Tipuri

23 5 0
                                    

Violenţa emoţională: este cea mai larg întâlnită şi se regăseşte ca şi parte componentă a tuturor formelor de violenţă domestică. Deşi precede şi acompaniază celelalte forme de abuz, ea se poate manifesta şi izolat prin cuvinte injurioase, ameninţări, intimidări.

Violenţa fizică: constă în atingeri sau contacte fizice dureroase orientate către victimă sau cei dragi victimei: copii, părinţi, fraţi, surori; precum şi în intimidarea fizică. Violenţa fizică începe cu gesturi şi lovituri care ţintesc victima şi poate duce până la moarte.

Violenţa sexuală: începe cu comentarii degradante la adresa femeii şi continuă cu atingeri neplăcute şi diverse injurii provocate victimei în timpul sau în legătură cu actul sexual. Violul este o formă de violenţă pe care femeia o suportă adesea suferind în tăcere, plătind tribut normelor sociale care consideră că relaţiile intime sunt în primul rând un drept, un teritoriu unde el este stăpânul care decide.

Violenţa socială: este o condiţie care înrăutăţeşte situaţia de victimă a femeii. Aici intră rolul sexual rigid conturat de aşteptările sociale faţă de femeie şi care, în continuare, va limita resursele existente în comunitate pentru a ajuta femeia victimă sau chiar a o blama pe aceasta pentru situaţiile de violenţă pe care le trăieşte. Violenţa socială este în acelaşi timp o barieră în calea valorizării resurselor femeii în afara familiei şi un cadru care favorizează agresionarea ei pe planul vieţii private şi intime.

Violenţa şi consecinţa asupra sănătăţiiWhere stories live. Discover now