De ce purtau piratii cercei

293 7 0
                                    

Toata lumea cand se gandeste la lupii de mare, la pirati, si-i imagineaza avand un picior de lemn, un carlig de metal in locul unei maini, un papagal pe umar si bineinteles un cercel in ureche. Dar oare le pasa acestor neinfricati cu adevarat de aspectul fizic sau purtarea cerceilor in ureche avea si un aspect practic?

Cerceii erau purtati adesea de marinari, in special de razboinici precum piratii, pentru scopuri mai mult practice decat pentru aspect.

Cerceii erau dati tinerilor marinari cu ocazia primei treceri a ecuatorului si aveau misiunea de a proteja timpanele in timpul luptei. Piratii, in special cei care in timpul luptei aveau misiunea de a trage cu tunurile in vasele inamice, isi puneau dopuri de ceara in ureche, care atarnau de cercei, pentru a nu fi surziti de zgomotul intens al tunurilor.
Superstitiile reprezenta alt motiv pentru care piratii purtau cercei. Unii marinari erau convinsi ca purtarea cerceilor le-ar inbunatati vederea, deoarece credeau ca metalele pretioase in ureche poseda puteri vindecatoare magice. Alta poveste spune ca urechile gaurite ar preveni raul de mari sau altii credeau ca purtarea unui metal pretios in ureche ar preveni inecul, bineinteles multi au realizat in ultimul moment al vietii lor ca acest lucru nu este adevarat.

Un motiv cu adevarat practic pentru marinarii care erau mai putin norocosi era ca de multe ori cerceii valorau destul de mult incat sa le asigure o inmormantare decenta in cazul in care trupul defunctului ajungea la tarm. Multi mergeau pana acolo incat isi gravau numele portului de unde apartineau incat cei care il gaseau sa ii trimita trupul acasa sa fie ingropat. Mergand pe aceeasi idee, in momentul cand un marinar murea pe vas in timpul unei calatorii, valoarea cerceilor acopereau costul transportului pana acasa, impiedicand astfel ca trupul decedatului sa fie aruncat in mare sau sa fie ingropat in pamant strain.

CuriozitătiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum