προτάσεις ταινιών και βιβλίων σχετικά με τον ρατσισμό

35 4 2
                                    

Θα ήθελα αρχικά να πω καλησπέρα, δίνω το τελευταίο μου μάθημα την Τετάρτη αλλά δεν μπορούσα να μην γράψω αυτό το κεφάλαιο.
Σήμερα, θα σας προτείνω κάποιες ταινίες και μερικά βιβλία σχετικά με τον ρατσισμό. Οι περισσότερες ταινίες περιέχουν βίαιες και πολύ σκληρές εικόνες και μερικές από αυτές δεν είναι για όλα τα στομάχια.
Let's educate ourselves.

1. Η πρώτη ταινία που έχω να προτείνω, είναι το Django του Quentin Tarantino, στο οποίο ένας ελεύθερος μαύρος προσπαθεί να ελευθερώσει την γυναίκα του. Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, την εποχή της δουλείας, οι μαύροι αποτελούσαν "ιδιοκτησία" των λευκών, επομένως για να ελευθερωθουν έπρεπε να "αγοράσουν τον εαυτό τους", που σήμαινε ότι ο "ιδιοκτήτης" όριζε μια τιμή για έναν άνθρωπο, και τον ανάγκαζε να αγοράσει τον εαυτό του και κατ' επέκταση την ελευθερία του.
Η ταινία έχει πολύ βίαιες σκηνές, και σκηνές με έντονα βασανιστήρια.

2. Belle, πρόκειται για μια ταινία, όπου μία νεαρή σκλάβα κάνει ένα παιδί, και το δίνει σε μια οικογένεια αριστοκράτη όπου την μεγαλώνουν πλάι στην κόρη τους. Τα δύο κορίτσια μεγαλώνουν σαν αδέλφια και με ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, η Belle δεν έχει ιδέα για το πώς θα την αντιμετωπίσουν στον έξω κόσμο, μέχρι την ημέρα που βγήκε έξω και αντιλήφθηκε την κακία που υπάρχει προς το πρόσωπό της, εξαιτίας του δέρματος της. Αυτή η ταινία δεν έχει ιδιαίτερα βίαιες σκηνές.

3. Ματωμένο διαμάντι, αυτή η ταινία αφορά την εκμετάλλευση που υφίστανται τα άτομα από τριτοκοσμικά κράτη, από τα κράτη του πρώτου κόσμου (ΗΠΑ, δυτική Ευρώπη και Ασία) για να παράγουν πλούτο. Σε αυτή την περίπτωση τους χρησιμοποιούν για να βρουν διαμάντια, χωρίς πληρωμή. Τους βιάζουν, τους χτυπούν, τους φυλακιζουν και σκοτώνουν τις οικογένειες τους. Ένας μαύρος, κρύβει ένα μεγάλο διαμάντι που βρήκε και κάνει συμφωνία με έναν λευκό να τον βοηθήσει να ελευθερώσει την οικογένεια του, για το διαμάντι.

4. American history X ή αλλιώς, μαθήματα αμερικανικής ιστορίας. Στην ταινία αυτή μας παρουσιάζεται μια ομάδα ατόμων, που έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου, και περισσότερο ο πρωταγωνιστής, ο οποίος θεωρεί τους μαύρους εγκληματίες απλώς γιατί έχουν σκούρο χρώμα δέρματος. Όλο αυτό ξεκίνησε από το σπίτι του, όπου ο πατέρας του, ένας λευκός αστυνομικός, θεωρεί ότι αδικήθηκε στην δουλειά γιατί ένας μαύρος είχε περισσότερες δεξιότητες από αυτόν και έτσι μετατρέπεται σε πολύ μεγάλος ρατσιστής. Η μόνη που ξεφεύγει από τον κανόνα, είναι η αδελφή του. Ο πρωταγωνιστής, που μέχρι τότε υποστήριζε τους αστυνομικούς, μπαίνει στην φυλακή επειδή σκότωσε κάποιον. Εκεί ανακαλύπτει πόσο άδικο είναι το σύστημα, καθώς ένας μαύρος έχει καταδικαστεί στα διπλάσια χρόνια από αυτόν, επειδή έκλεψε μία τηλεόραση. Και αργότερα ανακαλύπτει ότι οι αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι. Πολύ. Σκληρές. Σκηνές.

5. Εδώ έχω ένα βιβλίο, και είναι το "η εφεύρεση των φτερών", το οποίο είναι ένα βιβλίο που θίγει δύο κοινωνικά ζητήματα.
1. Η δουλεία
2. Τα δικαιώματα των γυναικών.
Σε αυτό το βιβλίο δύο κορίτσια που ζουν στο ίδιο σπίτι, μεγαλώνουν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Η μία είναι κόρη ενός νομικού και η άλλη η κόρη μίας σκλάβας. Τα δύο κορίτσια καταπιέζονται για διαφορετικούς λόγους, και το θεωρώ πολύ ωραίο βιβλίο.

6. Έχω πάλι βιβλίο, και είναι το κουκλόσπιτο. Σε αυτό το βιβλίο δεν προβάλλεται τόσο η δουλεία, αλλά αναφέρεται σε αυτήν μέσω ενός χαρακτήρα.

7. Τελευταίο βιβλίο, το λουλούδι της ερήμου. Αυτό το βιβλίο αναφέρεται σε γνωστό μοντέλο, που κατάφερε να ξεφύγει από την οικογένεια της. Η κοπέλα είχε υποστεί κάτι πολύ γνωστό σε χώρες του τρίτου κόσμου, εξαιτίας της άγνοιας και όχι της κακίας, να το τονίσουμε. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτά, είναι η μειωμένη πρόσβαση αυτών των χωρών στην εκπαίδευση και την παιδεία. Αναφέρομαι στην κλειτοριδεκτομη, κάτι το οποίο γίνεται για να μην απολαμβάνουν οι γυναίκες το σεξ, και να το επιδιώξουν μόνο για να κάνουν παιδιά. Είναι πολύ δυνατό βιβλίο.

8. The help, βρισκόμαστε ίσως στο 1950, και η ταινία δείχνει πόσο πολύ δεν ίσχυε το γνωστό αμερικανικό σλόγκαν "separated but equal", το οποίο σημαίνει διαφορετικοί αλλά ίσοι. Η διαφορετική αντιμετώπιση μαύρων- λευκών μπορεί να μην θεσπίζεται από νόμους πλέον, αλλά συμβαίνει.

9. The Green Mile, δεν θα μπορούσε να λείπει η ταινία που είναι εμπνευσμένη από την υπόθεση George Stinney, όσοι έχετε διαβάσει το κεφάλαιο this is serious αυτού του βιβλίου, ξέρετε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάω.

Σε αυτό το σημείο θα προτείνω ντοκιμαντέρ.

Λοιπόν:

1. Οι ιππότες της Κου Κλουξ Κλαν. Η Κου Κλουξ Κλαν ήταν μια οργάνωση ανθρώπων οι οποίοι ήταν υπέρ του ρατσισμού, της ομοφοβιας, του σεξισμου και άλλα ωραία πράγματα.

2. Into the fire

3. Ψυχιατρική- δημιουργώντας τον ρατσισμό

4. Ο μαύρος επιβάτης

5. Fatherland

Πρέπει όλοι να ξέρουμε και να μάθουμε για αυτά τα πράγματα.

Η αλλαγή έρχεται όταν είμαστε όλοι μαζί, όχι ο καθένας μόνος του.

Χρησιμοποίησε το λευκό σου προνόμιο για καλό.

αυτό θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα Where stories live. Discover now