#2

17 1 0
                                    


Bran II

Bran je příliš mladý na královský hon a tak mu nezbývá než snít o budoucnosti, v které je příslušníkem Královské gardy. Miluje šplhání po zdech a věžích Zimohradu a činí tak dnes i přes varovné vytí jeho zlovlka. V polozbořené věži zaslechne hlas královny Cersei, která říká svému bratrovi Jaimemu, že to on se měl stát pobočníkem krále. Cersei se bojí Eddarda Starka a jeho možného vlivu na krále. Jeho jmenování by ohrozilo její pozici. Obává se toho, co by nastalo, až Robert zemře a na trůn nastoupí Joffrey. Bran konečně nahlédne oknem do místnosti a spatří Jaimeho a královnu, oba jsou nazí. Jaime zachrání vystrašeného Brana před pádem. Vyslýchá ho a nakonec ho se slovy „co za věci to dělám pro lásku" z věže shodí.

Tyrion I

Tyrion sedí v tuto noční hodinu ve věži Zimohradu a listuje letitým svazkem. Vytí vlka jej od této činnosti vyruší a přiměje sejít dolů na nádvoří. Tam najde Sandora Clegana společně s princem Joffreym a několika panoši. Mladý princ je nadšen Cleganovou nabídkou umlčet toho vlka, načež se do rozhovoru vloží Tyrion. Poručí princi, aby šel rodině lorda Starka vyjádřit svou soustrast nad utrpením mladého Brana. Joffrey vzdoruje, za což si vyslouží řádné dva políčky. Chlapec je otřesen. Vypadá ale na to, že příkaz vyplní a rozeběhne se pryč.

Tyrion se odbelhá do hostinského domu, kde se podává ranní snídaně a najde tam královnu Cersei s bratrem Jaimem a královniny zlatovlasé děti Tommena a Myrcellu. Obě děti se jej ptají na Brana a nechtějí, aby zemřel. Tyrion je chlácholí a ubezpečuje, že mistři dělají všechno, co je v jejich silách. Královna a Jaime se také zajímají o to, co mistři říkali. Tyrion si nebere servítky, pročež královna i s dětmi odchází. Jaime a Tyrion ještě chvíli rozmlouvají a Tyrion sarkasticky Jaimemu sděluje, že svou rodinu miluje ze všeho nejvíc.

Jon II

Jon vychází po schodech do Branova pokoje. Najde u jeho postele lady Stark, která ho nevidí vůbec ráda. Jon se chce s Branem před cestou na Zeď rozloučit a tak si nevšímá odmítavého chování lady Stark. Říká Branovi, že nechce aby umřel a všichni čekají jen na jeho probuzení a že už musí jít, poněvadž na něj čeká strýc Ben. Lady Stark Jonovi nakonec řekne, že by spíš chtěla, aby se neštěstí přihodilo místo Branovi jemu. Na nádvoří panuje zmatek a hluk příprav na odjezd. Jon nachází Robba, udělujícího příkazy všude kolem a loučí se s ním. Robb mu připomíná, že na něj čeká strýc Benjen, ale Jon se musí rozloučit ještě s někým. Cestou k věži se staví ve zbrojnici. Aryu najde ve svém pokoji při balení věcí do truhly a s jejím zlovlkem Nymeriou. Předá jí dárek - tenký meč od kováře Mikkena a poučuje ji, jak s ním zacházet. Arya mu pobaveně sděluje, že ví, který konec se na co používá. Jon jí radí sledovat ostatní při cvičení a najít si nějakého partnera a hlavně neříkat nic sestře Sanse. Nakonec jí Jon sděluje jméno jejího meče - dle věci, kterou má tak ráda - Jehla.

Daenerys II

Daenerysin svatební den. Dany je obdarována mnoha pozornostmi. Největším darem jsou však tři dračí vejce od magistra Illyria; jedno tmavě zelené s bronzovými skvrnami, druhé světle krémové se zlatými proužky a třetí černé jako půlnoční moře se šarlatovými vlnkami a spirálami. Od Droga dostane krásnou stříbrnou kobylku.

