Opera Mahzenlerinde

253 22 0
                                    

"Elin yukarıda, ateşe hazır olsun!" diye tekrarladı Raoul'ün refakatçisi hızlıca. Arkalarındaki duvar, kendi ekseninde dönüşünü tamamladıktan sonra tekrar kapandı. İki adam bir an için nefesleri kesilmiş bir halde, ayakta öylece hareketsiz kaldılar.

Sonunda Acem hareket etmeye karar verdi. Raoul onun dizlerinin üzerine çöküp karanlıkta elleriyle bir şeyler aradığını duyabiliyordu. Aniden, karanlığın içindeki her şey küçük bir hırsız feneriyle görünür hale geldi. Raoul içgüdüsel olarak gizli bir düşmanın bakışlarına yakalanmamak için geriye doğru kaçtı. Ama çok geçmeden ışığın Acem'e ait olduğunu anladı. Adamın hareketlerini yakından takip ediyordu. Fenerin küçük kırmızı daire şeklindeki ışığı dört bir yanı dolaştı. Raoul zeminin de duvarların ve tavanın da ahşap döşemelerle kaplı olduklarını gördü. Bu. Erik'in. Christine'in masumiyetinden faydalanmak için devamlı kullandığı ve onun soyunma odasına giden yol olmalıydı.

Raoul, Acemin sözlerini hatırladı. Bu yolun da hayalet tarafından gizlice inşa edildiğini düşünüyordu. Sonraları öğrendiğine göre. Erik onun için her şeyiyle hazır gizli bir geçit bulmuş. Bu geçitten uzun süre sadece Erik haberdar olmuş ama geçit gardiyanların mahkumlarını doğruca mahzenlerde onlar için özel olarak inşa edilen zindanlara götürebilmesi için. Paris Komünü zamanında tasarlanmıştı. Müttefikler 18 Mart sonrasında süratle opera binasını işgal ettikten sonra, provokasyon bildirgelerini bölümlere dağıtmakta kullandıkları Mongolfier balonları için binanın çatısında bir kalkış noktası, altında ise bir eyalet hapishanesi kurmuşlardı.

Acem diz çöküp fenerini yere koydu. Zeminle oynuyor gibiydi. Fenerini aniden söndürdü. Ardından, Raoul zayıf bir tık sesi duydu. Geçidin zemininde solgun bir ışık yayan bir açıklık göründü. Operanın hala aydınlık olan mahzenlerine açılan bir pencereyi andırıyordu. Acem, artık Raoul'ün görüş alanında değildi fakat aniden, Raoul onun yanında olduğunu hissetti. Acem, "Beni takip et ve ne yaparsam aynısını yap." diye fısıldıyordu.

Raoul kafasını aydınlık açıklığa çevirdi. Sonra, hala dizlerinin üzerinde duran Acemi gördü. Silahını dişlerinin arasına sıkıştırmış, açıklığın kenarından tutunarak aşağıya sarkıyordu Derken, aşağıdaki mahzenlere kendini bırakarak kaydı.

Raoul hakkında hiçbir şey bilmediği Acem'e garip bir şekilde son derece güveniyordu. "Canavar'dan bahsediş şekli onu derinden etkilemişti. Zaten Acem onun aleyhinde planlar yapıya olsaydı herhalde Raoul'ü silahlandırmazdı. Kaldı ki Raoul'ün her koşulda Christine'e ulaşması gerekiyordu. Böylece. Raoul de dizlerinin üzerine çöküp elleriyle zemindeki açıklığa tutunarak aşağıya sarktı.

"Gidelim!" dedi bir ses. Raoul, Acemin kollarına düştü. Acem ona dümdüz yere uzanmasını söylüyordu. Acem üstlerindeki açıklığın kapağını kapattı. O da Raoul'ün yanına sindi. Raoul bir soru sormaya kalkıştı ama Acemin eli Raoul'ün ağzındaydı. Tam bu sırada tanıdık bir ses duydu ses komisere aitti.

Raoul ve Acem ahşap bir bölmenin ardında, tüm gözlerden uzaktalardı. Yanlarındaki küçük merdiven, komiserin volta atıp durduğu ve sorular sorduğu küçük odaya çıkıyordu. Ortamdaki zayıf ışık, Raoul'ün sadece etrafındaki nesnelerin şekillerini ayırt edebilmesine yetecek kadar aydınlatıyordu. Raoul hafif de olsa, çığlık atmadan duramadı. Orada yatan üç tane ceset vardı.

Bir ceset, küçük merdivenin dar sahanlığında yatıyordu. Diğer ikisi ise merdivenin dibine yuvarlanmıştı. Raoul sadece parmaklarını bölmeden uzatarak, bu iki zavallıdan birine dokunabilecek mesafedeydi. "Sessizlik!" diye fısıldadı Acem. O da bedenleri görmüştü. Tek kelimelik bir açıklama yapmakla yetindi.

"O!"

Komiserin sesi şimdi daha net duyuluyordu. Sahne amirinin sağladığı ışık düzeniyle ilgili bilgi almak istiyordu. Dolayısıyla komiser orgun yanında ya da çok yakınında olmalıydı. Sanılanın aksine, özellikle de söz konusu bir opera binasıysa. Org bir müzik aleti değildir. O zamanlar, elektrik yalnızca birkaç sahne efekti ve çanlar için kullanılıyordu. Koca bina da sahne de hala hava gazıyla aydınlatılıyordu. Sahne ışıklarının düzenlenip ayarlanması için hidrojen kullanılırdı ve bu birçok borudan oluşması nedeniyle org olarak bilinen, özel bir alet sayesinde gerçekleştirilebilirdi. Suflör bölmesinin yanındaki bir bölme, hava gazı memuru ve asistanlarına ayrılmıştı. Memur buradan asistanlarına talimatlar veriyor, bunların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol ediyordu. Mauclair tüm gösteriler sırasında bölmesinden ayrılmazdı.

Operadaki HayaletWhere stories live. Discover now