9. Sny

2.9K 136 72
                                    

1. Až 90 percent svojich snov zabúdame

Do piatich minút po prebudení zabúdame až polovicu svojho sna. Po desiatich minútach, je preč až 90 percent zo sna.

2. Nevidomým ľuďom sa sníva tiež

Ľudia, ktorí stratili svoj zrak až počas svojho života, vidia obrazy vo svojich snoch takisto ako ľudia so zdravými očami. Avšak ľudia, ktorí sa nevidomí už narodili, nevidia žiadne obrazy, no snívajú sa im rovnako živé sny – sú zamerané na ich ďalšie zmysly ako zvuky, vôňa, dotyky či cit.

3. Sníva sa úplne každému

Každá ľudská bytosť má sny (výnimkou je, ak niekto trpí mimoriadnou psychickou poruchou). Niektorí z nás si svoje sny skrátka iba nepamätajú.

4. Vo svojich snoch vidíme iba tváre, ktoré už poznáme

Naša myseľ nie je schopná vymyslieť si neznámu tvár – v snoch vidíme skutočné tváre skutočných ľudí, ktorých sme už niekedy počas nášho života videli. Všetci sme vo svojom živote videli stovky tisíc tvárí, takže v našom podvedomí máme vytvorenú nekonečnú zásobu. Ak sa vám teda niekedy snívalo o neznámej osobe, do ktorej sa zaľúbili, vedzte, že ste ju už vo svojom živote určite aspoň raz stretli.

5. Nie každý vidí svoje sny farebne

Pôvodne až 12 percent pozorovaných ľudí snívalo iba v čiernej a bielej farbe. Štúdia z roku 1915 až 1950 tvrdila, že väčšina snov sú videné čiernobielo, ale výsledky sa začali meniť v roku 1960. V súčasnosti iba 4,4 percent z ľudí s vekom pod 25 rokov snívajú čiernobielo. Nedávny výskum tvrdí, že tieto meniace sa výsledky môžu byť spojené s prechodom od čiernobieleho filmu a televízie k farebným médiám.

6. Sny majú svoj zmysel a symboliku

Ak snívate o nejakej konkrétnej veci, neznamená to, že konkrétny sen je o tom. Sny hovoria v hlboko symbolickom jazyku. Väčšinou má každá vec úplne inakší význam, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

7. Najčastejšie mávame nočné mory

Najčastejšou emóciou, ktorú zažívame v snoch je úzkosť. Negatívne emócie sa objavujú celkovo častejšie než tie kladné. Takže najčastejšie sa nám snívajú nočné mory. Našťastie väčšinu z nich si nedokážeme zapamätať.

8. Za jednu noc môžeme mať 4 až 7 snov

V priemere sa nám každú noc môže snívať nový sen raz za jednu až dve hodiny.

9. Zvieratám sa sníva tiež

Táto štúdia bola vykonaná na mnohých zvieratách rôznych druhov a všetky vykazovali počas snívania rovnaké mozgové vlny ako ľudia. Tí ktorí majú doma psa alebo mačku, nepochybujú. Labky sa často pohybujú ako pri behu a zvieratko vydáva štekavé zvuky, ako by sa za niečim naháňalo.

10. Telo je paralyzované

Rýchle pohyby očí, teda REM fáza spánku, je bežná fáza, ktorá sa vyznačuje rýchlymi pohybmi očí. REM fáza spánku u dospelých ľudí zvyčajne zaberá okolo 20 až 25 percent celkového spánku, teda asi 90 až 120 minút nočného spánku. Počas REM spánku mozog telo paralyzuje, aby sa zabránilo pohybu.

Kež sú ľudia námesační, prechádzajú práve z hlbokého spánku REM fázy, v ktorom boli dlhšiu dobu, do povrchnejšieho. Práve to vyvoláva dramatické odpútanie motorického systému od vedomia.

11. Do snov sa prenášajú aj podnety z reality

Naša myseľ interpretuje vonkajšie podnety, takže naše zmysly sú neustále bombardované. Keď spíme, stávajú sa tieto podnety súčasťou našich snov. To znamená, že sa niekedy v snoch počujeme napríklad zvuky z reality.

12. Muži a ženy snívajú inak

Muži majú tendenciu snívať viac o mužoch. Okolo 70 percent z charakterov v mužskom sne sú iní muži. Na druhú stranu, ženský sen obsahuje takmer rovnaký počet mužov a žien. Až na to, že muži majú vo svojich snoch všeobecne viac agresívne emócie, ako ženy.

13. Prorocké sny

Výsledky niekoľkých prieskumov ukazujú, že medzi ľuďmi je 18 a 38 percent takých, ktorí zažili aspoň jeden predvídavý sen. Až 70 percent z nás už zažilo takzvané déjà vu, a povedali sme si: "toto sa mi už snívalo." Väčšina ľudí verí v prorocké sny.

14. V sne môžete prežiť orgazmus

Sex môžete zažiť nie len v realite, ale aj vo sne. Dokonca môžete dosiahnuť aj orgazmus, presne taký ako v realite a v mnohých prípadoch aj oveľa silnejší.

Zaujímavé Fakty!Where stories live. Discover now