Bilješke

63 7 2
                                    

Ovo je stvar koja se više odnosi na fakultet, ali djelomično se može primijeniti i na srednju školu.

Na predavanjima nemojte spavati, iskoristite to vrijeme koje morate provesti u učionici. Najkorisniji je način pisanje bilježaka. S obzirom na to da ne možete zapisati sve što vam profesor govori, morat ćete se osloniti na kraće bilješke - i upravo one će vam biti od koristi. Morat ćete pažljivo slušati, obrađivati informacije i zabilježiti ih sa što manje riječi. I, vjerovali ili ne, to je učenje. Dokazano je da se na predavanju na kojem se aktivno sudjeluje nauči više od 50% sadržaja koje treba usvojiti.

Možda vam se ne čini da je tako, ali ako vi otvorite knjigu i nešto vam djeluje poznato, znači da ste već nešto o tome naučili.

Nadalje, potrebne su vam vaše vlastite bilješke. Nije bitno kako izgledaju i ne moraju pratiti nikakva pravila. Moje bilješke nitko nije volio osim mene, a bile su mi jako korisne. Voljela sam da imam što više stvari na stranici zbog preglednosti pa sam uzimala bilježnice s kockicama jer su crte bile najtanje. Radila sam strelice, podcrtavala nekoliko puta i ništa od toga nije izgledalo kao ono što vidite od savjetnika na youtubeu.

Svakako savjetujem podebljavanje markerima važne pojmove, imena ili definicije, ali sve izvan toga ne mora biti korisno. Svima su već poznati memovi o potpuno obojanim stranicama markerom. Ako je previše toga istaknuto, više ništa nije istaknuto.

Podebljavanje markerima ističe pojmove i njima vam instinktivno leti pogled i veća je vjerojatnost da ćete zapamtiti te pojmove.

Kad čitate literaturu za fakultet, prvo dobro proučiti kazalo, pročitajte uvode i zaključke, a tek se onda upustite u detaljnije čitanje.

Bilješke iz literature su korisne, ali nemojte da budu predetaljne jer će također izgubiti bit. Najbolje bi bilo da kad čitate dužu literaturu za svaku pročitanu stranicu izvučete jednu jedinu rečenicu. Kad znate da je to jedna jedina rečenica, bolje ćete promisliti što će stati u tu jednu rečenicu, a na kraju ćete knjigu od 100 str. imati skraćenu u sto rečenica. Ako vam zatreba više detalja, uvijek možete ponovno otvoriti knjigu.


O bilješkama bi se moglo puno toga pisati, od toga kako je pisanje rukom aktivniji način učenja od pisanja na računalu, pa preko toga da ne možete očekivati da ćete nešto naučiti samo zato što deset sati izvlačite skriptu od skripte. Ipak, ako vas ova tema više zanima, knjižnice su pune knjige o učenju.

Učenički trikoviWhere stories live. Discover now