6. Vegetația, Fauna și Solurile

128 0 0
                                    


În N-ul continentului, vegetația este alcătuită din păduri de conifere numite Taiga și din vegetația ierboasă adoptată de frig numita Tundră.
Fauna este alcătuită din reni, vulpi polare, iepuri polari, hermeline, zibeline. Solurile sunt slab fertile iar unele sunt permanent înghețate.

În partea centrală a continentului vegetația, fauna și solurile sunt etajate pe verticală.
- la câmpie predomină vegetația de Stepă și Silvo Stepă. Stepa este prezentă foarte mult în Ungaria, Ucraina. Fauna este alcătuită din rozătoare iar solurile sunt foarte fertile fiind numite(Cernoziomuri/Molisoluri).

În zonele de deal și podiș, vegetația este alcătuită din păduri de foioase(stejar,tei,fag,alun,carpen). Fauna este alcătuită din lup, vulpe, căprioară iar solurile sunt fertile și se numesc Argiluvisoluri.

În zona de munte, vegetația este alcătuită din păduri de foioase, păduri de conifere(brad, molid, pin, zada) și vegetația alpină(apare la peste 2000 m, fiind alcătuită din mușchi, licheni și arbuști pitici). Fauna este alcătuită din urși, cerbi, lupi, veverițe; iar în zona Alpină trăiește capra neagră și vulturul. Solurile sunt slab fertile și se numesc Spodosoluri.

Geografie pentru BacWhere stories live. Discover now