Dursleyler

4.2K 238 12
                                    

Harry'nin teyzesi ve eniştesi işte tanıştılar. Ailesinin cadı kızkardeşine ona değer verdiğinden daha çok değer verdiğini düşünen Petunia Evans, Londra'da bir daktilo kursuna gitmek için Cokeworth'ten ayrıldı. Bu Petunia'nın sihirle hiç bir ilgisi olmayan, dik başlı ve maddiyatçı Vernon Dursley ile tanıştığı masabaşı işine girmesini sağladı. Güçlü ve boynu nerdeyse olmayan bu yönetici genç Petunia'ya gerçek bir erkek modeli olarak göründü. Vernon Dursley onun romantik ilgisine karşılık vermekle kalmadı, bunun yanında da oldukça normal biriydi. Güzel bir arabası vardı, ve tamamen sıradan şeyler yapmak istiyordu ve Petunia'yı çoğunlukla kendi ve tahmin edilebilir fikirleri hakkında konuştuğu bir dizi sıkıcı randevuya götürdüğünde, Petunia onun parmağına bir yüzük yerleştireceği anın hayalini kuruyordu.

Bir süre sonra Vernon Dursley annesinin oturma odasında dizlerinin üzerinde evlenme teklif etti ve Petunia hemen kabul etti. Yeni nişanlısının Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda son yılında olan kız kardeşi hakkında ne düşüneceği tek sorundu. Vernon siyah takım elbisenin altına kahverengi ayakkabı giyen insanları bile hoş görmezdi, zamanının büyük bölümünü uzun cüppeler giyerek ve büyü yaparak geçiren genç bir kadın hakkında ne düşünecekti, Petunia düşünmek bile istemiyordu.

Vernon'ın karanlık arabasında, sinemadan çıktıktan sonra atıştırmaları için parmak patates aldığı dükkanın önünde gözyaşlarıyla dolu bir randevuda Petunia gerçeği itiraf etti. Vernon, Petunia'nın beklediği gibi, şok olmuştu, ama yine de Petunia'ya ciddi bir ifadeyle onu ucube bir kızkardeşinin olmasından asla sorumlu tutmayacağını söyledi, Petunia kendisini öyle şiddetli bir minnet duygusuyla onun kollarına attı ki Vernon elindeki ezilmiş sosisi yere düşürdü.

Lily, erkek arkadaşı James Potter ve nişanlı çiftin ilk buluşması oldukça kötü gitti, ilişkileri bu andan itibaren burun üstü çakılmaya başlamıştı. James, Vernon ile oldukça eğlenmişti ve bunu gösterme hatasında bulundu. Vernon James'e hangi arabayı kullandığını sorarak patronluk taslamaya çalıştı. James ise ona yarış yaptığı süpürgesini tarif etti. Vernon yüksek sesle büyücülerin işsizlik yardımı ile geçinmeleri gerektiğini dile getirmeye niyetlendi. James Gringotts'u açıkladı ve orada ailesinden ona kalmış olan miras külçe altınlar olduğunu söyledi. Vernon ise kendisiyle dalga geçilip geçilmediğini anlayamadığından sinirlendi. Akşam, Vernon ve Petunia'nın restorandan fırtına gibi çıkıp gitmesi üzerine Lily'nin gözyaşlarına boğulması ve James'in (biraz kendisinden utanarak) ilk fırsatta Vernon ile işleri düzelteceğine söz vermesi ile sona erdi.

Bu hiçbir zaman olmadı. Petunia Lily'nin nedimesi olmak istemedi, çünkü onun gölgesi altında kalmaktan yorulmuştu; Lily çok incindi. Vernon davette James ile konuşmayı reddetti, ancak James'I, onun duyabileceği bir mesafede "bir tür amatör sihirbaz" olarak tanıttı. Evlendiklerinde, Petunia da giderek Vernon'a benzedi. Privet Drive, dört numaradaki düzenli kare evlerinin sevdi. Artık garip davranan objelerden, o geçerken duman püskürten çaydanlıklardan, "Quidditch", "Biçim Değiştirme" gibi kelimeler içeren anlayamadığı şeylerle ilgili uzun sohbetlerden uzakta, güvendeydi. O ve Vernon James ve Lily'nin düğününe katılmamaya karar verdi. Lily ve James'den aldığı en son yazışma Harry'nin doğumu hakkında olandı, Petunia mektuba horgören bir ifade ile bakıp çöp kutusuna atmıştı.

Petunia bir cadının yanında büyümüş olsa bile, büyü konusunda son derece cahildi. O ve Vernon Harry'i bir şekilde sihirin dışında tutacak saçma bir fikre sahiptiler. Harry'nin 11. doğum gününde Hogwarts'tan gelen mektuplardan kaçmak için bir girişimde bulundular. O ve Vernon cadıların suyu geçemeyecekleri şeklinde eski bir batıl inancın yanlışına düştüler. Çocukluklarında Lily'i akarsuların üzerinden atlarken ve basamak taşlarda sık sık gördüğünden Petunia için, Hagrid'in fırtınalı denizi geçip kayalıklardaki kulübeye ulaşması sürpriz olmadı.

J.K. Rowling'den Notlar

Vernon ve Petunia ilk andan itibaren bu şekilde adlandırıldı, diğer pek çok karakterde olduğu gibi sayısız denemeye uğramadı. "Vernon" basitçe hiç bir zaman çok önemsemediğim bir isim. "Petunia" ise hep küçükken kız kardeşim Di ile oynadığımız oyunlarda antipatik kadın karakterlere verdiğim isimdi. Bu ismi nereden buldum, hiçbir zaman emin olamadım, ta ki bir arkadaşım bizim gençliğimizde televizyonlarda yayınlanmış tüm halka açık filmler dizisini bana izletene kadar (bu tip şeyleri toplayıp boş vakitlerinde eğlenmek için laptopuna koyar).

Bu filmlerden biri evli bir çiftin bir yamaçta piknik yaparken oturup aşağıda denizde boğulmakta olan bir adamı seyrettikleri (filmin mesajı "el sallama-can kurtaranı çağır"dı) bir animasyondu. Adam karısına Petunia diyordu ve o anda aniden bu sahnenin daha önce gerçekten Petunia adında biriyle tanışmadığım ya da bunun hakkında hiçbirşey okumamış olduğum halde bu enteresan ismi bulmama esin kaynağı oluşturup oluşturmadığını düşündüm.

Dursley soyadı ise doğduğum yere çok uzak olmayan Gloucestershire bölgesindeki bir şehrin adından gelir. Dursley'i hiç ziyaret etmedim, ve eminim ki büyüleyici insanlarla dolu bir yerdir. Yerle bir alakasından ziyade kelimenin kulağa gelişinden dolayı seçilmiş bir kelimeydi.

Pottermore ÇevirileriWhere stories live. Discover now