Inleiding & Gebrek aan vrijheid

11 0 0
                                    

Inleiding

Dit boek behoeft volgens mij niet echt een grote inleiding. Het boek zal zichzelf gaandeweg trachten verklaren. Het leest dus een beetje als een verhaal. En ik kijk er wat tegenop om het plot reeds prijs te geven.

In dit boek ben ik duidelijk op zoek naar wat goed zou zijn. En ik tracht allerlei fundamenten te zoeken waarop ik mij dan kan baseren. Nu denkt men misschien dat het dan uiteindelijk allemaal subjectief is. En het is ongetwijfeld zo dat andere mensen tot andere conclusies zouden kunnen komen.

Maar het zou oneerlijk zijn om het allemaal slechts als mijn eigen subjectiviteit te beschouwen. Dit boek leek uiteindelijk eerder een ontdekking te zijn dan een uitvinding. Zoals wanneer er bij iemand een spreekwoordelijk lampje gaat branden, waarna er ineens een inzicht tot zich komt. Vaak heeft men dan geen idee hoe men tot dat inzicht kwam. Ineens was het daar... Het lijkt dan makkelijk te zijn om het zomaar als de eigen uitvinding te beschouwen. Maar het is vast relevanter om het als een ontdekking te beschouwen.

Gebrek aan vrijheid

In dit eerste hoofdstuk wordt er op tal van wijzen aangegeven dat de mens niet altijd zo vrij is als dat men misschien denkt. Er wordt ook aangegeven dat dit gebrek aan vrijheid nadelig kan zijn voor zichzelf en anderen. Dit hoofdstuk is daardoor een inleiding op het volgende hoofdstuk. In het volgende hoofdstuk wordt er immers dieper ingegaan op de bewustwording. Als de mens bereid is om te aanvaarden dat hij/zij soms niet de vrijheid heeft die hij/zij zichzelf wenst toe te eigenen, dan kan de mens bereid zijn om meer inzichten te verwerven over zichzelf en de mens in het algemeen. Die inzichten worden natuurlijk verworven door er zich bewust van te worden. Door eerst trachten aan te tonen dat er een gebrek aan vrijheid kan zijn bij de mens, wordt er getracht om de lezer open te laten staan voor het nut van de bewustwording.

1. Vrije wil?

Stel, puur als denkoefening, iemand pleegt zelfmoord en die persoon wordt opnieuw geboren in een ander universum. Een universum dat een exacte kopie is van dit universum. Op eenzelfde planeet Aarde die exact hetzelfde is als hoe de wereld was toen die persoon de vorige keer geboren werd. En die ouders zijn exact hetzelfde en die omstandigheden zijn exact hetzelfde. Aldus alles is exact hetzelfde als de vorige keer. En zo gaat de tijd op die wereld verder. Hoe zal het leven van de persoon eruit zien?

Ik denk dat de persoon hetzelfde leven zou leiden en opnieuw zou zelfmoord plegen. Aldus, de uiteindelijke zelfmoord lijkt onlosmakelijk verbonden met die loop van omstandigheden. Men kan dan gaan bevragen of die uiteindelijke zelfmoord als een eigen keuze hoeft beschouwd te worden. Als bv. een trauma mede heeft aanleiding gegeven tot de latere zelfmoord dan lijkt die latere keuze tot zelfmoord voort te vloeien uit de ongewilde onderhevigheid aan dat trauma. En voor het trauma zal men niet gekozen hebben.

Echter, als men in een ander gezin was geboren of in een andere cultuur was geboren of als men bepaalde traumatische ervaringen niet had gehad, dan neem ik aan dat het leven er heel anders had kunnen uitzien.

Zo kan men ook een gelijkaardige denkoefening maken omtrent een moord die iemand zou plegen of omtrent een verkrachting die iemand zou plegen of omtrent welke daad dan ook.

Hierbij neem ik dus aan dat de genen dat niet reeds voor zich zouden kunnen bepalen. Er is natuurlijk wel iets zoals als een genetische aanleg die ons leven kan beïnvloeden op allerlei wijzen. Echter, het is ook duidelijk dat er iets is zoals het eigen gedrag ontwikkelen in relatie tot hoe men ervaart dat de omgeving tot zich zou staan en in relatie tot hoe men ervaart dat men zelf tot de omgeving en zichzelf staat. Aldus, men ontwikkelt het eigen perspectief in een interactie met de omgeving en zichzelf. Als men zou stellen dat het aangeboren zou zijn, dan zou dat inhouden dat men reeds als baby in zich de toekomstige neiging zou hebben tot zo'n destructieve daad. (Hierbij dan aannemende dat de baby nog geen misbruik heeft gekend door ongunstige omstandigheden in de baarmoeder.) Mij lijkt het onredelijk om te stellen dat inderdaad zo'n toekomstige ontwikkeling van de persoon aangeboren is.

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Nov 17, 2019 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

Op zoek naar het goedeWhere stories live. Discover now