Identiteitspolitiek

26 4 5
                                    

Identiteitspolitiek ontstaat vanuit een gevoel van onrecht. Bij een groep mensen die het gevoel hebben ongelijk behandeld te worden, welteverstaan. Je denkt misschien al snel aan de LHBTIQ+ community, of de Black Lives Matter movement. Maar wat je zeker niet moet vergeten is dat Wilders dit ook meeneemt, bijvoorbeeld als hij het heeft over het behouden van "de" Nederlandse identiteit.

Als je geschiedenis hebt gehad, dan weet je dat Nederland rond de jaren 60 tot 80 is gaan ontzuilen. Dat betekende dat mensen uit hun "hokje" kwamen en meer om konden gaan met mensen die bijvoorbeeld een andere geloofsovertuiging hadden. Zoals ik de boodschap heb begrepen was het daarna vrijheid blijheid: mensen maakten zich los van hun kerk of onderdrukkende gemeenschap en konden doen wat ze wilden. Nu heb ik het idee dat mensen zich weer ín hokjes trekken, hetzij op een andere manier. Nu hoor ik mensen zeggen: "We zijn vrijdenker" - en eigenlijk gewoon een nieuw hokje hebben gemaakt.

Identiteitspolitiek vind ik een vorm van rangschikken en in hokjes plaatsen. Je rangschikt jezelf en de ander op waar hij zich mee identificeert en dat zit samenwerken enorm in de weg. Ik betoog dat deze manier van politiek teveel op individueel gevoel gebaseerd is, in plaats van écht oog hebben voor de hele samenleving en het zoeken naar gezamenlijk draagvlak. Want als je opkomt voor de belangen van groep X, doe je dan niet je eigen groep tekort? Rationeel gezien waarschijnlijk niet, maar vanuit gevoelsredenatie wel. Ik wil namelijk ons Sinterklaasfeest niet kwijt, maar zwarte piet kan echt niet meer. En roetveegpiet kan ook niet, blijkbaar. Ik las een uitspraak dat KOZP niet zal stoppen, ook niet als roetveegpiet de uitkomst is. Daar word ik dan weer verontwaardigd van. Want kunnen we elkaar niet gewoon ontmoeten?

Ter discussieWhere stories live. Discover now