2 - MBTI Terimleri

167 6 6
                                    

küçük bir rica: kapak yapma konusunda destek olabilecek biri var mı? güzel bir kapak yapabilecek bir arkadaşınkini kullanıp açıklama kısmına nickname'ini yazacağım. şimdiden teşekkürler.

bölümün uzun sürede gelmesi üzerine bir açıklama; yayınladığım ve yayınlayacağım bölümlerde inanılmaz bir emek var, yanlış öğrenmemeniz açısından "lan acaba bu tam olarak böyle değil miydi" diye sora sora bir sürü kaynak kullandım. kitabı tamamen kendi cümlelerimle yazmayı hedefliyorum. özellikle Jung'ın kendi anlatımlarını bulmak için gidip Psychological Types pdfini ana kaynak olarak kullandım. Almanca bilseydim gider hatalı çeviri riski yüzünden Almancasını okurdum ciddi ciddi o kadar titiz davrandım:/ kaynaklarımın anlatım şekilleri daha karışık ve temel bilgiyi oturtmuş kişilere hitap ediyor, onları okuyup Türkçe'ye çevirip temel bilgilerle birleştirip kavrayabilmeniz için basitleştirip kendi cümlelerimi oluşturmak pek kolay değildi, çalacaksanız credit falan veriniz:*

Bu bölümde temel oluşturmak için bazı İngilizce MBTI kavramlarını açıklayacağım.
Teoriye göre biz insanlar 8 fonksiyonun hepsini bir miktar kullanıyoruz, fakat ağırlıklı olarak 4 fonksiyon(2 karar verme 2 algılama fonksiyonu) kullanma eğilimindeyiz. Her bir fonksiyon için ayrı bölümler yapacağım, tiplerin kullandıkları fonksiyonların listesini fonksiyonları açıkladıktan sonra vereceğim.

Nedir bu 8 bilimsel fonksiyon?

Her fonksiyonun bir zıttı var ve akılda kalıcı olması için zıt fonksiyonları ikişer ikişer birlikte göstereceğim.

Judging Functions / Karar Verme Fonksiyonları

Ti - Introverted Thinking/İçe Dönük Düşünme, Fi - Introverted Feeling/İçe Dönük Hissetme

Te - Extroverted Thinking/Dışa Dönük Düşünme, Fe - Extroverted Feeling/Dışa Dönük Hissetme

Perceiving Functions / Algılama Fonksiyonları
Si - Introverted Sensing/ İçe Dönük Gözlemcilik, Ni - Introverted Intuition/İçe Dönük İçgüdüsellik

Ne - Extroverted Intuition/Dışa Dönük İçgüdü, Se - Extroverted Sensing/Dışa Dönük Gözlemcilik

Fonksiyonların her birine özel bölüm yapacağım, takipte kalınız.

Dominant: baskın/etken, 1. fonksiyon

Auxiliary: yardımcı, 2. fonksiyon

Tertiary: tersiyer/üçüncül, 3. fonksiyon

Inferior: alt, 4. fonksiyon, güçsüz bir fonksiyondur ve geliştirilmediği sürece insanın zayıf noktası olabilir

Blind spot: kör nokta. En çok görmezden gelinen, kullanılmayan ve bastırılan, 7. fonksiyon.

Grip: 4. yani inferior fonksiyonunuzun diğer fonksiyonlarınızın önüne geçerek sizi ele geçirmesi ve genel davranışlarınızı değiştirmesi. Bu sitede en yaygın tip INFP, o yüzden onlar üzerinden örnekleyerek bu durumu anlatacağım (her tip için sağlıksız durumlara özel bir bölüm atacağım bu sadece kafanızda yerleşmesi için yüzeysel bir açıklama), 4. Fonksiyonu Te olan INFPler hayatını uzun süre kontrol altına alamamış, hak etmediğini düşündüğü şeyleri yaşamış veya çok fazla izole olduğunu, yalnız kaldığını hissetmişse bu durumdan kurtulabilmek adına Te gripe girebilirler. Te gripte INFPler bir anda duygularını görmezden gelen, sağlıksız bir hırsla harekete geçen, toleransı düşük, alışmadığı bir fonksiyonu kullanmaları sebebiyle ani ve düzgün düşünülmemiş karar veren insanlara dönüşebilirler.

