De ce sunt nori albi

856 11 0
                                    

De ce sunt norii albi, exceptand norii de furtuna, si apoi devin negri? V-ati intrebat vreodata?

Totul tine de cat de mari sunt picaturile de apa, pentru ca asta sunt norii: colectie de mici picaturi de apa. Picaturile sunt atat de mici incat sub continuul bombardament al moleculelor de aer sunt suspendate in aer fiind neglijate din punct de vedere al gravitatiei, pana cand ploua bineinteles. Picaturile se evapora si se reformeaza totusi, de aceea norii isi schimba intotdeauna forma.

Incercati singuri intr-o zi cand pe cer sunt nori albi pufosi care se misca pe un cer albastru intindeti-va pe spate si urmariti-i pentru o vreme. Veti vedea ca in mod constant isi schimba forma pe masura ce sunt purtati de vant. Picaturile de apa de pe margini se evapora incontinuu si se recondenseaza in alta parte ceea ce schimba marginile norilor.

Picaturile de apa intr-un nor alb sunt ca niste mici bile de cristal. De aceea ele reflecta si imprasite lumina in toate directiile. Ca apa in formele ei diferite: gheata si zapada, ele reflecta si imprastie lumina de lungimi de unda egale, asadar lumina solara care ajunge la noi va fi alba (cand picaturile sunt si mai mici, mai mici chiar si decat lungimile de unda, ele contribuie la culoarea albastra a cerului).

Pe de alta parte, norii de furtuna, dupa cum va asteptati sunt incarcati cu apa si asteapata momentul potrivit pentru a ne strica distractiile planificate afara. Picaturile de apa din interior sunt atat de mari incat blocheaza lumina solara, iar norii arata intunecati pe cerul luminos. Totusi ei nu sunt tocmai negri, cel putin nu mai mult decat este o umbra.

CuriozitătiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum