Interviu cu Marah Rihaze

112 14 0
                                    

• Dacă îndrăgești vampirii, MarahRihaze este persoana pe care trebuie să o cunoști. Cartea ei, Dum spiro, spero a fost cea mai votată poveste la prima noastră rundă de cercuri. Aceasta ne-a permis să-i acordăm câteva întrebări pentru a o descoperi mai bine. •

• Interviu realizat de DedeMary29. •

 •

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

1. Care este părerea ta despre ce înseamnă ,,a scrie"?

— Eliberare și putere. Astea sunt primele cuvinte care îmi vin în minte când mă gândesc la „a scrie". Te eliberezi de toate ideile și ai puterea de a crea ceva frumos. Nu pot avea o părere amplă despre scris pentru că părerile se pot schimba mereu; de asta mi-a fost mai ușor să explic din punctul meu de vedere ce înseamnă „a scrie".

2. Care este impulsul de care ai nevoie pentru a începe să scrii o carte nouă?

— Vai, asta m-am făcut să râd pentru că e nevoie doar de un zvâc. O idee mă lovește și în somn, oricând de fapt, iar atunci am nevoie să o scriu. Dacă ignor acel zvâc mă seacă și nu pot face nimic altceva până când nu o scriu. Ăsta e impulsul – acel entuziasm de moment care mă face să pornesc și sa scriu ideea pe care o am.

3. Ce anume te motivează să scrii?

— Hm, asta e o întrebare dificilă pentru că deseori ajung foarte multe să mă descurajeze, nu să mă motiveze. Nu mă ajută nici factorii exteriori, nici lumea, nici natura, nici pozele, nici muzica. Când nu pot continua, nu pot oricât de mult încerc. Și trece apoi un timp în care tot ce scriu nu mi se pare destul de bun și simt că e o umplutură inutilă, apoi șterg și scriu și iar șterg. Într-un final ajung să întorc ideile pe toate părțile, încep să mă năpădească tot felul de situații și o aleg pe cea mai optimă pentru ceea ce scriu în prezent. Cred că de fapt e o automotivare de care nici nu îmi dau seama imediat. Apoi, ce scriu mă motivează în continuare să scriu. (Ce ciudat sună!)

4. Îmi poți povesti despre o lucrare de-a ta? Cum ai început să scrii, de unde a pornit ideea?

— Am să vorbesc despre cartea pe care o scriu pe Wattpad în prezent și anume Dum spiro, spero. A pornit de la un vis. În vis, el și ea împărțeau o relație de prietenie, de loialitate curată și ceva special. Am avut acel entuziasm și când am început să scriu, mi-am dat seama că i-am făcut vampiri și că li se potrivește relația asta protagoniștilor mei. Probabil că am avut mereu o slăbiciune pentru relația asta de prietenie între un bărbat și o femeie și asta a fost ceva ce pot spune că m-a inspirat.

5. Ai observat o schimbare în alegerea cărților pe care le citești de când ai devenit scriitoare?

— Nu chiar. Și înainte citeam aceleași genuri de cărți.

6. Ce anume consideri că te atrage cel mai mult la o carte?

— O să fiu puțin superficială și am să spun că prima dată mă atrag coperțile cărților. Dacă mă atrage coperta unei cărți, devin curioasă și de conținut. Deseori am cumpărat cărți doar pentru titlu și copertă, fără să citesc descrierile lor și nu am regretat. Bineînțeles, după copertă și titlu, cred că stilul în care e scrisă mă face să continui. De asemenea, o continui și dacă subiectul abordat mă atrage.

7. Dacă ai avea ocazia să vorbești cu un scriitor cunoscut, care ar fi acela și ce anume l-ai întreba? Poți argumenta?

— Și asta e o întrebare grea, căci nu am vreun scriitor preferat căruia i-aș pune întrebări de pe o listă cu întrebări curioase. Orice scriitor ar fi okay, căci pasiunea pentru scris ne unește și mi-ar plăcea să aflu viziunea lor, a unor scriitori cunoscuți. Totuși, în liceu mi-au plăcut Bacovia și Eminescu și probabil ar fi interesant să „stau" de vorba cu unul din ei. Ăștia doi ar putea fi capabili să mă facă să mă gândesc la o ședință de spiritism serioasă, dar cum nu sunt cu poezia în fapt nu e nici o imensă dorință de a afla lucruri.

