Demokratikleşen Almanya ve Versay Antlaşması

3.3K 22 0
                                    

Yeni yayımlanan anayasa ile demokratikleşme sürecine giren Almanya'nın, 28 Haziran'da Paris'in Versay banliyösünde imzalanan Versay Antlaşması ile beli bükülmüstür. İçerdiği ağır koşullardan ötürü Almanya'da büyük tepkiye yol açan ve "ihanet" olarak kabul edilen Versay Antlaşması, 1920'lerde Almanya'da yaşanan ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın en önemli gerekçesi, aynı zamanda Nazi Partisi'nin iktidara gelişi ve 2.Dünya Savaşı'nın başlamasının nihai sebebidir. Bu olayda demokrat devletlerin yaptırımlarının rolü tartışılmazdır. Almanlar için Versay artık bir kamburu. Alman Devleti'nin belini büken antlaşma maddeleri şunlardı:
1) Almanya, Alsace-Lorraine'i Fransa'ya; Eupen ve Malmedy'yi Belçika'ya; Schleswig-Holstein'ı Danimarka'ya; Yukarı Sileza'yı Çekoslovakya'ya; Doğu Silezya, Poznan ve Batı Prusya'yı Polonya'ya; Danzig ve çevresini Milletler Cemiyeti'ne, Memel'i Litvanya'ya; sömürgeleri olan Kamerun ve Togo'yu Fransa ile İngiltere'ye; Güneybatı Afrika sömürgelerini Güney Afrika Cumhuriyeti'ne; Yeni Gine'yi Avustralya'ya; Samao Adalar'nı Yeni Zelanda'ya; Pasifik'te ekvatorun kuzeyinde yer alan Alman adalarını, Kiao Çeu Bölgesi'ni ve Şanfung'u Japonya'ya terk edecektir.
2) Almanya ile Avusturya asla birleşmeyecektir. Hitler Anschluss konusunda dünyaya çok net bir mesaj vermişti: "Alman orijinli Avusturya devleti, doğal olarak yeniden büyük Alman yurduyla birleşmelidir. Bu birleşme, iktisadi bakımdan önemsiz, hatta zararlı bile olsa gerçekleşmelidir."
3) Almanya, Çekoslovakya'nın ve Polonya'nın bağımsızlığını tanıyacaktır.
4) Almanya donanmasını itilâf Devletlerine teslim edecek, Almanya'da mecburi askerlik olmayacak, Alman ordusunun asker sayısı 100.000'i geçemeyecektir.
5) Almanya, Müttefik devletlere savaş tazminatı ödeyecektir.
6) Almanya, 1.600 tondan büyük bütün ticaret gemilerini, 1.000 tondan büyük ticaret gemilerinin yarısını, balıkçı gemilerinin beşte birini Müttefiklere verecek, ayrıca her yıl Müttefiklere 200.000 ton tutarında ticaret gemisi inşa edecektir.
7) Almanya, 10 yıl süreyle Fransa'ya 140.000.000 Belçika'ya 80.000.000, İtalya'ya 77.000.000 ton taşkömürü verecek, bütün kimyasal ürün ve boya stoklarını, ayrıca 1925 yılına kadar bu alanda yapacağı üretimin dörtte birini Müttefiklere teslim edecektir.
Antlaşma sağ ve sol kesimde büyük bir yankı uyandırmıştı. Müttefiklerin bin kişilik bir yönetici kadrosunu tutuklayıp esir etme istekleri Alman halkının ayaklanmasına sebep oldu. Bu durum karşısında Müttefikler geri adım atarak bir kaç kişiye indirdi bu durumu.

KavgamWhere stories live. Discover now