Palača sjećanja

106 10 5
                                    

Ovaj je video promijenio način na koji pamtim imena. Na jednoj godini studija imala sam kolegij za koji sam morala naučiti jako puno autora, njihovih djela i znati ih svrstati po gradovima u Hrvatskoj, kao i stoljećima.

Tada sam prvi put upotrijebila tehniku palače sjećanja.

Tehnika palače sjećanja oslanja se na povezivanje nepoznatoga s nečim što vam je jako blisko i savršeno poznato, a to je vaš dom. Vi u svakom trenutku znate što se nalazi u vašoj kući ili vašem stanu, kakav je raspored namještaja.

Zamislite da ste neki stranac koji mora zapamtiti redoslijed hrvatskih predsjednika: Tuđman, Mesić, Josipović, Grabar-Kitarović, Milanović.

Prvo što ćete napraviti je to da ćete prezimena povezati sa slikama koje su jako slične zvukovno. Mesića tako možete zapamtiti kao "meso", komad mesa. I sada, odaberite kako ćete hodati kroz svoj npr. dnevni boravak. U dnevnom boravku imate kauč, vjerojatno televizor, možda klimu, tepih... Odaberite pet komada koji su najizraženiji i na te komade namještaja slažite svoje slike. Ako vam je stol drugi komad namještaja po redu, na njega ćete staviti Mesića i to tako što ćete zamisliti na stolu jedan sočan komad mesa.

Potrajat će dok osmislite sliku za svaku osobu bez obzira bili to skladatelji, generali, matematičari, ali kada to posložite, shvatit ćete da se ne trebate uopće puno truditi da popamtite ta silna imena jer ćete ih se sjetiti jako lako.

Ali da ne duljim, pogledajte ove videe koji će vam to puno zornije oslikati:

Učenički trikoviWhere stories live. Discover now