Loop: Birinci ve üçüncü fonksiyonlar arasında döngüye girme durumu. Looplarda içe dönük tipler daha içe dönükleşirken dışa dönük tipler daha çok dışa döner. Bu her zaman kötü bir şey olmayabilir, size çok tecrübe kazandırabilir de. Yine INFPler üzerinden örneklendireceğim, INFPlerin 1. Fonksiyonu Fi, 3. Fonksiyonu Si'dir. Geçmişteki hatalarından anlam çıkarmaya çalışıp kendilerini suçlu hissedebilirler, hatalarına fazla takıntılı olabilirler, geçmiş tecrübelerine dayanarak kendileri için ahlaken doğru ve yanlışı belirlemeye çalışırlar ki bu bazen korkunç bir durum bazen de insanın tam da ihtiyacı olan bir durum olabilir.

Demon Function: 8 fonksiyondan kullandığınız 8. fonksiyon. O fonksiyon sizi ele geçirdiğinde hiç olmadığınız biri gibi davranmaya başlarsınız. Fakat sizi ele geçirmediği zamanlarda da o fonksiyona ait birtakım karakteristik özellikler gösterebilirsiniz. Örneğin INFPler bir değeri benimserken küçük Ti karakteristikleri dolayısıyla şüpheci olabilirler. Ama genelde o fonksiyonun davrandığı yönde davranmayı reddederler, mesela ben bir INTP olarak değerlerime göre davranmaktan her zaman kaçınırım demon fonksiyonum fi olduğundan dolayı, buna rağmen fi fonksiyonunun idealizmini bulundururum, bir INFP yoğun mantığına göre davranmaktan kaçınır, onlar için kalp ve içinden geçen doğrular daha önceliklidir fakat içinde her zaman sorgulayıcı bir yön vardır. INFPlerin demon fonksiyonu Ti, hayatlarının en kötü durumlarında INFPler bir şekilde Ti kullanmaya itilirse hiç olmadıkları biri gibi davranmaya başlarlar. İçe dönüklükleri artar (fi içe dönüklüğünün yanında ti içe dönüklüğü) kullanmaya alışık olmadıkları bir fonksiyonları kullanmaları sebebiyle kafa karışıklığı olur, daha önce hiç göstermedikleri ti özelliklerini göstermeye başlarlar, mesela daha önce hiç sorgulama ihtiyacı duymadıkları şeyleri sorgulamaya başlarlar, her şeyi kendilerine ait bir sistematik düşünceyle açıklamaya çalışırlar ve bunda çoğu zaman olmaya alışık olmadıkları için başarısız olurlar. Ama demon fonksiyonun sizi ele geçirmesi nadirdir çünkü demon griplerinin hayatınızın en kötü, en en kötü dönemlerinde ortaya çıkmaya meyilli gripleri olduğu söylenir, en sık görülen sağlıksız durumlar inferior gripler ve looplardır.

----------

Anlamadığınız şeyleri bu paragrafa yorum yaparak sorabilirsiniz, bildiğim kadarıyla en iyi şekilde cevaplamaya çalışırım. Anlatmadığımı gördüğünüz bir kavram varsa söyleyin, bölüme ekleme yaparak açıklayacağım. Hoşçakalın!

Okumak isteyenler için, teorinin sahibi Carl Jung'ın Psychological Types kitabının pdf'i: https://www.academia.edu/34071899/Psychological_Types

MBTI Kitabı (MBTI'yı gerçekten bilen bir Türkten dinleyin)Where stories live. Discover now