#1

40 1 0
                                    

Tři muži noční hlídky, stařec Gared, mladý a nerozvážný ser Waymar Royce a zkušený průzkumník Will, stopují už devátý den skupinu divokých nájezdníků na sever ode Zdi. Will našel jejich mrtvoly v táboře, má nepříjemnou předtuchu a chtěl by se vrátit. Royce však nevěří tomu, že by mohli všichni zmrznout a chce se na mrtvá těla podívat, aby se přesvědčil, co je zabilo. Také Gared cítí, že něco není v pořádku a radí rozdělat oheň, to však velitel skupiny Royce zakáže, nařídí mu hlídat koně a spolu s Willem se vydá do tichého tábora.

Jaké je jejich překvapení, když zjistí, že všechna těla jsou pryč. Will vyleze na strom, aby se poohlédl po ohni. Náhle se citelně ochladí. Shora vidí, jak k Roycemu přistupují bledé vysoké postavy, jakési stíny s nepřirozeně modrýma očima. Obklíčí ho a zabijí.

Hrůzou ochromený Will se teprve po hodné chvíli odváží slézt dolů. Když se otočí, stojí za ním mrtvý Waymar Royce. Jeho oči mají stejnou modrou barvu jako přízraky, které ho zabily. Stal se jedním z nich. Poslední, co Will cítí, je ledově chladný stisk na svém hrdle.

Bran I

Bran je se svými staršími bratry Robbem a Jonem svědkem popravy uprchlíka Noční hlídky. Spravedlnost nad ním koná jejich otec, lord Eddard Stark. Cestou zpátky na Zimohrad narazí na mrtvou zlovlčici a pět přeživších mláďat. Lord Eddard Stark zprvu nechce o chovu těchto mláďat nic slyšet, ale pak na něj zapůsobí Jonova řeč a svolí. Skupina už odjíždí, když Jon zaslechne nějaký zvuk. Vrátí se a najde šesté štěně – celé bílé – které se zatoulalo dál od ostatních.

Catelyn I

Catelyn Stark vyhledá svého manžela Neda v božím háji, aby mu oznámila jednu smutnou a jednu radostnou zprávu: pobočník Jon Arryn je mrtvý a král Robert i s družinou přijede na Zimohrad.

Catelyn vyrůstala v Řekotočí a sever jí nikdy nepřirostl k srdci. Rozmlouvají o dětech, o Noční hlídce, o dezertérovi, kterého Ned vlastnoručně popravil, o divokých za Zdí.Ned je sklíčen; Jon Arryn byl pro něho jako druhý otec, vychovával ho spolu s Robertem na Orlím hnízdě, a poté, co šílený král Aerys požadoval jejich hlavy, Arryn se vzepřel a vypukla válka. Později si vzal za ženu Catelyninu sestru Lysu.Zatímco Robert je pro Neda něco jako bratr, a už se těší, až ho znovu po létech uvidí.

Zároveň mu Cat připomíná, že královskou družinu tvoří Lannisterové, kterým není radno věřit, zejména královně, jejíž pýcha je větší, než je zdrávo.

Daenerys I

Mladičká Daenerys Targaryen je ve Svobodných městech připravována k setkání s khalem Drogem, kterého si má vzít. Tímto svazkem si chce její bratr, princ Viserys, zajistit sílu k obnovení vlády Targaryenů nad Sedmi královstvími. Zásnuby zprostředkoval magistr Illyrio Mopatis, jehož pohnutky se Dany příliš nepozdávají, ale Viserys je přesvědčen, že Illyrio si je pouze vědom toho, že Viserys je jediným právoplatným králem Západozemí.

Princezna Daenerys se narodila na Dračím kameni 9 měsíců po smrti svého otce, kterého zavraždil člen jeho vlastní Královské gardy, Jaime Lannister. Tehdy utekli z Králova přístaviště. Posádka Dračího kamene byla připravena vydat královské potomky Uchvatiteli, ale ser Willem Darry s nimi utekl do Braavosu a zachránil je tak. Tam živořili dokud se jich neujal magistr Illyrio.

Na hostině se třináctiletá Dany seznámí s khalem Drogem, ale z její strany je to jen přetvářka, nejraději by utekla. Vše dělá jen proto, aby si nepohněvala bratra. Illyrio sourozence také upozorní na sera Joraha Mormonta, rytíře ze Sedmi království, který se zde ukrývá před spravedlností Sedmi království.

