasáhla Nymeria a neodzbrojila ho. V té chvíli se Joff projeví jako slaboch a škemrá o milost. Arya jen odhodí jeho nablýskaný meč do řeky a uteče. Sansa chce svému poraněnému a vystrašenému nastávajícímu pomoci a utěšit ho, ale ten ji odežene. Nenávidí ji za to, že byla svědkem jeho ponížení a nikdy jí to neodpustí.

Eddard III

Arya je k Nedově úlevě nalezena jeho muži a ne Lannistery, kteří by jí jistě ublížili. Je předvedena před krále a líčí pravdivou verzi událostí. Joffrey pak vylíčí svou smyšlenou verzi. Sansa předstírá, že si nic nepamatuje, nechce ublížit své sestře, ale zároveň chce, aby jí její princ miloval. Král chce celou věc uzavřít, ale královna žádá smrt Nymerie. Robert je znechucen, ale nezastaví ji. Nymeria zmizela s Aryou a tak Cersei žádá kůži jiného zlovlka, Sansiny Lady. Ned žádá Roberta o smilování a nakonec ho vybízí, aby alespoň sebral odvahu a udělal to sám, ale ten odchází. Ned zabíjí Lady sám. Přijíždí Sandor Clegane s tělem mrtvého Mycaha.

Bran III

Bran je v bezvědomí a zdá se mu o pádu z velké výšky. Vrána letící vedle něho ho nabádá, aby vzlétl. Zprvu se obává pohlédnout dolů, ale když se konečně odhodlá, vidí svého otce a sestry. Jsou obklopeni stíny; jeden hrozivý s obličejem psa, druhý ve zlaté zbroji a třetí, kterak se tyčí nad všemi ve zbroji z kamene skrývající pod hledím jen temnotu a krev. Vidí také Zeď a sever a to za ním, spatří srdce zimy. Je vyděšen a vrána mu šeptá „teď už víš, proč musíš žít, protože zima se blíží". Smrt se blíží, ale Bran roztáhne paže a uletí jí spolu s tříokou vránou, která ho klove do čela. Bran se probouzí a sděluje Robbovi, že jeho zlovlk se jmenuje Léto.

Něco Málo Z Her O TrůnyDonde viven las historias. Descúbrelo ahora