Po všech obřadech spolu Dany a Drogo odjedou do noční krajiny, kde se vystrašená a ostýchavá Daenyrys nakonec poddá Drogově laskavosti a dovolí mu dotýkat se jí.

Eddard II

Eddard jede na projížďku po Šíji s Robertem a ten se ho ptá na ženu, s kterou má bastarda Jona. Ned odpoví, že se jmenovala Wylla, ale nechce se o tom dál bavit. Ned se z dopisu špeha Joraha Mormonta dozvídá, že mladičká Daenerys Targaryen se za mořem vdala za khala Droga. Robert ji chce nechat zavraždit, což je pro Neda nepřípustné; Robertova nenávist k Targaryenům nezná mezí a odsekne Nedovi, „kolikrát Rhaegar znásilnil Lyannu?"

Rozhovor se stočí ke jmenování nového strážce východu. Ned odhaluje, že to Robert slíbil Jaime Lannisterovi. To by však uvrhlo polovinu armády království pod velení Lannisterů a Eddard nikdy nazapomněl na Jaimeho sedícího na Železném trůně po vraždě krále Aeryse II. a dobytí Králova přístaviště, ani na lstivé vítězství Lannisterů, do té doby ve válce neutrálního rodu. Robertem to však nehne.

Tyrion II

Výprava k Noční hlídce je na cestě. Krajina se od počáteční přívětivé rychle mění na lesní severskou cestu a les je jedním z nejtmavších, jaké kdy Tyrion viděl. Cestuje kromě Starků se dvěma vlastními muži, jak se na Lannistera patří. Následně se k nim připojí černý bratr Yoren s dvěma otrhanými selskými hochy z Prstů. Osady a usedlosti postupně řídnou a cesta je pro Tyriona čím dál tím větším utrpením. Chvíle volna si vyplňuje pitím vína z jižních krajů a čtením o dracích, svém oblíbeném tématu.

Jednou večer se k němu připojí Jon Sníh a rozmlouvají o Tyrionově čtení a o Noční hlídce. Tyrion brzo chlapci sebere iluze o poslání a životě v Noční hlídce, ale Jon se rozhněvaně postaví na odpor. Tyriona ho chce utěšit a pokusí se přiblížit k chlapci, zčistajasna se ale zjeví Duch a povalí Tyriona na zem. Když se chce Tyrion vyškrábat na nohy, vlk mu to nedovolí. Musí jej odvolat až Jon, který Tyrionovi pomůže vstát. Skřet nabídne chlapci víno a ten vypadá smířen s tím, co hlídka doopravdy je. Vrátí se spolu do tábora a na Jona padne při losování první hlídka. Tyrion jde spát.

Catelyn III

Za Catelyn, která dnem i nocí bdí u Branova lůžka, přijde mistr Luwin a chce s ní probrat účetnictví. Tu to ale nezajímá; jediné, na čem jí teď záleží, je to, aby její milovaný syn otevřel oči a probral se z bezvědomí. Přijde Robb a žádá ji, aby se vzpamatovala a nenechala se pohltit svým žalem.

Venku za okny začnou výt nejprve zlovlci a pak se rozštěkají i psi. Hoří věž knihovny. Ale není to náhodný požár. Někdo ho založil schválně. Vrah, který přišel zabít Brana, s Catelyninou přítomností v jeho komnatě nepočítal. Strhne se boj, Catelyn brání své dítě holýma rukama. Dovnitř vtrhne Branův zlovlk a zabijáka zardousí.

Později se zjistí, že mu někdo za špinavou práci zaplatil nemalou částku. Dovtípí se, že Bran něco ví a někdo se bojí, že až se probere, prozradí to. Když ser Rodrik upozorní na vrahovu dýku, která je z vzácné valyrijské oceli, Catelyn jim poví o Lysině dopise a o svém podezření, že Bran nespadl, ale že ho z věže shodil Jaime Lannister. Je odhodlána vydat se v utajení do Králova přístaviště a vznést své závažné obvinění.

POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ XOXOGIRL_123
Xoxo 😙

Něco Málo Z Her O TrůnyWo Geschichten leben. Entdecke jetzt