BAB 2- Nota 2

54.8K 181 8
                                    

            Ketika mendapat teks panggilan temuduga untuk diterima menjadi sebahagian dari sorority Pondok Sakinah, Hidayatul dan Haifa sama sekali tidak menduga akan berjumpa ummi mereka di book café tersebut, tempat sepatutnya mereka berjumpa dengan wakil Pondok Muslimah yang akan menemuduga mereka. Panik juga mereka bila tiba-tiba ummi mereka berada di situ dan menegur mereka. Tambah panic bila Ustazah Sakinah nak join sekali mereka bersantai minum kopi di meja itu, risau jika tiba-tiba interviewer itu datang. Apalah alasan yang hendak di berikan kepada ummi mereka? Pasti ummi mereka akan mengucap panjang, terkejut besar.

Tapi nyata, yang terkejut sebenarnya adalah mereka sendiri!

"Sebenarnya dah lama jugak Ummi dan kawan baik ummi buat group ni. Tujuan Ummi cuma nak membantu wanita-wanita macam Ummi, terutamanya yang bersuami. Target utama group kami sebenarnya Ustazah-ustazah Melayu." Terang Ustazah Sakinah selepas keadaan awkward sebentar tadi mulai reda. Dapat dilihat reaksi tidak percaya anak dan menantunya, yang terlopong hampir setengah minit bila dia memperkenalkan dirinya sebagai pihak penemuduga, wakil dari Pondok Muslimah. Tiada alasan boleh di beri kerana Ustazah Sakina turut membawa bersama print borang permohonan mereka yang lengkap terisi, diletak di atas meja di hadapan mereka.

"Tapi kenapa ustazah, Ummi?" Tanya Haifa terkejut dengan penerangan ibunya. Tapi dia percaya, Ustazah Sakinah pastinya mempunyai sebab yang munasabah di sebalik tindakannya itu. Dia tahu ibunya itu seorang yang bukan sahaja warak dan solehah, tetapi juga sangat teliti dalam setiap perlakuan dan tindakan.

"Ummi faham, mesti kamu pelik kan? Sebab utama adalah nak membantu menjana ekonomi dan pendapatan bagi para ustazah, terutama sekali yang berkahwin dan mempunyai tanggungan. Faktor lain ialah, para ustazah terutamanya yg dah kahwin tapi tak pernah merasa erti kepuasan hubungan rumahtangga, tiada platform untuk melepas nafsu mereka. Jadi pada Ummi ini adalah satu usaha dan jihad ummi untuk menolong wanita2 seagama ini. Dan sebab focus utama adalah pada para ustazah, adalah kerana mereka paling sukar dan susah untuk mendapat peluang seperti ni. Berbeza dengan wanita lain yang tidak perlu risau status mereka, para ustazah dan golongan agama terpaksa berhati-hati kerana mereka mebawa imej agama selain menjaga maruah diri dan keluarga, walaupun hakikatnya mereka juga manusia biasa yang mempunyai keinginan dan nafsu. Kita juga tahu kebanyakkan para ustazah juga berkahwin dengan golongan agama juga. "

Selepas melihat anak dan menantunya mula faham dan boleh menerima apa yang diterangkannya, Ustazah Sakinah menyambung lagi hujah beliau.

         "Menurut kajian 85% isteri di Malaysia tidak puas dalam hubungan kelamin bersama suami. Dan kalau kita fokuskan lagi kepada group ustazah-ustazah sahaja, ramai yang turut mengalami masalah sama. Suami terlalu konservatif dalam hubungan badan, kurang hubungan seks kerana menjadi korban poligami atau suami terlalu sibuk dengan tugas dakwah di luar seperti tabligh, dan macam2 lagi. Tetapi mereka tidak tahu bagaimana untuk meluahkan keinginan mereka sebab malu, tiada medium yang boleh mebantu dan pastinya kerana taat pada perintah agama. Jadi tugas ummi ialah membantu, menasihat dan menunjukkan jalan untuk ustazah-ustazah ini, tetapi pemilihan adalah sangat ketat kerana ini bukan norma biasa yang boleh diterima semua"

"Walaupun tumpuan utama lebih diberi kepada ustazah yang dah berkahwin berbanding yang masih bujang sebab nak bantu mereka menambah isi pendapatan, tetapi kami juga menerima mereka yang berstatus janda dan belum berkahwin, tambahan lagi para ustazah yang tiada komitmen lebih bebas bergerak dan pastinya tiada masalah untuk mengambil pakej sesi bermalam atau jangka masa panjang" jelas Ustazah Sakinah panjang lebar.

"Jadi macam mana Ummi boleh tarik minat ustazah-ustazah ni untuk join Ummi? Mesti susah nak approach ustazah-ustazah ni" Tanya menantunya, Hidayatul pula ingin tahu bagaimana ibu mertuanya itu boleh mempengaruhi ramai ustazah-ustazah berkecimpung dalam bidang perlacuran ini.

"Tak susah pun. Walaupun tak ramai, tapi memang ada golongan ustazah yang open minded dan berdaya maju macam ni. Sebab status Ummi sebagai pendakwah bebas dan pengaruh serta connection ummi di media massa, mudah untuk ummi jumpa ramai orang. Mereka juga lebih selesa bercerita masalah hidup dan rumah tangga dengan ummi untuk mendapat nasihat ummi."

"Dan ummi perhatikan rata-ratanya mempunyai masalah ekonomi dan kepuasan seksual. Jadi dari situlah ummi dapat ilham, dan mana-mana prospek yang ummi rasa berpotensi tu, ummi tarik slow2 untuk join. Mula2 memang ummi pun malu-malu nak approach tapi bila dah tau caranya, senang je nak

tarbiyah mereka. Lagipun ini adalah lumrah manusia, jadi ini juga antara salah satu misi dakwah ummi, iaitu untuk membantu para muslimah menjana ekonomi malah membebaskan keinginan mereka dengan cara yang selamat dan tersembunyi dari cemuhan masyarakat, InshaAllah"

BERSAMBUNG..

BUKU NOTA USTAZAHWhere stories live. Discover now