Eddard I

Eddard Stark vítá krále Roberta Baratheona a jeho průvod přijíždějící na Zimohrad. Král ho záhy přes protesty královny žádá o doprovod do zimohradských krypt, aby mohl uctít mrtvé. Ned si uvědomuje, že od jejich posledního setkání před devíti lety během Greyjoyovy rebelie král ztloustl a pití a děvkaření si na něm vybralo svou daň. Míjejí staré Krále severu a směřují k hrobkám lorda Rickarda, Brandona a Lyanny. Robert Lyannu miloval a rozruší ho vidět ji pohřbenou v temné kryptě, ale Eddard mu říká, že bylo jejím přáním vrátit se domů. I po těch letech si vzpomíná na její slova v posteli plné krve a růží, „slib mi to, Nede“, a na její úlevu a úsměv, když jí dal své slovo. Vybavuje si, jak ho tam v žalu našel Howland Reed.

Robert Nedovi říká o smrti Jona Arryna, jak byl ještě dva týdny před svým odchodem zdravý. Poví mu také o útěku Lysy Arryn a jejího nemocného syna z Králova přístaviště. Zmíní se, že mladý Robert Arryn se nestane novým strážcem východu. Robert poté žádá Eddarda, aby se stal po lordu Arrynovi novým pobočníkem krále. Král také nabízí sňatek jeho syna Joffreyho se Sansou Stark, čímž by se rody Baratheon a Starků konečně spojily. Ned si nechává čas na rozmyšlenou a s neblahou předtuchou vyvádí krále z krypt.

Jon I

Jona nacházíme na hostině na počest uvítání krále Roberta. Nesedí u hlavního stolu, jako jeho sourozenci, ale s mladými panoši. Holt bastardi se občas nemají příliš připomínat a zejména, když jsou to princové. Jemu to ale právě teď nevadí. Může totiž u sebe mít svého zlovlka Ducha, což by mu u hlavního stolu zcela jistě nedovolili. A může se také opít, což s radostí činí. Přichází královské procesí v čele s jeho otcem Nedem Starkem po boku s královnou Cersei. Pak následuje král Robert Baratheon a lady Stark. A pak porůznu potomci jeho otce, spárováni s potomky krále. Jon nemůže odtrhnout pohled zejména od Jaimeho Lannistera, který vypadá jako pravý král.

Všichni se usadí, je pronesen přípitek a hostina začne. K Jonovi se později připojuje jeho strýc Ben Stark, člen Noční hlídky. Povídají si o Noční hlídce a Jon dychtivě projeví své přání se k ní připojit. Strýc jej upozorňuje na nástrahy takového života, ale Jon je s chlapeckou neuvážeností hází za hlavu. Strýcovo odmítání Jona rozlítí a opustí kvapně (a i trošku trapně) hostinu. Venku potká Tyriona Lannistera a hovoří spolu o bastardech a jejich vlastním původu. Tyrion Jonovi připomene, že všichni trpaslíci bývají možná bastardy, ale ne všichni bastardi musí notně býti trpaslíky. S tím jej opustí a vrátí se na hostinu. Jonovi v tu chvíli připadá větší, než ve skutečnosti je.

Catelyn II

Po milování s Nedem (bez čtenářsky vděčných podrobností) ho Catelyn přemlouvá, aby přijal Robertovu nabídku stát se jeho pobočníkem. (Přičemž možnost, že by se Sansa stala v budoucnu královnou, ji také není zcela lhostejná). Padne zmínka i o Nedově zesnulém starším bratru Brandonovi, který si měl Catelyn původně vzít a v jehož stínu poněkud upjatý Ned vyrůstal. Ned sám není příliš ambiciózní, netouží po postech, a ačkoliv je mužem, který ctí povinnost, na jih se mu nechce.

Mistr Luwin přináší dopis od Catelyniny sestry Lysy Arryn, kde se píše, že její manžel Jon Arryn byl zavražděn Lannistery. Ned musí na jih, aby se dozvěděl pravdu. Nařizuje své ženě, aby zůstala na Zimohradě s Robbem, který se musí naučit vládnout, a s Rickonem, který je ještě moc malý, ostatní děti bere s sebou. Catelyn to rve srdce, ale rozum nakonec převládne nad emocemi. Zbývá vyřešit otázku, co s Jonem, jehož původ Ned nikdy nevysvětlil. Mistr Luwin upozorňuje na to, že chlapec by rád vstoupil do Noční hlídky jako jeho strýc Benjen. Cat ho nemá ráda – je pro ni živoucím důkazem Nedovy dávné nevěry (i když je to pravděpodobně syn Lyanny Stark a Rhaegara Targaryena, kvůli jejichž lásce povstalo Západozemí do války).

POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ
XoXoGirl_123
Xoxo 😙

Něco Málo Z Her O TrůnyWhere stories live. Discover now