Fiziksel özellikler

24.2K 447 251
                                    

Merak edilen bir başka konu ise ,
Türklerin fiziksel özellikleri nedir ,
neye benzerler ?
Burada yazacaklarım her Türk boyuna göre değişebilir. Ancak size Türklerin genel bilinenlerini aktaracağım.

-Genel olarak erkeklerinde 170-175 cm boy görülür. Yani kısa veya uzun bir millet değiliz , uzuna yakın orta bir milletiz . En uzun boylu Türkler kıpçak boyudur.

-Gözler genel olarak koyu kahve veya ela arasındadır. Göz rengi bir çok boyda böyledir. Bu durum başta kıpçaklar olmak üzere bir kaç boyda yeşil veya mavi olarak değişebilir.

- Saçlar genel olarak düz ve dalgalıdır. Yaşlandıkça saçlarda dökülme görülür. Köselik yaygındır. Eski Türkler uzun ve örülü saçlı olarak tasvir edilir. Renkler ise genelde koyu tondadır.

- Omuz genişliği genelde normaldir , bel ise incedir. Bel inceliği durumu bir çok millete göre at üstünde Türklere silah kullanma avantajı sağlamıştır. Zira ince bel , silah savururken daha geniş alan sağlayacaktır.

- Vücutlarının bağışıklık sistemi genel olarak kuvvetlidir . Diğer milletlere göre hastalık ve sakatlık durumlarında daha dirençlidir.

- Kafatası yapıları Europid sınıfında Turanid türüdür. Yani arka kısmı hafifçe düzlük vardır. Diğer milletlere göre Türklerin ayrıldığı fiziksel özelliklerden biridir.

- Tırnaklar genelde küçük yapılıdır . Açık kısımlar fazla uzun görülmez.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) Türklerden şöyle bahsetmiştir : " sizler küçük çekik gözlü , kırmızı benizli , yassı burunlu , yüzleri sanki örs üstünde dövülmüş ve üzeri derilerle kılıflı kalkanlar gibi sağlam bir kavim olan Türkler ile çarpışmadıkça kıyamet kopmayacaktır. Yine sizler kıldan örülmüş çarıklar giyen bir kavimle çarpışmadıkça kıyamet kopmayacaktır. " (El-buhari , Sahihu'l-buhari , Mekke , 1376. vı.s.35.)

Hz. Ömer bu konuda şöyle söylemiştir : "Yüzleri deriden kalkan gibi yuvarlak ve geniş , gözleri sanki nazar boncuğu gibi olan kavimden çekininiz , onlar size ilişmedikçe sizde onlara ilişmeyiniz."
(Nuaym bin hammad , El Fi-ten , s. 1226)

TÜRK TARİHİHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin