İsim Önemli Mi?

351 29 22
                                    

Merrhabayın, şu an bunu okumak yerine 8 parçalı teypten şarkı dinleyebilirdin, tabi 8 parçalı teybin neye benzediğini biliyorsan? Spotify'ı premium olarak kullanmayanlar ne demek istediğimi anlayacaktır. Ayrıca 8 parçalı teyp dediği şey de 8-track tape. Ahan da şu.

"İsmin ne önemi var, gül dediğimiz şey başka bir isimle de aynı güzellikte kokmaz mıydı?" demiş William Shakespeare

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

"İsmin ne önemi var, gül dediğimiz şey başka bir isimle de aynı güzellikte kokmaz mıydı?" demiş William Shakespeare. Çok haklı. Değil bence. Bunu rahmetli dedem söyleseydi. "Evet dayı çok haklısın." deyip geçerlerdi. Nice böyle deyişler anadolunun dehlizlerinde yok olup gidiyor. Niye gidiyor? Çünkü dedelerimizin, dayılarımızın isimleri William Shakespeare değil. Adamlar isim yapmış. 


Mesela Platon, "Ver malını ellere, vur götünü yerlere." dese bu söz üzerine, "başına gelen olaylara ruhsal bakımdan gösterdiği tepki ortaya konarak, edilgen insanın karakteri kurulup çatılıyor ve bunu yaparken günümüze ışık tutuyor." tarzında yorumlar yapılırdı. Aynısı rahmetli dedem söylediği zaman "Ulan Mustafa Amca tam filmsin ya, sende hiç bitmiyor böyle laflar." denilip geçiliyor. İşte bu ikiyüzlülüktür. Bunun tamamen isimle alakalı olduğunu düşünüyorum.

İsimlere baksana Empedokles, Michelangelo Buonarroti, Heraklit şimdi bu adamlar resmen isimlerini dünyaya kazımak için gelmişler, bu isimlerle esnaf olamazsın. İsmin Heraklit konulduğunda  batı felsefe tarihinde dinamik bir felsefî sistem ortaya koyan ilk kişi ünvanı default geliyor. 

Alex Turner, bu adam 2 grubun frontmani olmasın da nolsun, o olmasa futbolcu olur bu adam. Dediğim gibi doğuştan havalı isimle 1-0 önde girmişler hayata. İsim yapmışlar. Misal Şakir ismi, en fazla olacağı nalbur gibi. Hacı olabilir. Hacı Şakir. Yağında kavrulur ama asla star olamaz. Burada herhangi bi' aşağılama yok, yanlış anlaşılmasını istemem. Bahsetmek istediğim şey isimlerin algımızı fazlasıyla etkilediği düşüncesi. İsimler en az dış görünüş kadar önyargı malzemesi. Mesela Shakespeare'de Hacı olamaz. Hac kurasına girip "Artık hiçbir şey ummuyorum. Beklentiler daima yaralar." deyip 2. yılda Hac kurasına parayı yatırmaz. Şakir Amca öyle mi.. "Sabreden derviş muradına ermiş." der ve 9. yıl Hac kurası ona çıkar. Ve olur size Hacı Şakir. 

Ne demiş Epiktetos; "Kelin yanında kabak anılmaz

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Ne demiş Epiktetos; "Kelin yanında kabak anılmaz."

Güle güleyin.

Monteyn sundu.

np - Bi' kere de siz şarkı bırakın.

Anna Karantina.Where stories live. Discover now