Κεφάλαιο 1 - Συνήθειες και τυπικές συμπεριφορές αυτοκαταστροφής

28 1 0
                                    

Από την κλινική ψυχολογία, τα άτομα με μια αυτοκαταστροφική προσωπικότητα μοιράζονται μια σειρά από χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους. Πρόκειται για συμπεριφορές που αντιβαίνουν στα συμφέροντά τους, είναι αντιπαραγωγικές για την ευημερία τους και προκαλούν σωματική και ψυχολογική βλάβη στον εαυτό τους. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των αυτοκαταστροφικών ανθρώπων εμφανίζονται συνήθως στο στάδιο της εφηβείας και του ενήλικα και μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας ευρείας ποικιλίας συμφραζομένων, ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων. Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν όλες τις θετικές και ευχάριστες εμπειρίες που τους προσφέρει η ζωή. Αυτό τους οδηγεί να δημιουργήσουν καταστάσεις και διαπροσωπικές σχέσεις χαοτικές και στις οποίες συνήθως υφίσταται οδύνη. Επιπλέον, είναι συνήθως κλειστά άτομα και δεν αποδέχονται εύκολα τη βοήθεια των συγγενών, φίλων, ή συντρόφων τους. Αρκετά διαγνωστικά εγχειρίδια υποδεικνύουν τα κύρια χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι άνθρωποι που τείνουν προς αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και συνήθειες. Συνήθως, ένα τέτοιο άτομο δεν δέχεται ότι οι άλλοι ενδιαφέρονται για την ευημερία του και είναι πολύ επιρρεπής στην αυτοθυσία για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα δεν δέχεται βοήθεια ή συμβουλές από άλλους. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί οι αυτοκαταστροφικοί άνθρωποι δεν αφήνουν άλλους ανθρώπους να τους βοηθήσουν να βγουν έξω από την κατάστασή τους.
Σε γενικές γραμμές, όλοι επιδιώκουμε τη βελτίωση της ζωής μας. Επιδιώκουμε να αισθανόμαστε άνετα και αγαπημένοι, είμαστε παρακινημένοι να επιδιώξουμε μεγαλύτερη ευημερία και θετικές εμπειρίες για τη ζωή μας. Ωστόσο, η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά σπάει αυτή τη γενική τάση. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και είμαι εδώ να σας την αναλύσω.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι συχνά εκδηλώσεις διαφόρων συναισθηματικών συγκρούσεων και υποκείμενων διαταραχών. Κυρίως, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι η πιο αναφερόμενη αιτία, εκτός από τη δυσαρέσκεια για τον εαυτό σου. Αυτός ο τύπος αυτοτραυματικής συμπεριφοράς μπορεί να είναι προσαρμοστικός μηχανισμός σε καταστάσεις και πλαίσια μεγάλης γνωστικής και συναισθηματικής ζήτησης. Για παράδειγμα, το άγχος, η πίεση εργασίας και άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι απαραίτητοι (αλλά όχι επαρκής) βάση για ένα άτομο να αντιδρά με αυτοκαταστροφικό τρόπο. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι άτομα με αυτό το είδος συμπεριφοράς θα μπορούσαν να φυλακιστούν στη ζώνη άνεσής τους, εξαιτίας της χαμηλής αυτοεκτίμησης, των στιγματισμών της αναξιότητας ή της κακής αυτοπεποίθησης.

"Εγχειρίδιο Αυτοκαταστροφής"Where stories live. Discover now