8. Consideri că este mai bine să îți faci un plan complex atunci când începi să scrii o lucrare sau să lași totul să vină de la sine? Tu cum procedezi?

— Consider că a avea un plan înainte este un lucru bun, ajutător. Eu nu reușesc să fac asta. Nu pot scrie după un plan. Am o idee vagă despre ce va urma să scriu, dar nu un plan. Apreciez mult oamenii care reușesc să se organizeze în acest fel, dar nu e ceva ce pot urma eu.

9. După ce te ghidezi atunci când creezi caracterul și înfățișarea unui personaj?

— Nu pot spune că e ceva organizat. Depinde de personaj cum iese în timp ce scriu. De obicei — păzea, urmează ceva ciudat! —, personajele mele își formează singure personalitățile, iar eu îmi dau seama de asta după ce scriu deja și recitesc. Serios, nu e ceva ce îmi propun din start, ci îmi dau și eu seama pe parcurs cum sunt ele, cum ajung să modelez povestea după ele. Cred că asta e puterea aia de care spuneam la prima întrebare — personajele au putere asupra scriitorului, iar tu, ca scriitor, ai puterea să le eliberezi acea personalitate.

10. Care este cea mai mare pasiune a ta pe lângă scris?

— Să dorm. Se pune? Am cochetat și cu desenul, și cu fotografia prin adolescență, dar nu a fost ceva atât de intens încât să și mă facă să continui. În momentul de față somnul a rămas iubirea mea, apoi cititul. Din păcate, în momentul de față nu prea am acel chef pentru citit și obișnuiesc să mă plictisesc la orice carte îmi pică în mâini. Nu știu de ce. E ceva de moment, știu, dar uneori chiar mă enervează că nu mă pot entuziasma în privința citirii unei noi cărți, mai ales că mă așteaptă multe pe rafturi și în PDF.

11. Ai legat prietenii aici pe Wattpad?

— Da, chiar am făcut-o și mă bucur enorm. Am ajuns să cunosc oameni talentați, care mă fac să mă bucur că îi cunosc. E important să ai alături oameni care te ajută, care nu se sfiesc să îți dea un șut în fund când ai impresia că nimic nu e bun și e un lucru inspirațional să știi că ceva comun te-a unit astfel de acea persoană. De asemenea, apreciez mult că prietenia este una sinceră — spre exemplu, este important să ți se atragă atenția unde ceva sună prost, unde ceva e scris greșit sau unde ceva poate fi scris altfel. Prietenia nu înseamnă numai laude, mai ales când ne unește scrisul. Asta pentru că este vorba de scris, dar exemple pot fi multe, care nu sunt legate numai de lumea scrisului.

12. Care este cel mai mare vis al tău?

— Să am parte de liniște, să fiu fericită cât se poate (căci fericirea nu e ceva ce durează zi de zi) și să fiu împăcată cu mine. Abia apoi vin și lucrurile materiale. Lucrurile materiale (atingerea țelurilor) sau orice altceva se pot schimba periodic.

13. Care sunt planurile tale de viitor?

— Să termin DSS și să reeditez ce am prin ciorne pentru a le pune pe site. Să îmi găsesc inspirația și acel spor de a scrie. Nu prea obișnuiesc să îmi fac planuri de viitor, așa că evit să îmi propun ceva pe termen lung. Mă rezum la prezent cu orice.

14. Ai vrea să îți publici cărțile?

— Mi-ar plăcea, da. E și normal, dar nu mă axez pe obiectivul de a publica. Când va fi momentul, o voi face negreșit.

15. Ce le transmiți celor care au citit acest interviu?

— Spor în tot ce își propun. Să aibă inspirație pentru orice fac.

InterviuriWhere stories live. Discover now