Bölüm 1

93 10 72
                                    

Safa Sua o sabah uyandığında olacaklardan habersiz, her günkü gibi, olağan bir şekilde eklemlerindeki ağrıları bahane ederek, ağır hareketlerine bezgin duruşunu da ekleyerek perde ile kapatılmış pencerenin önüne seğirtti. Araladı perdeyi, bahçe duvarının üzerinden kıyıya vuran dalgalara kumsala ve en sonda çakıl taşlarıyla örülü yola baktı. Kasabadan gelen yolda kimsecikler yoktu. Her sabah kasaba yolunda gıcırdayan ayak sesleriyle kasabanın yöneticileri ve yanlarında birkaç meraklı adamla çıka gelirlerdi. Bu sabah limanda gemi ve çevresinde küçüklü büyüklü balıkçı kayıkları da yoktu. Deniz dalgalı, gri bulutlar mavi göğün önüne set çekmişti. Evin arkasındaki büyük kayalıktan duyulan dalga sesleri pencere açıldığında daha bir şiddetli duymaya başlamıştı.

Kasaba üzerinde evlerin bacalarından ağan duman koyu bir sise dönüşmüştü. Sis mezarlığın üzerinde yükselen yeşille donanmış tepelerin görünmesini engelliyordu. Yaz aylarında burası güneşle birlikte beyaz bulutlardan süzülen su damlacıklarıyla donanır parıldayan, göz kırpan, ferahlatan, kimi zaman öyle bir bezenir gerçekliğine şaşar kalırdınız. Safa Sua'nın gözleri o anı arar gibi taradı tepeleri...

Perdeyi kapatıp, kendini kumaşı yırtılmış tahta iskeleti kenarlarından fırlamış, eski, pejmürde divanın üzerine attı. Saçı ve sakalı birbirine karışmıştı. Gözlerini tavana dikip tekrar uyumayı bekledi. En azından kapısına birileri dayanmadan ve o uzayan, Safa Sua için sonu gelmeyen muhabbetler başlamadan uyumayı umut ediyordu. Çünkü biliyordu ki Safa Sua uyuduğunda onu uyandırmaya kimse cüret edemezdi.

Kasaba halkı her sabah Safa Sua'nın uyanmasını sabırla beklerdi; arada bir geç uyandığı da olurdu. Annesinden aldığı olağan üstü yeteneği kendileri ve kasabaları için (son bir ayı saymazsak) büyük bir talih olarak görmüşlerdi. Kasaba halkı Safa Sua'nın namının çevre kasaba ve şehirlere ulaştığından beri bolluk içinde yüzmeye başlamıştı. Onu bir ermiş, bir bilge, geleceği gören bir yorumcu, istediğini görebilen, zamanı ve mekanı ayrıntılarıyla ve tüm açıklığıyla, gerçekleşecek olanı anlatabilen biri olarak çevreye yaymaları çok uzun sürmemişti. Zira bu durum bir talih olmasına bir talihti ama Safa Sua için zamanla lanet olmaya başladığı aşikardı.

Onun dışında her kasabalı, kasabaya bağlı köylü ve hatta yakın çevreye çadırlarını kurmuş göçebe çingeneler için büyük şans ve kazanç kapısı oluştu.

Kasaba halkı Safa Sua ve kutsal olarak inanılan annesinin mezarı için limana gemiyle, trenle gara veya atlı arabalarla gelen ziyaretçilere, tarihin gördüğü en iyi iki Rüyacının kasabalarından çıkmış olmasını gururla, anlatacakları hikayeleri geceler veya günler boyunca sürdürebilecekleri gibi para kazanmanın karanlıkta kalmış kırıntılarını dahi kaçırmazlardı. Her kişi bu durumdan kazanç sağlamanın kendine has bir yolunu bulmuştu. Civar köyler Pazar kuruyor yetiştirdikleri her ürünü bu pazarda sergiliyor, kasaba halkı, konaklama, ulaşım, eğlence ve yeme içme, civarda göçebe olarak yaşayanlar ise kutsal sayılan mezarı ziyaretleri esnasında Anne hakkında biblolar, ona ait olduğu söylenen sözlerin yazılı olduğu kartlar, hediyelik eşyalar, abartılmış kehanetler ve daha nicesi.

Kasabanın her anı karnaval havasında geçiyordu. Zira bu küçük kasabanın kendi içinde yoğrulması zaman içerisinde mümkün olmadı, hemen bir banka sonra bir postane ve ardından küçükte olsa bir sağlık polikliniği açıldı. Memur çalışanların gelmesi işlerin büyümesine ve halkın çeşitlenmesine neden oldu. Dış haberlerin yayınlandığı bir matbaa eksik durmadı tabi bir girişimcinin ilk işi de bu oldu tabi. Bir süre sonra giysilerle birlikte tavır ve davranışlarda değişti. Değişim bağıra çağıra gelmemişti, öylesine sessizce sirayet etmişti ki kasabalı bile farkına varamamıştı. Kasabada tarlası olanların topraklarını arsaya çevirip parsel parsel satması değişimin ilk adımları olmuştu. Nüfus eskisinin iki katıydı ve büyüyen bir mecrada suçun eksik kalması da mümkün değildi. Haydutların ve üç kağıtçıların medet ummak için gelinen yerde av bulmaması mümkün değildi ve onlarda pusuya yatmak için konuşlandıkları bu rüya kasabasından güzel kazançlar elde etmek için hayalleri olanlara hayallerini satmaya başladılar.

Bạn đã đọc hết các phần đã được đăng tải.

⏰ Cập nhật Lần cuối: May 25, 2020 ⏰

Thêm truyện này vào Thư viện của bạn để nhận thông báo chương mới!

RÜYA KASABASINơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