2. kapitola

6.6K 352 29
                                    

Tenley

Přešla jsem rozlehlou kancelář a vrhla se k oknu, abych do místnosti pustila pořádnou dávku čerstvého vzduchu. Venku bylo chladno, ovšem tuhle místnost se mnou následujících několik minut mělo sdílet odhadem okolo třiceti detektivů, jejichž pozornost jsem si potřebovala udržet co nejdéle.

S trpělivostí, kterou jsem sebe samotnou dost překvapila, jsem počkala, až se všichni usadí k velkému světle šedému stolu. Musela jsem počítat s pár sekundami navíc, protože většina mých kolegů byla závislá na kofeinu. Přešla jsem tedy k tiskárně a nechala vyjet pět papírů, které jsem potřebovala mít po ruce. 

,,Všechny vás zdravím, vážení, a prosím, abyste mi už věnovali pozornost. Vím, že se to na nás teď hrne ze všech stran, ale berte to pozitivně. Vypadá to, že tu máme vraždu, takže pokud vás bude Thomas oslovovat kvůli čemukoliv jinému, můžete mu říct, že tentokrát vám rozvrh nic nezmění. Jsou tu koneckonců i jiní detektivové," řekla jsem a přešla do čela kanceláře, kde jsem na bílou tabuli připevnila několik fotografií, jež byly pořízeny na místě činu. 

,,Obětí je devatenáctiletá Samantha Newtonová. Její tělo bylo nalezeno na západní straně Královské míle, což je necelé čtyři kilometry od jejího domova. Pokud jste neviděli zprávy, bylo v nich zmíněno, že utekla kvůli hádce s rodiči. Řekla to její sestra, která na mě působila minimálně dost výřečně. Naproti tomu její otec s námi bude pravděpodobně válčit, takže se na to musíme důkladně připravit a jednat opatrně. Na místě činu jsem byla s detektivem Samonem (křestním David) a detektivem Henrym (křestním James), kteří jsou tu oba přítomní. Forenzní oddělení nám již poslalo výsledky toxikologie a máme i předběžnou zprávu z pitvy. V krvi se našlo jen minimální množství alkoholu, ale velké množství rohypnolu. Tudíž nemůžeme vyloučit sexuální element."

,,Kdo ji našel?" zeptala se detektivka, se kterou jsem pracovala jen okrajově. 

,,Všechno je sdělené v mé úvodní zprávě - i tohle. Našla ji její sestra."

,,Myslíme si, že vrah mohl být na onom pořádaném večírku," řekl David, a když nastalo hrobové ticho, dodal: ,,Někdo ji musel ten rohypnol namíchat do pití. Pokud si ho tedy nevzala sama, ale to si nemyslím."

Přikývla jsem a přešla k oknu, abych ho zavřela, protože byl venku silný vítr, který nám mohl udělat bordel ve spisech. 

,,Bude následovat obvyklý postup. Navštívíme rodinu Newtonových, budeme pátrat i u sousedů a vyptávat se tak dlouho, dokud nám to budou tolerovat. Chci, abyste vyslechli každého, kdo se v okolí vyskytoval."

,,Ale co ten Newton? Pochybuju, že to s ním půjde snadno," vložil se do toho James, který si mě měřil skeptickým pohledem. On to ani jinak neuměl. 

,,Nikdo netvrdil, že to bude snadné. Ale není to poprvé, co budeme muset tlačit na pilu. Navíc vždycky můžeme vytáhnout nějaký dobrý argument."

,,Třeba to, že potřebujeme informace, abychom dopadli vraha jeho dcery?"

,,Ano, přesně tak. Vždyť je to čistá pravda," řekla jsem a rychle si lokla studené vody z kelímku. 

,,Vytáhněte o oběti veškeré přístupné informace - bankovní a telefonní výpisy, maily, důkladně prohlédněte její facebookový profil. Zkuste zjistit, jestli nenavštěvovala nějaké seznamky. Hledejte i sexuální fetiše, hledejte cokoliv, co by zavánělo něčím výstředním," řekla jsem a usadila se do čela stolu, protože jsem po třinácti hodinách na nohou cítila, jak začínám mít nízký tlak. 

