Sihir Bakanları

4.4K 189 93
                                    

Sihir Bakanlığı, Sihir Bakanı ünvanını taşıyan ilk kişi olan Ulick Gamp'ın göreve getirilmesi ile resmi olarak 1707 yılında* kuruldu. Sihir Bakanı demokratik seçimle başa gelir. Ancak bazı kriz zamanlarında görevin belli bir kişiye halk oylaması yapılmadan teklif edildiği de olmuştur (Albus Dumbledore bu teklifin yapıldığı kişilerdendir, ancak defalarca reddetmiştir). Sihir Bakanı'nın görev süresi için bir kısıt bulunmamaktadır, ancak Bakan en fazla 7 yıl sürebilecek dönemler içerisinde seçim düzenlemekle yükümlüdür. Sihir Bakanları, meslektaşları Muggle Bakanlarına göre genellikle daha uzun süre görevde kalırlar. Genel konuşmak gerekirse, bazı homurdanmalar dışında halk Sihir Bakanı'nın arkasındadır, ki bu Muggle dünyasında pek nadir görülen bir durumdur. Bunun nedeni belki de büyücülerin hissettiği "eğer kendi kendimizi akıllıca yönetiyor görünmezsek Muggle'lar müdahale etmeyi deneyebilir" duygusudur.

Muggle Başbakanı, Sihir Bakanı'nın atanmasında rol almaz. Çünkü bu sadece büyücülük dünyasını ilgilendiren bir durumdur. Britanya'da büyücülük dünyasını ilgilendiren herhangi bir olay Sihir Bakanı tarafından yönetilir ve bakanlıkta son karar mercii Bakan'ın kendisidir. Sihir Bakanı'nın, Muggle Başbakanı'na yapacağı acil durum ziyaretleri, Başbakan'ın Downing Sokağı 10 Numara'da bulunan çalışma ofisinde asılı Ulick Gamp'ın (ilk Sihir Bakanı) portresi aracılığıyla haber verilir.

Hiçbir Muggle Başbakanı, Sihir Bakanlığı'na ayak basmamıştır. Nedenini eski bakanlardan Dugald McPhail (görev yılı 1858-1865) kısaca "zavallı beyincikleri gördüklerini kaldıramazdı" şeklinde özetler.

Bakan: Ulick Gamp
Görev Yılı: 1707-1718

Büyüceşura'nın eski başkanı olan Gamp, inatçı ve korkmuş büyücülük dünyasını Uluslararası Gizlilik Statüsü'ne göre hale yola sokmaya çalışırken çok sıkıntılı bir görevi üstlendi. En büyük mirası, kurduğu Sihirsel Yaptırım Dairesi'dir.

Damocles Rowle
1718-1726

Rowle "Muggle'a geçit yok" üzerine kurulu bir politikayla seçildi. Uluslararası Büyücüler Konfederasyonu tarafından ağır eleştirilere maruz kalan Rowle sonunda istifa etmeye zorlanmıştır.

Perseus Parkinson
1726-1733

Muggle ile evlenmeyi yasa dışı sayan bir kanunu geçirmeye çalışmıştır. Halkın nabzını yanlış tutmuştur; Muggle karşıtlığından gına gelen ve barış isteyen büyücülük dünyası ona ilk fırsatta seçimde güle güle demiştir,

Eldritch Diggory
1733-1747

İlk kez Seherbaz işe alım programını kuran, halkın sevdiği bakan. Ofisinde ölmüştür. (ejderha frengisi)

Albert Boot
1747 - 1752

Hevesli ama yeteneksiz. Yanlış yönetilen bir goblin ayaklanması sonucu istifa etmiştir.

Basil Flack
1752 - 1752

En kısa süre görevde kalan bakan. İki hafta süren görevinde goblinler kurtadamlara katılınca istifa etmiştir.

Hesphaestus Gore
1752 - 1770

Gore ilk Seherbaz'lardandır. Sihirli yaratıklara karşı bir kaç isyanı başarılı bir şekilde bastırmıştır. Ancak kurtadamların rehabilitasyon programlarına karşı bu inkarcı yaklaşımı daha fazla saldırı olmasına neden olmuştur. Azkaban hapisanesini yenileyerek faal hale getirmiştir.

Maximilian Crowdy
1770 - 1781

Dokuz Crowdy'nin babası olan bu karizmatik lider, Muggle'lara karşı saldırı yapmayı planlayan bir çok aşırı uç safkan grubun tasfiyesini gerçekleştirmiştir. Ofisindeki şüpheli ölümü bir çok kitaba ve komplo teorisine konu olmuştur.

Pottermore ÇevirileriHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin