A Wendigo

20 2 0
                                    

A Wendigo

A Wendigok ősi teremtmények, melyek a hiedelem szerint egykor emberek voltak, kiknek mikor a hideg télen nem volt ennivalójuk, egymást falták fel. A legenda szerint ahány embert megettek, azok képességei mind a Wendigoba szálltak, míg végül mind külsőleg, mind belsőleg egy állatra kezdtek hasonlítani. Eme lény élete a területek bebarangolásáról és hatalmas éhsége csillapításáról szól, melyet csakis az emberi hús elégíthet ki.

A Wendigot több néven is emlegetik -Wendigo, Witigo, Witiko- ám mindegyik szó emberevő szellemet jelent. 1860-ban egy német felfedező találkozott ezzel a gonosztevővel, és nevét kannibálra fordította le. A második évezredben a teremtmény Kanada és Minnesota erdősségeiben bukkant fel. A Wendigo 2-3 méter magas, bőrük sárgásszürke, éles karmai vannak, szemei mintha izzanának, és az emberi hangot is tudja utánozni. Elpusztítani többnyire felégetéssel lehet.

A szónak körülbelül 45 variációja létezik. Még pár közülük: AtchenChenooKewokWheetigoWindikoukWi'ntsigoWi'tigo és Wittikka.

A legelső Wendigo legendák valószínűleg a prehistorikus korban születtek és szájhagyomány útján terjedtek. Az első írásos említést Paul Le Jeune jezsuita misszionárius tette a legendabeli teremtményről, míg Quebec-ben szolgált a korai 17. században. 1636-ban Paul atya jelentést küldött feljebbvalóihoz Rómába egy bennszülött nővel kapcsolatban, aki spirituális transzban figyelmeztette társait, hogy valami megtámadja majd a szomszéd falut. A lelkipásztor leírása szerint a valóban bekövetkező támadás egy vérfarkas nyomaira emlékeztetett.

Minden kultúrában, ahol a Wendigo megtalálható, osztoznak abban a hitben, hogy emberi lény átváltozhat Wendigóvá, ha valaha is részt vett kannibalizmusban, vagy ha – gyakran álmában – megszállta egy Wendigo szelleme. Miután átváltozott, erőszakos lesz és késztetést érez, hogy emberi húst egyen. A szokás szerint a leggyakoribb oka valaki Wendigóvá változásának, hogy átesik egy szociális krízisen, mely során hiányosan táplálkozik, majd kannibalizmust követ el.

Az északibb Algonkin társadalmakban, a kannibalizmus, még ha szükségből követik is el, tabu volt.

Az északibb Algonkin társadalmakban, a kannibalizmus, még ha szükségből követik is el, tabu volt

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

🗡️ 🗡️ 🗡️ 🗡️ 🗡️

Melyik lényről olvasnátok szívesen? Írjátok meg kommentben! ❤️

Supernatural Bestiárium Where stories live. Discover now