,,Budeme muset řádně prohlédnout celý dům," ozval se David a dopřál mi tak chvilku klidu, když za mě převzal slovo. ,,Prohledáme každé zákoutí a samozřejmě celý dvůr, který patří k pozemku. Předpokládám, že má pan Newton i kamerové záznamy, takže pokud vrah na tom večírku opravdu byl, mohlo by to značně ovlivnit vyšetřování."

,,A musíme se pokud možno teď hned domluvit, kdo bude koordinovat práci ve vyšetřovací kanceláři. Potřebuju minimálně čtyřčlenný tým," řekla jsem a když nastalo další ticho, narovnala jsem záda, aby mi náhodou někam neutekla autorita. ,,Buď se přihlásíte dobrovolně, nebo si vás vyberu sama. Jako při zkoušení ve škole. Jo, a když jsme u té školy, nebylo by od věci vyslechnout kantory, kteří Samanthu učili."

,,To je pravda," přitakal James a upřel oči na své kolegy. ,,Dobře, jak chcete. Vy čtyři tam vzadu zůstanete v kanceláři."

Pohlédla jsem na skupinu čtyř detektivů, kteří přes své hrnky s kávou nebyli téměř ani vidět. 

,,Dobře," řekl jeden z nich a mně se zvedly koutky úst do nepatrného úsměvu. ,,Tak fajn. Je dost možné, že oběť vraha znala. Čím víc se o jejím osobním životě dozvíme, tím rychleji budeme navedeni směrem, po kterém dojdeme až k němu."

,,Co když je vrahem žena? Pokud vím, tak oběť nebyla znásilněna. Já vaší zprávu už četla," řekla detektivka Levliová, která vždycky uměla přijít s otázkou, kterou bych předem vyloučila. Nicméně jsem jí to nemohla zazlívat. 

,,Ano, nebyla," přitakal David. ,,Což mi mimochodem nesedí, když vezmu v úvahu, že v sobě měla rohypnol - sexuální drogu."

Krátce jsem si skousla spodní ret, jak jsem nad tím přemýšlela. ,,To, že nechceš uvěřit možnosti, že by si rohypnol vzala sama, ještě neznamená, že je tvé přesvědčení pravdivé."

,,Ale no tak, Tenley, tomu snad sama nevěříš! Proč by se holka na oslavě k dokončení střední školy dobrovolně zládovala?"

,,Její sestra říkala, že utekla poté, co se nepohodla s rodiči. Třeba se tím chtěla zklidnit."

David chvíli opětovával můj pohled a pak jen nepatrně zavrtěl hlavou. ,,Já nevím..."

,,Já taky ne. A právě proto se už musíme někam pohnout. Ale ještě zpátky k tomu, že vrahem může být žena. Ano, samozřejmě tu ta možnost je. Vždycky tu je. Už jsem se s tím taky setkala. Nicméně u Samanthy bych o tom hodně polemizovala. Došlo u ní k petechiálnímu krvácení, což naznačuje, že ji vrah škrtil, pouštěl a zase škrtil. Pochybuju, že by měla žena dostatek sil, aby dotáhla něco takové do konce. Tedy, pokud by to nebyla nějaká žena či dívka, které se ty ostatní bojí už od pohledu. Třeba kvůli tomu, jak je stavěná."

,,Prokrista, jak já nesnáším tyhle začátky! Člověk se snaží něčemu porozumět, a to i navzdory tomu, že je zcela bez informací!" zavrčel James a promnul si čelo.

,,Nejsme zcela bez informací, my informace máme. Tady, na té tabuli. A budou přibývat další," řekla jsem a zvedla se zpátky na nohy. Neuměla jsem sedět příliš dlouho. Ani ležet, když už jsme u toho.

,,Pusťme se tedy konečně do práce, přátelé. Sejdeme se tady nejpozději ve čtyři hodiny. A nezapomeňte, že ďábel se skrývá v detailech."


Maska ✔️Where stories live. Discover now